Een les over talenten of een workshop rond positieve emoties, het inrichten van een gezellige ruimte waar kinderen of jongeren tijdens de middagpauze tot rust kunnen komen, werken met ‘peer mediators’… Het zijn enkele inspirerende ideeën om het mentaal welbevinden van de leerlingen te versterken.

Toch is er meer nodig om te komen tot een samenhangend beleid rond mentaal welbevinden en veerkracht op jouw school.

Gezonde School

Wil je graag dat leerlingen goed in hun vel zitten, zodat ook hun motivatie en schools presteren een boost krijgen? Zou je veerkracht en welbevinden ook een centrale plaats in jouw school willen geven? Organiseert jouw school ook al héél wat initiatieven rond mentaal welbevinden, maar is er nog geen sprake van een samenhangend beleid?

Gezonde School helpt je om stap voor stap te evolueren van losse acties rond emoties, welzijn en naar een samenhangend beleid rond mentaal welbevinden en veerkracht, rekening houden met een aantal succesfactoren.

Gezonde School in tijden van corona: focus op mentaal welbevinden

Ga nu aan de slag!

Gezonde School biedt drie instrumenten aan die op elk gezondheidsthema toepasbaar zijn, dus ook op mentaal welbevinden en veerkracht:

Op zoek naar leuke materialen?

Een laagdrempelige ingangspoort om mentaal welbevinden en veerkracht te bespreken met leerlingen is het bijwonen van een film- of theatervoorstelling. Een goede kadering is evenwel cruciaal! Het educatief Pakket ‘Everybody Happy: werken aan geestelijke gezondheid in de klas’ helpt je om de nabespreking van de gelijknamige film ‘Everybody Happy’ van Nick Balthazar te ondersteunen.

Op zoek naar andere acties of projecten?

NokNok

NokNok is een online platform waar jongeren tussen 12 en 16 jaar tips en oefeningen vinden om hun veerkracht te versterken. Het is niet de bedoeling om met NOKNOK aan de slag te gaan in de klas, maar de leerlingenbegeleider uit jouw school kan leerlingen er indien nodig naar doorverwijzen. Via affiches kan je NOK NOK wel bekendmaken.

www.noknok.be

Gezond Werken

Niet alleen de leerlingen moeten goed in hun vel zitten, ook het mentaal welbevinden van leerkrachten is belangrijk. Inspiratie hiervoor vind je op Gezond Werken.

Fit in je Hoofd

Je neemt alvast een goede start door de leerkrachten een workshop ‘Fit in je Hoofd, Goed in je Vel’ aan te bieden. In deze workshop leren ze hoe hun individuele veerkracht te versterken. Klop aan bij het Lokaal Gezondheidsoverleg(Logo) in jouw buurt en boek een professionele trainer die werd opgeleid door het Vlaams Instituut Gezond Leven. Zo ben je zeker van een interactieve en kwaliteitsvolle workshop.

Met het online coachingsplatform van ‘Fit in je Hoofd’, kunnen leerkrachten ook na de workshop op individuele basis verder met informatie, advies op maat en oefeningen om de balans tussen draagkracht en draaglast in evenwicht te houden.