Voedselverlies en overconsumptie | 2de graad LaO
Voeding
Gezonde en milieuverantwoorde voeding
Lager onderwijs
Tweede graad
Eindtermen
ET WT 1.7 Leerlingen kunnen de wet van eten en gegeten worden illustreren aan de hand van minstens twee met elkaar verbonden voedselketens
ET WT 1.8 De leerlingen kunnen de functie van belangrijke organen die betrokken zijn bij ademhaling, spijsvertering en bloedsomloop in het menselijk lichaam verwoorden op een eenvoudige wijze.
ET WT 1.19 De leerlingen beseffen dat het nemen van voorzorgen de kans op ziekten en ongevallen vermindert.
Leerdoelen
Kennis
- Kinderen leggen uit dat ze niet meer moeten eten dan ze nodig hebben omdat dit goed is voor de gezondheid maar ook voor de planeet
Vaardigheden & attitudes
- Kinderen begrijpen dat het maken van een weekmenu en boodschappenlijstje kan helpen om voedselverlies en overconsumptie tegen te gaan
Materialen en methodieken
- Materialen voedingsdriehoek: o.a. boodschappenlijstje en weekmenu met seizoenskalender
- Kostbare kost
- Materialen op Klascement: deelsite gezonde en duurzame voeding (duurzame voeding – 2de graad lager onderwijs) Gezond Leven selecteerde samen met 6 andere partners (MOS, Rikolto, GoodPlanet Belgium, Fairtrade Belgium, NICE en Plattelandsklassen) relevante en correct onderbouwde leermiddelen rond gezonde en duurzame voeding op Klascement)