Sociaal-emotionele context | 3de graad SO
Voeding
Voeding en sociale, emotionele & culturele context
Secundair onderwijs
Derde graad
Eindtermen
ET Aard 11 Leerlingen kunnen zowel verschuivingen van industrie of tertiaire activiteiten als demografische migraties met
voorbeelden illustreren en dit in verband brengen met sociaal-economische of politieke factoren (3de graad – A
stroom)
ET NW 1 Leerlingen kunnen eigen denkbeelden verwoorden en deze confronteren met denkbeelden van anderen, metingen, observaties, onderzoeksresultaten of wetenschappelijke inzichten (A stroom).
ET NW 2 Leerlingen kunnen vanuit een onderzoeksvraag een eigen hypothese of verwachting formuleren en relevante variabelen aangeven (A stroom)
Leerdoelen
Kennis
- Jongeren duiden een emotionele eetstijl aan en kunnen hier correct met omgaan
- Jongeren geven aan dat het zelfbeeld, zelfwaardering en/ of emotioneel welzijn een invloed kan hebben op het voedingspatroon
- Jongeren begrijpen de connectie tussen emotionele problemen en voeding
- Jongeren sommen tips en manieren op om te voorkomen dat stress en psychisch onwelzijn bijdraagt tot overconsumptie of eenzijdige consumptiepatronenµ
Vaardigheden & attitudes
- Jongeren bouwen aan een eigen ‘voedingsidentiteit’ door eigen voedselkeuzes te maken
- Jongeren nemen de verantwoordelijkheid voor hun eigen voedselkeuzes
- Jongeren gaan constructief om met groepsdruk
- Jongeren kunnen anderen overtuigen van gezonde voedingsgewoontes