Voedselverlies en overconsumptie | 1ste graad LaO
Voeding
Gezonde en milieuverantwoorde voeding
Lager onderwijs
Eerste graad
Eindtermen
ET WT 1.7 Leerlingen kunnen de wet van eten en gegeten worden illustreren aan de hand van minstens twee met elkaar verbonden voedselketens
ET WT 1.8 De leerlingen kunnen de functie van belangrijke organen die betrokken zijn bij ademhaling, spijsvertering en bloedsomloop in het menselijk lichaam verwoorden op een eenvoudige wijze.
ET WT 1.19 De leerlingen beseffen dat het nemen van voorzorgen de kans op ziekten en ongevallen vermindert.
Leerdoelen
Vaardigheden & attitudes
- Kinderen leren herkennen welke portie ze nodig hebben/zelf op krijgen en vragen/scheppen niet meer op dan wat ze nodig hebben/op krijgen
- Kinderen nemen voldoende tijd om hun bord of brooddoos leeg te eten
Materialen en methodieken
- Materialen voedingsdriehoek: o.a. boodschappenlijstje en weekmenu met seizoenskalender
- Kostbare kost
- Materialen op Klascement: deelsite gezonde en duurzame voeding (duurzame voeding – 1ste graad lager onderwijs) Gezond Leven selecteerde samen met 6 andere partners (MOS, Rikolto, GoodPlanet Belgium, Fairtrade Belgium, NICE en Plattelandsklassen) relevante en correct onderbouwde leermiddelen rond gezonde en duurzame voeding op Klascement)