“Pff, wéér gaan wandelen?” Gasten motiveren om nog eens te gaan wandelen, is na al die coronawandelingen niet van de poes. Maar je kan het interessanter maken door bv. te gaan wandelen met honden uit het asiel.

Blokje hond tekst 2

Waarom zouden jullie gasten dit graag doen? Het is een activiteit die zoveel meer is dan bewegen. Zo’n wandeling betekent erg veel voor een hond. Het dier behoudt of verstevigt zijn conditie en blijft sociaal, wat van betekenis is voor een mogelijke adoptie. Maar ook jongeren kunnen zo voelen en tonen hoe zij een meerwaarde betekenen in het leven van iets of iemand anders. Bovendien is het asiel en de wandeling in een park of buurt een manier om anderen te ontmoeten. Het biedt ook een uitstekend alternatief als jullie in de voorziening geen huisdieren mogen of kunnen houden en gasten aangeven dit te missen.

Blokje hond tekst


Een asiel is vertrouwd met vrijwilligerswerk. Velen hebben een wandelclub. Sommige asielen geven ook een korte vorming om te leren hoe je moet omgaan met honden. Maak met hen en jullie gasten duidelijke afspraken: hoe vaak komt iemand langs, hebben ze een vaste hond om mee te gaan wandelen, wat als de hond geadopteerd wordt, waar kunnen ze gaan wandelen, voor hoe lang en hoe (los, aan de leiband, omgang met mensen …), welk materiaal brengen gasten zelf mee of ontlenen ze in het asiel (leiband, zakjes …) enzovoort.

Lichaamstaal herkennen, de verantwoordelijkheid over hondenpoep, het aan de lijn houden van honden … Wat een plezierig uitje is, is tegelijk een oefenveld voor vaardigheden. Het is een kans om in een veilige omgeving te leren omgaan met tegenslagen en successen.