Kinderen en tieners zijn waardevolle individuen die ondersteuning verdienen om een volwaardige plaats in de samenleving op te kunnen nemen. Elk van deze partners steekt op haar manier de handen uit de mouwen om dit mogelijk te maken.

Sommige richten zich specifiek op het bereiken van kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie, andere hebben een erg breed doelpubliek. Deze opsomming richt zich vooral op vrije tijd en verbindende organisaties die streven naar inclusie. Partners rond onderwijs zijn onder Gezonde School te vinden.

Lokaal

Jeugdbewegingen

Scouts en Gidsen, Chirojeugd Vlaanderen, KLJ, KSA, FOS Open Scouting, Jeugd Rode Kruis Vlaanderen, JNM, IJD, Evangelisch Jeugdverbond.
Voor meer uitleg over elk van deze jeugdbewegingen kan je hier terecht.

Buurtsport

Buurtsport probeert laagdrempelige sportalternatieven te creëren en ook bruggen te bouwen tussen reguliere sportclubs en maatschappelijk kwetsbare personen. Buurtsport heeft als doel om de verschillende drempels voor kansengroepen om te gaan sporten, weg te nemen. Zo kan bijvoorbeeld de verplaatsing of onbekende omgeving van een sportactiviteit een hindernis zijn en dan organiseren ze sport nabij de leefomgeving.

Brede School

Brede Scholen zijn scholen die alles inzetten op maximale ontwikkelingskansen voor kinderen en jongeren. Door samen te werken met de buurt, ouders en lokale partners in onderwijs, cultuur, sport, jeugd, kinderopvang en welzijn – een écht geïntegreerde aanpak dus.

Huis van het Kind

In een Huis van het Kind kunnen ouders en kinderen terecht voor alles rond opvoeden en opgroeien.
Het is een samenwerking tussen organisaties die je helpen met kinderopvang, gezondheidszorg, vrijetijdsaanbod, opvoedingsondersteuning, workshops en veel meer.
Ook jij hebt een Huis van het Kind in jouw buurt. Ontdek het op 'Mijn Huis van het kind'.

Gezinsbond

Met advies, voordelen en activiteiten werkt de Gezinsbond aan een gezinsvriendelijke samenleving.

CAW en JAC

Zij bieden diensten waar ze - vrijblijvend - praktische informatie en advies geven. Vvoor jongvolwassenen: de centra algemeen welzijnswerk (CAW) of jongeren advies centra (JAC). Deze diensten bieden – los van het probleem - onthaal, vraagverheldering, aanbodverheldering, hulpverleningsvoorstel, verwijzing, korte hulp en informatie. Contact opnemen met deze diensten kan op diverse manieren: telefonisch, online, face to face ...

Kind & Gezin en ONE/Iriscare (Brussel)

Wie instaat voor of betrokken is bij de opvoeding van jonge kinderen kunnen met vragen over opgroeien aankloppen bij de regioverpleegkundigen Kind en Gezin of de inloopteams.

Overkop huizen

In een OverKop-huis kunnen jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar ze ook een luisterend oor vinden en beroep kunnen doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.

TEJO

Jongeren tussen 10 en 20 jaar die het even niet meer zien zitten kunnen bij TEJO terecht. Ze krijgen er een tiental gratis sessies met een vaste professionele therapeut waar ze wekelijks of tweewekelijks mee afspreken.

Opvoedingswinkel

Bij de opvoedingswinkels kan iedereen terecht voor opvoedingsinformatie en raad. Ze organiseren ook vormingsavonden, oefenscholen …

Spelotheek

Spelotheken (ook wel als "speelotheken" of "speel-o-theken" geschreven) zijn uitleendiensten van speel-en leermateriaal. Of er een in jullie buurt ligt?

Arktos vzw

Arktos is een Vlaams expertisecentrum voor kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar in kwetsbare situaties en personen met een handicap voor wie de aansluiting op school, werk en samenleving minder evident blijkt. Toch zien we een kracht in elk van hen. Door hen met zichzelf en hun omgeving te verbinden willen we hen versterken in hun talenten en vaardigheden, in alle mogelijke levensdomeinen. Daarnaast ondersteunen we ouders, scholen, partners en overheden bij het omkaderen van deze kinderen en jongeren. Ook in het beleid laten we ons kritisch optimisme horen waar nodig of gewenst. In 2020 startte een team van 6 regionale coördinatoren rond jeugdhulp-onderwijs. Zo bouwen ze bruggen met Onderwijs om schooluitval te voorkomen.

Jes vzw

JES is een jeugdorganisatie voor alle kinderen en jongeren in Antwerpen, Brussel en Gent. Ze ondersteunen hen op het vlak van vrije tijd, onderwijs, werk, opleiding en welzijn.

JES vertrekt vanuit een positieve kijk op stedelijkheid. Zij ondersteunen kinderen en jongeren via activiteiten en projecten in de zoektocht naar hun plaats in de stad en naar hun eigen competenties. Ze zoeken steeds naar nieuwe opportuniteiten en samenwerkingen en delen met plezier onze expertise. We bouwen samen met kinderen, jongeren en partners aan de stad van morgen. Want jongeren maken de stad!

Lejo vzw

(Ninove, Zottegem, Evergem, Gent, Ronse, Aalst, Antwerpen, Boom en Brasschaat)

Jeugdwerkorganisatie LEJO is er voor jongeren in kwetsbare situaties. LEJO doet aan jeugdopbouwwerk in verschillende Vlaamse steden en organiseert kampen en dagactiviteiten in binnen- en buitenland. Daarnaast biedt LEJO ook trajecten voor jongeren die school dreigen te verlaten en heeft het een werking specifiek gericht op tienerouders.

Uit de Marge vzw

Steunpunt voor jeugdwerk en jeugdbeleid met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Bij Uit De Marge vzw kan je terecht voor visie en methodieken, opleidingen en cursussen en advies, begeleiding en vorming op maat.

In de eerste lijn zet Uit De Marge vzw in op outreachend jeugdwelzijnswerk via het jeugdopbouwwerk. Jeugdopbouwwerkers werken voor rekening van Uit De Marge vzw in convenanten met de lokale overheid. Jeugdopbouwwerkers werken vindplaatsgericht met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie, brengen hun situatie in kaart en gaan aan de slag met hun noden. Ze organiseren een vrijetijdsaanbod en adviseren lokale diensten en andere actoren, ze nemen een signaalfunctie op en bemiddelen op het terrein.

Habbekrats

Habbekrats is een jeugdorganisatie die zich overal in het land inzet voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar. Er zijn 13 huizen ingericht (Oostende, Kortrijk, Gent, Wetteren, Hamme, Brussel, Halle, Hasselt, Antwerpen, Sint-Truiden). Daarnaast gaat Habbekrats meer dan 80 dagen per jaar op kamp met kinderen en jongeren. Niet zomaar kampen maar echte avonturen waarin jongeren uitblinken als helden. Habbekrats verhoogt haar aandacht naar kinderen en jongeren in nood. Dan staat Habbekrats klaar om snel en vakkundig te helpen, als je dat wil.

Groep INTRO

Samen met medewerkers, partners en bedrijven maken ze bij Groep INTRO werk van persoonlijke groei. Een inclusieve samenleving is hierbij ons doel. We doen dit via tewerkstelling, vorming, coaching en advies.

Betonne Jeugd vzw (Antwerpen)

Deze organisatie richt zich tot Antwerpse, maatschappelijk kwetsbare jongeren die geen aansluiting vinden bij het bestaande jeugdwerkaanbod. Ze doen samen activiteiten, gaan op weekends (minstens 8 keer per jaar, soms één nacht, soms twee), en gaan op kamp.

Kras vzw (Antwerpen en Gent)

Antwerpse jeugdwerkorganisatie die in verschillende wijken van ‘t Stad een gevarieerde vrijetijdswerking op poten zet voor kinderen en jongeren. Ze houden de drempel zo laag mogelijk en werken specifiek in wijken waar veel armoede en schooluitval heerst, en waar minder publieke ruimte en vrijetijdsaanbod is.

Ze hebben een uitgebreid groepsgericht vrijetijdsaanbod voor kinderen en jongeren tussen de 6 en 25 jaar. Dit zijn uitdagende, creatieve, sociale, culturele en sportactiviteiten aan die aansluiten op de leefwereld van de kinderen en jongeren. Ze willen hen een plaats geven waar ze zichzelf kunnen zijn, initiatief kunnen nemen en kunnen groeien.

J@M (Mechelen)

J@M vzw organiseert activiteiten in de vrije tijd van kinderen en tieners die maatschappelijk minder kansen krijgen om zich te ontplooien. Educatieve en recreatieve activiteiten in de vrije tijd van de kinderen en tieners zorgen voor een motiverende basis op weg naar maatschappelijke participatie en betrokkenheid.

Tumult

Vertrekken vanuit ontmoeting, talenten om samen te leven en durven denken dromen en doen. Ze organiseren activiteiten voor jongeren in de vrije tijd. Dit zijn kampen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren, met of zonder vluchtverhaal, tussen de 6 en 15 jaar. Maar ook kansen om samen te werken. Project X brengt jongeren en jonge organisaties samen om aan de slag te gaan met een thema uit de samenleving dat hen raakt. Ze bieden kadervormingscursussen aan zoals startanimator voor nieuwkomers, animator en hoofdanimator met een mix van Belgen en jongeren van andere origines en inleefreizen voor jongeren tussen 15 en 18 jaar.

Circusplaneet (Gent)

Cultuureducatie via circus als kunstvorm, daar gaan we voor! Het gaat over circustrucs leren, maar het gaat evengoed over leren samenwerken en over leren dat iedereen anders én toch gelijkwaardig is. Via circus zetten we mensen in beweging en op die manier ook onze buurt, onze stad, Vlaanderen en een klein beetje onze wereld.

Diggie (Vlaams Ardennen)

Op Diggie (boerderij) kunnen kinderen, jongeren en volwassenen elk op hun manier zichzelf zijn, genieten van de natuur, van de vrijheid en van anderen. Op Diggie kun je door middel van een eendaags of meerdaags verblijf vanalles beleven. Je kunt de dieren verzorgen, brood bakken, ponyritjes doen, werken op de boerderij, spelen tussen de dieren, genieten van de rust en zoveel meer. Diggie staat open voor iedereen en de inclusiegedachte ligt ons dan ook nauw aan het hart. Onder de inclusiegedachte verstaan we het streven naar een maatschappij die openstaat voor iedereen, rekening houdend met mogelijkheden en beperkingen van iedereen. Diggie staat dan ook open voor iedereen die zich kan vinden in het Diggiegedachtengoed, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond, fysieke of mentale mogelijkheden, huidskleur…

City Pirates (Antwerpen)

Via voetbal willen City Pirates alle Antwerpse kinderen en jongeren kansen geven en competenties aanleren met aandacht voor gelijkwaardigheid, respect en engagement, met het oog op een stabiele en evenwichtige toekomst.“

Sportaround (Gent)

Sportaround is een organisatie die streeft naar sportmogelijkheden voor iedereen! Door middel van sport krijgen kinderen kansen om zich op een positieve wijze te ontplooien. Ze organiseren naschoolse sportlessen in en rond Gent. Dit is een uur bewegen onder begeleiding van een ervaren sportlesgever in de school, aansluitend op de schooluren. Door de vertrouwde omgeving, de vaste lesgever en de lage kostprijs zijn de lessen heel toegankelijk. Ze hebben ook omnisportclubs opgericht in samenwerking met lokale sportclubs en Sportdienst Gent. Ze voorzien ook trajectbegeleiding die de drempel tussen kinderen en de sportclub verlaagt. Ze helpen mee met het zoeken naar de juiste sportclub, inschrijving en toeleiding. Daarnaast organiseren en nemen ze deel aan sportevenementen. Ze proberen met de kinderen naar deze evenementen toe te werken en hen de positieve attitude en het groepsgevoel van sport mee te geven.

Bovenlokaal

SAM vzw

SAM geeft vormingen op vraag en op maat van jeugdhulporganisatie. Mogelijke thema's zijn: beroepsgeheim in de jeugdhulp, organisatie van de jeugdhulp, de schaal voor emotionele ontwikkeling (SEO) en het decreet jeugddelinquentierecht

SAM deelt de inhoud van www.jeugdrecht.be met academici, jeugdadvocaten en jeugdmagistraten via LegalXpert en Tijdschrift Jeugd en Kinderrechten (waar we verantwoordelijk zijn voor de praktijkredactie). Het Agentschap Opgroeien maakt de nieuwe artikels op Jeugdrecht.be bekend via de nieuwsbrief Jeugdhulp.

Signalen naar de overheid: SAM neemt deel aan hoorzittingen. Ze bouwden een sterk netwerk uit met en in de praktijk, en we werken als actief lid mee aan de activiteiten van de Kinderrechtencoalitie.

Kind & Samenleving

Bij Kind & Samenleving willen ze dat kinderen en jongeren ruimte krijgen om te spelen en hun plaats in de wereld te zoeken. Daar maken ze werk van door onderzoek met en voor hen.

Ze adviseren bij kindvriendelijke ruimtelijke planning, speel- en tienerweefsel. Ze doen onderzoek naar hoe zij thema's beleven die er voor hen toe doen. Als bruggenbouwers geven ze kinderen en jongeren een stem in het beleid en vertalen we ons onderzoek naar concrete adviezen, tools, opinies en publicaties.

EXPOO en Kind & Gezin

EXPOO is het expertisecentrum voor opvoedingsondersteuning. De Huizen van het Kind en Integrale Jeugdhulp zijn beiden betrokken bij het opgroeien en opvoeden van kinderen, en het ondersteunen en hulp bieden aan gezinnen. Het aanbod dat wordt samengebracht in de Huizen van het Kind enerzijds en binnen jeugdhulp anderzijds bevindt zich op eenzelfde continuüm, van niet-probleemgebonden naar probleemgebonden.

Stichting P&V

Met concrete projecten zet Stichting P&V burgers en vooral jongeren aan tot actieve en geëngageerde participatie. Ze willen bij iedereen, zonder uitsluiting, het gevoel van eigenwaarde stimuleren. Ze sporen mensen aan om voor hun idealen op te komen en op die manier bij te dragen tot een rechtvaardigere samenleving.

VCOK

VCOK is erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid als gespecialiseerde vormingsinstelling voor sociaal cultureel volwassenenwerk en als ondersteuningsorganisatie voor gezinsopvang, groepsopvang en buitenschoolse opvang.

StampMedia

StampMedia versterkt de stem van jongeren. Ze maken jongeren mediawijs en media jongerenwijs. Als verbindende organisatie hebben we bijzondere aandacht voor de jongeren die het minst gehoord worden. Wie jonger is dan 26 kan bij StampMedia experimenteren met tekst, video, audio en fotografie.

De Ambrassade

De Ambrassade zet jeugd, jeugdwerk, jeugdinformatie en jeugdbeleid op de kaart. De organisatie is: een expertisecentrum voor alles wat te maken heeft met het jeugdwerk, jeugdinformatie en jeugdbeleid. Een ondersteunings- en netwerkorganisatie voor het hele jeugdwerk in Vlaanderen en Brussel. De coördinator voor jeugdinformatie in Vlaanderen. De schakelorganisatie tussen het jeugdwerk, andere beleidsdomeinen die impact hebben op kinderen en jongeren (onderwijs, welzijn, werk, onderwijs, …) , en beleidsmakers en de katalysator achter de Vlaamse Jeugdraad, de officiële adviesraad voor de Vlaamse Regering over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen aanbelangen.

Bataljong

Bataljong is een netwerk van experts op vlak van lokaal beleid voor kinderen en jongeren. Bataljong informeert en ondersteunt als ledenorganisatie Vlaamse steden en gemeenten het voorbereiden en uitvoeren van het lokale jeugdbeleid. Bataljong levert een diensten aan jeugdambtenaren, lokale en provinciale besturen en jeugdraden met onder meer vorming, uitwisseling, begeleiding, advies en publicaties.

Formaat

Formaat stimuleert, verbindt en ontwikkelt open jeugdwerkinitiatieven in Vlaanderen. Formaat ondersteunt meer dan 400 lidorganisaties in Vlaanderen en Brussel. Tussen die leden bevinden zich jeugdhuizen en andere vormen van open jeugdwerk: vindplaatsgericht jeugdwerk, eventorganisatoren, ondernemerschapsprojecten, … Formaat beheert zelf drie eigen jeugdhuizen in Antwerpen en één in Gent. Met Baanbrekers helpen we jongeren aan werk en opleiding in Antwerpen en we bieden ook onderdak aan Haven, een coöperatie voor ondernemende jongeren.

Maak samen tijd vrij

Maak samen tijd vrij is een project van De Ambrassade en Bataljong waarop we verder bouwen aan een stevige brug tussen jeugdhulp en jeugdaanbod. Het project startte in de eerste helft van 2021 en volgt Maak Tijd Vrij uit 2019 op.

Pimento

Pimento is sinds januari 2018 de nieuwe naam van Jong & Van Zin. Als kenniscentrum binnen het netwerk van Chirojeugd Vlaanderen geloven ze sterk in levenslang groeien. ! Omgaan met intimiteit, hechtere klasgroepen of teams creëren, grensoverschrijdend of pestgedrag voorkomen, … Op basis van onderzoek en jarenlange kennis en ervaring bieden ze een grote diversiteit aan werk- en spelvormen, waardoor kinderen en jongeren zichzelf en anderen beter leren kennen, inschatten en waarderen.

De Aanstokerij

De Aanstokerij zet in beweging via spel! Met spel als vormingsmethode maken ze maatschappelijke thema's bespreekbaar. Diversiteit, wereldhandel, democratie, milieu, verslaving, relaties en seksualiteit, communicatie en samenwerking … Altijd actief en ervaringsgericht! Spel laat je ook het beste in jezelf en de groep ontdekken en ontwikkelen. Zo wakkert De Aanstokerij mensen aan, zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Je kan bij hen spelen en spelenboeken kopen, een vorming of begeleiding boeken, een spel op maat laten maken ... De Aanstokerij brengt spel naar een hoger level.

VDS

VDS is de koepel van en voor het speelpleinwerk in Vlaanderen en Brussel. VDS ondersteunt ook andere speelinitiatieven en behartigt de belangen van élk spelend kind.