Het Gedragswiel biedt een kader, beeld en taal die gebruikt kunnen worden om op professioneel niveau over gedrag en gedragsverandering te communiceren en les te geven. En om op een toegankelijke manier inzicht te bieden in de complexiteit van gedragsverandering. Daar kan je als docent, maar ook als onderzoeker, beleidsmaker of journalist vast mee aan de slag!

Mogelijke toepassingen zijn:

  • een onderzoeks- of evaluatierapport opmaken
  • een les geven over motivatie aan studenten huisartsengeneeskunde
  • een artikel schrijven over de effectiviteit van bepaalde gedragsveranderingstechnieken
  • toelichten aan projectpartners hoe een methodiek onderbouwd werd
  • het belang van omgevingsinterventies (voor mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties) bepleiten

Enkele getuigenissen en inspirerende voorbeelden

  • In 2020 nam Astrid Luypaert (CM) het Gedragswiel op in CM-Informatie. Dat is een driemaandelijks tijdschrift dat achtergrondinformatie brengt over de sociale zekerheid, het gezondheidsbeleid en de ziekte- en invaliditeitsverzekering. Het Gedragswiel werd gebruikt om de lezers, professionals binnen de (preventieve) gezondheidszorg, te wijzen op het belang van omgevingsfactoren in het verklaren van een ongezonde leefstijl. Benieuwd naar meer? Lees verder in de inspiratiegids.
  • “De bacheloropleiding Verpleegkunde van hogeschool Vives zet volop in op gedragsinzichten en gezondheidsbevordering. Een zicht krijgen op gedragsdeterminanten die de gezondheid beïnvloeden, lijkt soms een complex en abstract gegeven voor onze studenten verpleegkunde. Het Gedragswiel vormt vanaf dit academiejaar mee de basis van de leerstof, en zal studenten helpen de theorie om te zetten in praktijk. Alles wat studenten vroeger moesten zoeken binnen de sociaal-cognitieve gedragsveranderingsmodellen en sociaal-ecologische modellen, vinden ze nu terug binnen één overkoepelend model. Een duidelijke vereenvoudiging!” (Inge Paesbrugghe, lector aan hogeschool Vives)
  • Recent werd het Gedragswiel als kader gebruikt voor de opmaak van het nieuwe beleidsplan VBSO (voeding, beweging, sedentair gedrag) 2021-2025, als antwoord op de oproep voor de Partnerorganisatie VBSO. De 3-ledigheid van het model liet toe om aanvankelijk complexe inzichten met betrekking tot gedragsdeterminanten en bijhorende actieplannen te bundelen op een visueel eenvoudige en gestructureerde wijze. Dat komt een efficiënte communicatie naar de overheid ten goede.” (Ragnar Van Acker, stafmedewerker beweging & sedentair gedrag Gezond Leven)
  • Nog een voorbeeld uit eigen ‘keuken’. Ons voedingsteam werkte verschillende webteksten uit waarin gedragsinzichten op eetgedrag worden toegepast. Op die pagina’s komen surfers meer te weten over (hun eigen) eetgedrag, waardoor dit beïnvloed wordt en hoe ze het kunnen veranderen. “We bieden de teksten aan volgens de opbouw van het Gedragswiel”, vertelt collega Jolien Plaete, stafmedewerker gezonde voeding. “Zo vind je er informatie en tips over budgetvriendelijk koken, voedingsetiketten interpreteren, doelen stellen … die de competenties van mensen kunnen versterken. Tegelijk reiken we technieken aan om met bepaalde automatische drijfveren om te gaan, zoals food cravings, stress en ongezonde gewoontepatronen. Verder is het plaatsen van de voedselomgeving binnen dit model een belangrijke oefening geweest.” Benieuwd? Je vindt de webteksten hier.

Gebruik afbeeldingen Gedragswiel

Wil je graag de afbeelding van het Gedragswiel online, op tentoonstellingen of in publicaties gebruiken? Dat kan. Alleen moet je ons wel eerst toestemming vragen door dit aanvraagformulier te sturen naar Gedragswiel@gezondleven.be, want het Gedragswiel is auteursrechtelijk beschermd. Verstuur alsjeblieft samen met je aanvraag ook de publicatie/tekst waarin je de afbeelding(en) wil opnemen. Ben je student? Dan kan je het Gedragswiel zo gebruiken: je hebt geen schriftelijke toestemming nodig.

Wil je als professional graag met deze inhoud in je bedrijf of praktijk aan de slag? Maar mis je nog de nodige handvaten? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team van experten voorziet hierrond ondersteuning op maat, wetenschappelijk onderbouwd en tegelijkertijd toepasbaar in de praktijk.