Gevoelsmannetjes
Ons goed voelen, dat betekent zoveel mogelijk positieve gevoelens ervaren. Toch?
Het klopt dat deze leuke, positieve gevoelens (blijdschap, nieuwsgierigheid, enthousiasme …) ons erg veel deugd doen. Inzetten op deze emoties in de klas is dus zeker een goed idee!
Maar er bestaan natuurlijk ook minder plezierige gevoelens. Denk maar aan verdriet, schaamte, verveling … Weet dat deze er ook mogen zijn; zelfs in de klas.
Alle gevoelsmannetjes zijn dus welkom! Want eens ze zich kenbaar maken, kunnen we ze een plek geven.
Meer weten over ‘je goed voelen’?
Wat zijn de gevoelsmannetjes?
Als leerkracht ben je natuurlijk alert en opmerkzaam, maar niet alle kinderen zijn een open boek als het over gevoelens (tonen) gaat. Kinderen tonen hun emoties niet altijd en vaak is het voor hen niet evident om luidop uit te spreken hoe ze zich voelen. Met deze gevoelsmannetjes neem je een drempel weg en geef je je leerlingen de kans om op een makkelijke manier te tonen hoe ze zich op dat moment voelen. Op die manier kunnen jij, maar ook de andere leerlingen, hierop inspelen.
Verschillende varianten
Er zijn verschillende varianten gevoelsmannetjes beschikbaar. Let erop dat er een goed evenwicht is tussen eerder negatieve en eerder positieve emoties en dat het soort figuurtjes en de vormgeving ervan aansluit bij je klas- en leeftijdsgroep.Laat de klas beslissen welke figuren ze het leukst vinden! Op die manier wordt het gedragen door de groep.
Meer nog: laat de leerlingen zelf hun eigen gevoelsmannetjes tekenen en er de emoties bijschrijven. Over deze emoties kan het gaan:
- Boos
- Tevreden
- Verdrietig
- Blij
- Nieuwsgierig
- Bang
- Zenuwachtig
- Gefrustreerd
- Trots
- Rustig, ontspannen
Waar let je best op?
Het is alvast mooi dat je leerlingen op een laagdrempelige manier kunnen aangeven hoe ze zich voelen.
Soms zal de leerling niets extra van je verwachten en wil hij/zij gewoonweg tonen wat er in hem/haar omgaat, terwijl een andere leerling net vraagt om steun.
Als een leerling aangeeft dat het moeilijk gaat, is het belangrijk dat je ruimte kunt maken om hier iets mee te doen. Dat hoeft uiteraard geen uitgebreide therapiesessie te zijn. Maar in een kort gesprekje erkenning geven voor dit gevoel en polsen wat de leerling nodig heeft, kan al veel betekenen.
Hoe benader je een leerling die net een eerder negatief mannetje heeft opgehangen? Enkele tips:
- Je hoeft je les niet plotsklaps stil te leggen en in allerijl naar de bank van de leerling te gaan. Vertel ook vooraf dat de les niet onmiddellijk stilgelegd zal worden als iemand een gevoelsmannetje neemt. Wel dat je er als leerkracht oog voor zult hebben en op een rustig moment tijd zult maken (als de leerling er iets over wil delen). Benadruk dat ze het niet met heel de klas moeten delen (tenzij ze er wel iets over kwijt willen).
- Ga door je knieën (of neem een stoel), zodat je op dezelfde hoogte zit.
- Benoem wat je ziet: “Je hebt net dit kaartje opgehangen. Vertel eens. Wat betekent dat voor jou? Wil je er iets over vertellen?”. Geef aan dat het oké is om je zo te voelen.
- Bekijk samen wat de leerling nodig heeft om met het gevoel om te gaan en om de les of dag zo prettig mogelijk te beleven: “Wat zouden we kunnen doen om van vandaag een ‘oké’ dag te maken?”.
En de positieve mannetjes?
Die zijn natuurlijk ook welkom!
Benoem en bevraag deze dus zeker ook, geef je leerlingen de kans om hun positieve gevoelens te delen, ga het gesprek erover aan en moedig hen aan om ze te koesteren.
Doelgroep
Aanbevolen voor het lager onderwijs.