Is gezondheid op jouw school nog een werkpunt? Dan is een beetje ondersteuning vast welkom! De kadermethodiek Gezonde School helpt je om stap voor stap te evolueren van losse acties naar een samenhangend gezondheidsbeleid, rekening houdend met een aantal succesfactoren.

Gezonde School biedt drie basisinstrumenten aan die op elk gezondheidsthema toepasbaar zijn. Die instrumenten kun je gebruiken voor elk type school, van deeltijds tot buitengewoon onderwijs.

De gezondheidsmatrix: méér dan een lesje over gezondheid

Met Gezonde School zet je in op een mix van strategieën, namelijk educatie, omgevingsinterventies, afspraken en begeleiding. Die strategieën pas je toe op vier verschillende niveaus: leerling, klas, school en omgeving buiten de school. 

Misschien organiseert je school al een toffe sportdag of kunnen de leerlingen gezonde snacks krijgen tijdens de speeltijd. Dat is een fantastisch begin, maar het wordt nog beter als je die losse acties onderbrengt in een samenhangend gezondheidsbeleid. De gezondheidsmatrix helpt je daarbij.

Het stappenplan: op naar een sterk beleid

Gezonde School laat je toe om op maat van de school te werken. Want wat in de ene school resultaat oplevert, heeft niet noodzakelijk effect in de andere. Het stappenplan helpt je om stelselmatig je beleid uit te bouwen, van de beginsituatie van je eigen school tot de evaluatie van je beleid. 

Het spinnenweb: wat zijn de succesfactoren?

Als je extra rekening houdt met een aantal succesfactoren, heeft je beleid meer kans op slagen. Gezonde School heeft die cruciale factoren geordend in het spinnenweb gezondheidsbeleid. Met deze handige checklist ga je na hoe jouw school scoort op de verschillende succesfactoren. Zo zie je meteen waar er nog werk aan de winkel is!

Klaar om de gezondheid op jouw school te verbeteren? Ga aan de slag met de drie instrumenten van Gezonde School.