Hoe eten: voedingsdriehoek | 3de graad LaO
Voeding
Gezonde en milieuverantwoorde voeding
Lager onderwijs
Derde graad
Eindtermen
ET WT 1.7 Leerlingen kunnen de wet van eten en gegeten worden illustreren aan de hand van minstens twee met elkaar verbonden voedselketens
ET WT 1.8 De leerlingen kunnen de functie van belangrijke organen die betrokken zijn bij ademhaling, spijsvertering en bloedsomloop in het menselijk lichaam verwoorden op een eenvoudige wijze.
ET WT 1.17 De leerlingen kunnen gezonde en ongezonde levensgewoonten in verband brengen met wat ze weten over het functioneren van het eigen lichaam.
Leerdoelen
Kennis
- Kinderen herkennen dat het belangrijk is om bewust te eten (bv. zonder afleiding van TV of Smartphone)
Vaardigheden & attitudes
- Kinderen kunnen de aanbevelingen vergelijken met hun eigen voedingsgewoonten
- Kinderen kunnen mogelijkheden bedenken om gevarieerd te eten
- Kinderen kunnen geleidelijk aan hun eigen eetgewoonten verbeteren
Materialen en methodieken
- Gezond Leven materialen voeding voor basisonderwijs
- Educatief pakket Lekker Gezond!
- Affiche tussendoortjes
- Affiche drankjes
- Materialen voedingsdriehoek
- Afbeelding van de voedingsdriehoek
- Afbeelding lege voedingsdriehoek
- Kleurplaten van de voedingsdriehoek
- Video: hoe kan je gezonder eten (voor kinderen)
- De waterpas
- Oog voor lekkers
- Mijn Gezond Leven: gezondheidstests + planningstool rond water, fruit, groenten en gezonde lunch
- Het land van Calcimus
- Handleiding actieve spelletjes over de voedingsdriehoek met spelkaartjes (neutraal en gekleurd)
- Traktaties in de basisschool en traktatieboekje
- Materialen op Klascement: deelsite gezonde en duurzame voeding (duurzame voeding – 3de graad lager onderwijs) Gezond Leven selecteerde samen met 6 andere partners (MOS, Rikolto, GoodPlanet Belgium, Fairtrade Belgium, NICE en Plattelandsklassen) relevante en correct onderbouwde leermiddelen rond gezonde en duurzame voeding op Klascement.