“Alles wat kan, mogen we kiezen. Maar we kiezen meestal voetbal.”
jongen, 17 jaar

Soms is de inspiratie ver te zoeken en verglijden beweegactiviteiten in een potje voetbal. Ons voorstel is om even los te breken en groots te denken: een obstacle run in teken van de innerlijke Viking! Elke vorm van beweging is goed, maar variatie aanbieden zorgt ervoor dat jongeren meerdere kansen krijgen om geprikkeld te worden. Het ene beweegaanbod is ook het andere niet. Wie zichzelf graag uitdaagt, niet vies is van wat stoerdoenerij en nadien graag eens uitpakt met z’n kunst (en vliegwerk), vindt z’n ding in een obstacle run.

De vibe van een obstacle run is met weinig te vergelijken. Klimmen, klauteren, duiken, sluipen en met kluiten modder verderlopen. Elkaar helpen en motiveren bij het trotseren van muren en sloten. Een wij-gevoel dat aanstekelijk werkt en nazindert in de leefgroep. Bovendien is het maken van een obstacle run op zich al een toffe teambuilding. Uitdenken welke proeven op elkaar volgen, welk materiaal je in huis hebt of wat je van de sportdienst kan huren, wie de beste modderpoel maakt en paalconstructies bouwt ... Misschien zijn er ook ouders of andere contextfiguren die hier hun talenten kunnen inzetten? Het is een positieve manier om hen te betrekken.

Een obstacle run is meer dan een fysieke inspanning, het is ook een mentale en sociale uitdaging voor jongeren die opeens bij elkaar in een leefgroep (tijdelijk) opgroeien, vaak zonder elkaar te kennen.

Geen ervaring mee? Ken je iemand uit een jeugdbeweging die graag een Zweedse omloop ineensteekt? Nodig hen eens uit! #samenvoorvrijetijd. Misschien kan iemand stage komen doen van de richting Sport en Bewegen (bachelor) of kan het een eindwerk zijn voor een leerling LO Sport (TSO)?

Kan dat wel, zo’n samenwerking? Lejo vzw (Gent en Ronse) en Artforum (Leuven) hebben een systematisch overleg met de voorzieningen in de buurt rond activiteiten die interessant kunnen zijn voor jongeren die in jeugdhulpvoorzieningen verblijven. Is er een lokaal welzijnsoverleg? Sluit daarop aan als voorziening. Pas wanneer je elkaar kent, kan je zinvol samenwerken. Je ontmoet er organisaties die in ruime zin met jongerenwelzijn bezig zijn: de voorzieningen voor bijzondere jeugdzorg, CLB, jeugd-, sport- en cultuurverenigingen ... Organisaties zoals Buurtsport, maar evengoed Arktos, Groep Intro of Uit de Marge hebben al een pak ervaring. Deze en meer organisaties vind je terug onder partners. Tips om dit uit te werken vind je hier.

Viking run tekst

Het opzetten van zo’n parcours kan je met een of enkele geïnteresseerde gasten opnemen. Mogelijk is iemand van het onderhoudspersoneel ook graag betrokken? Het geeft jongeren de kans om hun talenten aan te boren: sterk met de hamer, ruimtelijk visionair, creatief brein … Bovendien smeden ze een band met andere medewerkers dan de eigen begeleiders.

Is er weinig enthousiasme om de Viking Run samen te doorploeteren? Je kan ook elke avond een gast het parcours laten doen, en op het einde van de week ieders tijd vergelijken. En als je dan toch inzet op prijzen: wie weet zit er ook een prijs in voor de best verklede deelnemer of de grappigste valpartij?

Dacht je dat dit enkel voor oudere gespierde gasten is en organisaties met veel materiaal? American Ninja Style Obstacle Course gaat zeker ook voor kinderen. Family Runs bestaan overal ter wereld, dus waarom niet bij jullie? Natuurlijk kan je werken met materiaal, je kan zelfs zotte toestellen aankopen. Tegelijk kan het ook met enkel stoepkrijt als materiaal, of je kan naar een speelplein gaan om daar samen een traject uit te stippelen over de monkeybars en kabelbanen. Hoe jullie je parcours opzetten, bepaalt welke bekwaamheid je nodig hebt - alleen of met wat hulp van andere deelnemers of een begeleider.