Lekker gezond!

03.06.2019

Welke tussendoortjes ‘blaken van gezondheid’? Welke voedingsmiddelen laten je leerlingen best zoveel mogelijk links liggen? En comment kunnen ze hun courses doen en français? Wij schotelen op deze en véle andere vragen een hapklaar antwoord voor: in het educatief pakket ‘Lekker Gezond!’ voor de 1e, 2e en 3e graad lager onderwijs.

Lekker Gezond! is een educatief pakket over de voedingsdriehoek voor leerkrachten in de 1e, 2e en 3e graad lager onderwijs. Het zijn kant-en-klare materialen waarmee je in je klas of als school aan de slag kan gaan rond gezonde voeding. Wist je dat kinderen die gezond en evenwichtig eten zich beter kunnen concentreren, een groter leervermogen hebben én betere schoolprestaties boeken? Ze hebben er dus alle baat bij om vroeg te leren hoe een gezond voedingspatroon eruitziet. Da’s goed voor lichaam én geest.

Lekker Gezond! geeft lessuggesties gerangschikt per graad en thema. Zo leren de kinderen bij over de voedingsdriehoek, de verschillende eetmomenten, boodschappen doen en reclame. Deze lessuggesties zijn een concrete toepassing van de leerlijn voeding voor het lager onderwijs.

Gezonde voeding op alle vlakken, in álle vakken

Gezonde voeding komt in dit educatief pakket niet alleen in de lessen WO aan bod: Lekker Gezond! is vakoverschrijdend. Zo leren de kinderen ook boodschappen doen in het Frans (oui oui!), oefenen ze op woordbeelden terwijl ze naar groenten zoeken in een woordzoeker en ontdekken ze aan de hand van breuken hoe een gezonde warme maaltijd samengesteld is. Op die manier wordt er ook aan de eindtermen van andere leergebieden gewerkt, terwijl je de leerlingen iets bijbrengt over voeding.

En waarom geen projectweek?

Denk je aan een projectweek rond gezonde voeding? Ook daarvoor leent het educatief pakket zich. Lekker Gezond! omvat tal van inspirerende voorstellen om zo’n week in te vullen. Zo kan je op klas- en schoolniveau, over de vakken heen, werken rond gezonde voeding. Met de voedingsdriehoek als houvast.

Digitaal lessenpakket en materialen op Disco

Het lessenpakket is digitaal uitgewerkt zodat jij en je leerlingen het gemakkelijk kunnen gebruiken op een digitaal schoolbord, computer of tablet. Het pakket bevat tal van interactieve oefeningen. Liever op papier? Dan kan je ook werkblaadjes downloaden en afprinten.

Hoe het pakket (gratis) aanvragen?

Het lessenpakket en alle bijhorende materialen zijn gratis toegankelijk voor alle leerkrachten op Disco. Je hebt er alleen een activatiecode voor nodig. Vraag de activatiecode aan op www.oogvoorlekkers.be/lekkergezond. Je activatiecode op zak? Dan ben je er klaar voor:

Stap 1 – Meld je aan op Disco

  • Surf naar www.disco-averbode.be.
  • Heb je al een Disco-account? Meld je dan aan met je gebruikersnaam en wachtwoord. Ga daarna verder met stap 2.
  • Heb je nog geen Disco-account? Klik dan op ‘Nieuwe gebruiker’ en vul je gegevens in. Meld je aan en ga daarna verder met stap 2.

Stap 2 – Activeer het lesmateriaal

  • Klik op ‘Code toevoegen’ en vul je activatiecode in.
  • Klik op ‘Activeren’.
  • Lees en accepteer de voorwaarden.
  • Van zodra je de activatiecode hebt ingegeven, is het lesmateriaal beschikbaar in je account.

Stap 3 – Ga aan de slag!

Ziezo, het educatief pakket is klaar om digitaal te gebruiken! Download en/of print de materialen die je nodig hebt via de icoontjes. Bij je volgende bezoek aan www.disco-averbode.be kan je makkelijker toegang krijgen tot het lesmateriaal. Je hoeft alleen jezelf aan te melden en op ‘Lekker Gezond’ te klikken onder het tabje ‘Lesmateriaal’.

Krijg je het educatief pakket ook graag in pdf-formaat om te gebruiken bij je voorbereidingen of tijdens de les? Dat kan met een mailtje naar schoolfruit-melk@lv.vlaanderen.be. Wij sturen je met plezier een printbare versie.

Extra ondersteunend materiaal

Wil je graag gebruik maken van extra ondersteunende materialen? Neem dan een kijkje in het aanbod van Gezond Leven (bv. affiches, placemats, folders, …), NICE (bv. affiches, recepten, folders, …) en CM (bv. brooddozen voor het 1ste leerjaar, placemats en folders).

Het educatief pakket kadert in het Vlaams schoolfruit-, schoolgroenten- en melkproject ‘Oog voor Lekkers’. ‘Oog voor Lekkers’ is een project met cofinanciering van de Europese en Vlaamse overheid (beleidsdomeinen Landbouw & Visserij en Welzijn, Volksgezondheid & Gezin) en de respectievelijke sectoren binnen VLAM, en met steun van het departement Onderwijs. Deze publicatie werd gerealiseerd in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven, het Nutrition Information Center (NICE) en de Christelijke Mutualiteit (CM).