Voeding

Gezonde en milieuverantwoorde voeding

Secundair onderwijs

Derde graad

Eindtermen

BC 7.7      De leerlingen onderbouwen een eigen mening over maatschappelijke gebeurtenissen, thema’s en trends met betrouwbare informatie en geldige argumenten (transversaal).
BC 7.8      De leerlingen participeren actief in schoolse situaties, rekening houdend met de rechten en plichten van iedereen (transversaal - attitudinaal) (1ste graad A- en B-stroom).
BC 7.9      De leerlingen zijn bereid om zich te engageren in de samenleving. (attitudinaal) (3de graad – A stroom, B stroom)

Leerdoelen

Kennis

  • Jongeren vatten samen dat de gezondheid van voeding best wordt beoordeeld op basis van verschillende aspecten samen zoals de aanbreng van nutriënten, de verzadiging, de bewerkingsgraad en ruimer het eetgedrag van de consument (= holistische visie gezonde voeding)
  • Jongeren vatten samen dat de milieu-impact van voeding het best wordt beoordeeld door verschillende milieu-indicatoren doorheen het proces (productie, verwerking, transport) in rekening te brengen

    Vaardigheden & attitudes

    • Jongeren kunnen zelf juiste info opzoeken en selecteren over gezonde voeding
    • Jongeren lichten de kennis/vaardigheden die ze reeds opgedaan hebben rond gezonde en milieuverantwoorde voeding verder kritisch door
    • Jongeren zien in dat ongezonde voeding een risicofactor is voor overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, kanker
    • Jongeren construeren waarom de relatie tussen voeding en gezondheid vanuit een holistische visie dient te worden bekeken
    • Jongeren argumenteren waarom gezondere voedingspatronen vaak ook een milieuvoordeel hebben ten opzichte van ongezonde voedingspatronen
    • Jongeren kunnen ook uitleggen dat een gezond voedingspatroon en een milieuverantwoord voedingspatroon niet altijd samen gaan (bv. vis en frisdrank) en geven aan hoe je daarmee om kan gaan

      Materialen en methodieken