Bewegen is meer dan sporten alleen. En maar goed ook. Heel wat jongeren ervaren zeer actieve en gerichte sportbeleving als een te hoge drempel. Voor die groep – en eigenlijk voor jongeren in het algemeen – is het belangrijk om zeer laagdrempelig te werken. Gelukkig liggen de beweegkansen voor het rapen in alledaagse activiteiten.

Wie doet het?

  • Bethanie vzw in Kortrijk stelt een aantal stadsfietsen ter beschikking. Die kunnen de jongeren gratis gebruiken om bijvoorbeeld ’s avonds een fietstochtje te doen, om ermee naar hun dagbesteding te gaan, om te gaan winkelen of om in het stad te geraken.
  • In de Kleinschalige WoonEenheid van Elegast in Antwerpen houden ze één keer per maand een poetsmoment. Dan poetst elke bewoner zijn of haar eigen studio, en de begeleiders lopen er rond om te helpen. Die controle vinden de jongeren zelf goed; de begeleiders komen hen ‘in gang zetten’. Wat ook nog op de planning staat tijdens die poetsdag, is een trip naar de wasserette, glasbak en winkel. Wie meer ondersteuning nodig heeft, kan samen met Familiehulp wekelijks de kamer kuisen, naar de winkel of de wasserette gaan.
  • Arcade vzw uit Gistel heeft een ‘Green Team’: drie enthousiaste jongeren die zich vrijwillig engageren om de tuinen van hun leefgroep netjes te houden. Er wordt ook een band opgebouwd. Samen met de technische mannen gaan ze dan jaarlijks iets eten..

Neem zeker ook een kijkje onder Actieve verplaatsingen, Beweegvriendelijke binnenruimte, beweegvriendelijke buitenruimte, Bewegen met dieren, Muzieknood … Hier focussen we vooral op welke dagelijkse activiteiten je al bewegend kan doen.

Tot wat leidt het?

  • Bewegen wordt deel van het dagelijkse leven van wie bij jullie aanwezig is (bezoekers, deelnemers, bewoners, medewerkers). Die beweging is vaak licht intensief, waardoor het haalbaar is om terwijl te praten, iets anders te doen ...
  • Als je beweging gaat opnemen in handelingen die jongeren sowieso (moeten) doen, dan is de kans dat ze blijven bewegen groter.

Plek in de gezondheidsmatrix

Ontdek op welke strategieën en doelgroepen van de gezondheidsmatrix deze actie focust!

Bewegen in dagelijks leven GM
Residentieel (verblijf)
Semi-residentieel (ambulant)
Thuiscontext (mobiel)
Beweging en lang stilzitten
Kind/jongere
(leef)Groep
Jeugdhulporganisatie/voorziening
Context/netwerk
Omgevingsinterventies
0-3 jaar
3-6 jaar
6-13 jaar
13-18 jaar
18-25 jaar
Niet van toepassing/gezin