Wil je met jouw kinderopvang nog wat meer inzetten op preventieve gezondheid? Dan is een beetje ondersteuning zeker welkom! Gezonde Kinderopvang helpt je om stap voor stap te evolueren van losse acties naar een samenhangende en gestructureerde werking rond gezondheid, rekening houdend met een aantal succesfactoren.

Gezonde Kinderopvang biedt drie basisinstrumenten aan die op elk gezondheidsthema toepasbaar zijn. Die instrumenten kun je gebruiken voor elk type kinderopvang, van gezinsopvang tot groepsopvang, van baby’s en peuters tot schoolkinderen.

1. Het stappenplan: op naar een sterke werking

Gezonde Kinderopvang laat je toe om op maat van de opvang te werken. Want wat in de ene opvang resultaat oplevert, heeft niet noodzakelijk effect in de andere. Het stappenplan helpt je om stapsgewijs je werking uit te bouwen, van de beginsituatie van je eigen opvang tot de evaluatie van je werking. 

2. De gezondheidsmatrix: méér dan een actie over gezondheid

Met Gezonde Kinderopvang zet je in op een mix van strategieën, namelijk educatie, omgevingsinterventies, afspraken en regels & zorg en begeleiding. Die strategieën pas je toe op vier verschillende niveaus: kind, groep, opvang en omgeving.  

Misschien organiseert je opvang al beweegactiviteiten of krijgen de kinderen gezonde tussendoortjes. Dat is een fantastisch begin, maar het wordt nog beter als je die losse acties onderbrengt in een samenhangende en gestructureerde werking. De gezondheidsmatrix helpt je daarbij.

3. De succesfactoren: wat doet een actie slagen?

Als je extra rekening houdt met een aantal succesfactoren, heeft je werking meer kans op slagen. Met deze handige informatie ga je na hoe jouw opvang scoort op de verschillende succesfactoren.

Klaar om de gezondheid in jouw kinderopvang te verbeteren? Ga aan de slag met de drie instrumenten van Gezonde Kinderopvang.