Inzetten op mentaal welbevinden kan op vele manieren. Zo kan je enkele lessen wijden aan de geluksdriehoek, inzetten op talenten van leerlingen en je medeleerkrachten, rustmomenten inbouwen, werken aan een warm klasklimaat, manieren zoeken om moeilijkheden te overkomen …. Je leest het al: er zijn vele manieren om met mentaal welbevinden aan de slag te gaan.

Hoe doe je dat nu in de praktijk? Allemaal of een selectie? We helpen je graag verder met een heleboel kant-en-klare materialen, tips, antwoorden op veelgestelde vragen en nog ‘ooh zoveel’ meer!

Een samenvatting van alle materialen en het aanbod vind je hier.

Een sterk beleid rond mentaal welbevinden met gezonde school

De geluksdriehoek helpt je om zaken als ‘geluk’, ‘veerkracht’ of ‘mentale gezondheid’ aan bod te laten komen op school. De Happy Snacks maken dit niet enkel duurzaam, maar ook leuk! Maar voor een samenhangend en gedragen beleid rond mentaal welbevinden op school, is meer nodig. Gezonde School helpt je om stap voor stap te evolueren van losse acties rond emoties en welzijn naar een samenhangend beleid rond mentaal welbevinden en veerkracht, rekening houdend met een aantal succesfactoren.

  In de kijker

  Geluk in de klas

  GELUK IN DE KLAS: laat leerlingen groeien en bloeien

  Leerlingen laten groeien en bloeien en geluk brengen in en met de klas: het zit in de kleine dingen. Echt waar! En ook jij kan daar, samen met je klas, een rol in spelen. Je hoeft dat natuurlijk niet alleen te doen. Wij en nog vele anderen helpen jullie graag verder met kant-en-klare materialen gebaseerd op de geluksdriehoek, tips en nog veel meer. En ja, ook de leerkracht kan en mag natuurlijk groeien en bloeien.

  Expeditie Geluk in Space 16 9

  EXPEDITIE GELUK: dé online klasgame voor het lager onderwijs

  Tijdens Expeditie Geluk duiken leerlingen uit het lager onderwijs met hun klas in een virtuele (ruimte)wereld. Samen gaan ze op zoek naar toffe, laagdrempelige en verbindende klasopdrachten die hun mentaal welbevinden, oftewel ‘geluk’, versterken. De editie van 2021 was alvast een schot in de roos, dus aarzel niet om deel te nemen en koop nu je ticket(s)! Meer info nodig? Die vind je uiteraard hier.

  Vorming geluk in de klas

  VORMING OP VRAAG samen voor meer geluk in de klas

  We nemen je mee in de wereld van geluk: wat is dat eigenlijk? Hoe kan je hiermee aan de slag in jouw klas? Welke rol kan je wel/niet spelen? In een workshop van 3 uur wisselen we theorie af met inspiratie en gaan we letterlijk aan de slag met kleine gelukskes! Zo gaan we samen voor meer geluk in de klas. Er is een sessie voor het lager en eentje voor het secundair onderwijs. Vraag je vorming aan!

  Figuren

  ZAADJES VAN GELUK voor meer mentaal welbevinden op school

  Omdat mentaal welbevinden op school begint willen we met dit educatief traject zaadjes van geluk planten en jonge landbouwers (in spe) handvatten aanbieden die hun mentaal welbevinden kan versterken én die hen voorbereid op tegenslagen in de toekomst. Want jong geleerd is oud gedaan, ook als het gaat om geluk zaaien.

  Op zoek naar andere acties of projecten?

  NokNok

  NokNok is een online platform waarop jongeren tussen 12 en 16 jaar tips en oefeningen vinden om hun veerkracht te versterken. Het is niet de bedoeling om met NokNok aan de slag te gaan in de klas, maar de leerlingenbegeleider uit jouw school kan leerlingen er indien nodig naar doorverwijzen. Via affiches kan je NokNok wel bekendmaken.

  Gezond Werken

  Niet alleen de leerlingen moeten goed in hun vel zitten, ook het mentaal welbevinden van leerkrachten, directie, ondersteunende diensten … is belangrijk.