Na een goede training of spannende wedstrijd is samen nagenieten met het team alles wat sporters willen. En daar horen meestal lekkere snacks en drankjes bij. Jammer genoeg vinden ze meestal niets gezonds in de kantine van de sportclub. Of doet de groepsdruk hen zwichten voor frisdrank en chips. Trouwe, enthousiaste supporters doen al snel mee met de rest van hun favoriete team. En daarbij: ze hebben gisteren ook gesport, het zal dan wel geen kwaad kunnen zeker?

In een sportclub speelt eten een belangrijke rol. Want sporters hebben véél energie en vocht nodig om ertegenaan te gaan. Er zal dus zeker gesproken worden over eet- en drinkgewoontes tussen de sporters onderling in je club. Vragen als ‘Is het nodig om sportdranken te drinken en moet je iets eten tijdens de training?’, ‘Is water genoeg om het vocht dat je verliest door het zweten, aan te vullen?’ zijn geen uitzonderingen.

GL icoon 66 rgb

Daarnaast zijn veel sporters bezig met hoe ze eruitzien. Misschien trainen ze om gewicht te verliezen en slaan ze daarvoor ook af en toe een maaltijd over. Wat kan je als sportclub doen als je zorgwekkend eetgedrag opmerkt bij een van de sporters? Hoe communiceren jullie best over eten en uiterlijk?

Je ontdekt hier o.a. hoe je als sportclub op een eenvoudige manier en op maat van je club méér gezond eten kan aanbieden en promoten. Met kleine aanpassingen. En vergis je niet: die kleine aanpassingen kunnen echt een groot verschil maken.

Deze info is voor álle sportclubs interessant. Groot of klein, recreatief, competitief of topsport, individuele sporten of teamsporten, sporten voor personen met een beperking … Er zijn verschillende manieren om te werken aan gezond eten in de sportclub.

Bovendien is het ook op maat van de club, want elke sportclub is anders. Denk maar aan de omvang, het ledenbestand, of het gaat om recreatieve of competitieve sport … Maar ook de financiële capaciteit kan erg verschillen van club tot club. Net als het aantal vrijwilligers, de infrastructuur (eigen beheer of niet) en of de club openstaat voor verandering of niet … Hoe een club denkt en spreekt over eten en sport kan eveneens erg verschillen.

GL icoon 60 rgb

Enkele voorbeelden van concrete acties zijn:

  • de leden aanmoedigen om water te drinken tijdens de sportactiviteiten;
  • trainers info geven over hoe ze kunnen reageren op eetsituaties en groepsgesprekken rond gewicht;
  • in de kantine gezonde snacks en drankjes aanbieden, naast het bestaande aanbod. Gezonde keuzes aantrekkelijk presenteren en in de kijker plaatsen;
  • zorgen dat rolmodellen, zoals trainers en leden van de hoogste ploeg, het goede voorbeeld geven in het bijzijn van de kinderen, bv. door tijdens de training water te drinken;
  • afspraken maken met ouders rond het meebrengen van dranken en tussendoortjes tijdens sportkampen (bv. geen frisdrank en maximum 1 koek per dag);
  • ouders, trainers en leden op een leuke manier informeren over een gezonde levensstijl, waarbij gezond eten en bewegen complementair zijn;
  • coaches ondersteuning geven bij signalen van eetproblemen;

Een beleid rond gezond eten in een sportclub is aan te bevelen en heeft voordelen op verschillende vlakken. Heeft jouw sportclub nog geen beleid hierrond? Start dan net zoals andere sportclubs en zet alvast een eerste stap in de richting van een gezonde(re) sportclub.