Aandacht hebben voor het mentaal welbevinden van je leerlingen, dat kan op héél véél manieren. Op deze pagina vind je inspirerende voorbeelden en praktische tools om samen stappen te zetten naar leerlingen die goed in hun vel zitten.

Een welbevindenbeleid, daar willen we heen!

Een leraar die voelsprieten heeft voor leerlingen die zich niet goed voelen, een andere leraar die les geeft over het thema of een leerlingenraad die de speelplaats wil vergroenen: dit zijn mooie voorbeelden van hoe er op school aandacht kan zijn voor het mentaal welbevinden. Maar deze losse acties maken nog geen beleid mét impact. Ontdek hier hoe je kan evolueren van losse acties naar een gedragen en samenhangend welbevindenbeleid.

  Wat kan je nu al doen in de klas?

  Als leerkracht kan je niet een heel welbevindenbeleid trekken, daarvoor heb je andere (zorg)leraren én directie nodig. Maar je kan wél heel wat betekenen in jouw klas!
  De website 'geluk in de klas' bundelt kant-en-klare materialen en tips voor meer geluk in de klas.

  Je kan op 1001 manieren het welbevinden in de klas versterken.
  Deze acties zetten we deze maand in de kijker:

  Wel in je vel spel FB

  Wel in je vel-spel 😊

  Met dit spel leren jouw leerlingen (secundair onderwijs) van elkaar hoe ze kunnen omgaan met moeilijke situaties, stress en tegenslag.

  IMG20231109103900 1 9eb8e6b58d3e1c910e101b671015037e

  Expeditie Geluk 🚀

  Bij de start van het schooljaar werken aan geluk in het lager onderwijs, samen met Ketnet-sterren en grappige Tiktokkers? Dat is Expeditie Geluk!

  Afbeelding workshop Gid K ander formaat 2 1 2024 01 18 162301 sahj 9eb8e6b58d3e1c910e101b671015037e

  Volg een vorming 👩🏾‍🏫

  Wil je jezelf & je collega's bijscholen? Vraag een vorming aan op jouw school en leer meer over 'geluk' en de bijhorende lesmaterialen.

  Spring fed images CK Ydt Iyd mw unsplash min

  "Met time-outs versterken we het mentaal welbevinden van onze leerlingen"

  Een uurtje klimmen, soep maken voor medeleerlingen of tot rust komen met de knuffelhond: voor leerlingen die in het BuSO Campus Impuls (Gent) even stoom willen aflaten, zijn er mogelijkheden genoeg om weer in balans te geraken.

  Een jaar lang geluk Klavertje

  Jaarthema 'geluk' in 't Klavertje

  Werken aan geluk in de klas? In VBS ‘t Klavertje Noorderwijk doen ze het een heel jaar lang! De leerkrachten zetten zich er elke dag in om het mentaal welbevinden van hun leerlingen op een speelse manier te versterken. Hoe? Dat vertellen zorgcoördinator Riet en juf Gerd.

  Specifiek aanbod

  Hier vind je een greep uit ons aanbod naar specifieke doelgroepen.
  Alle projecten van Gezond Leven VZW vind je hier.

  Noknok liggend

  Noknok.be: voor leerlingen met zorgen

  NokNok is een gratis, kwalitatieve website waar jongeren kunnen werken aan hun mentaal welbevinden. Jongeren vinden er oefeningen & testjes, tips & verhalen helemaal op hun maat. Ze kunnen er zelfs een dagboek bijhouden en persoonlijke doelen stellen. Handig voor álle jongeren, maar zeker ook voor zij die even vastlopen.

  Schermafbeelding 2024 01 18 181627 gepast

  Krachtboom!: voor jongeren in NEET

  Begeleid jij jongeren in NEET richting werk? Dan is 'Krachtboom!' iets voor jou! Op deze pagina vind je handvatten, draaiboeken en tools die jongeren die jij begeleid helpen om sterker in hun schoenen te staan. En dat op maat! Want elke begeleiding is anders.

  Overzicht ZAAI magazines

  Zaadjes van geluk 👩‍🌾

  Voor landbouwers in opleiding (hoger onderwijs) is er een educatief pakket vol handvaten om mentaal sterk te staan nu én in de toekomst.

  Thisisengineering raeng h6g CRT Cx M7o unsplashklj gepast

  Gezondwerken.be: voor een sterk personeelsbeleid

  Niet alleen de leerlingen moeten goed in hun vel zitten, ook het mentaal welbevinden van leerkrachten, directie, ondersteunende diensten … is belangrijk. Op deze site vind je materialen om stappen te zetten naar een sterk gezondheids- en welbevindenbeleid voor het personeel.