3 op 4 Vlaamse gemeenten maken werk van beweegvriendelijkere buurten

24.10.2021

Een groot deel van de Vlamingen beweegt nog te weinig. Daarom slaan het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, Sport Vlaanderen, de Vlaamse Logo’s en het Agentschap Zorg en Gezondheid de handen in elkaar om mensen in beweging te zetten. Vandaag werd hun 4 jaar durende campagne gelanceerd, waarbij 10.000 stappen centraal staat. 218 Vlaamse steden en gemeenten (73%) doen mee en engageren zich om beweegvriendelijkere buurten uit te bouwen. Onder het motto ‘Elke stap telt!’ motiveren ze dit eerste jaar hun inwoners met straatsignalisaties om meer stappen te zetten.

10.000 stappen: elke stap telt!

Slechts 64% van de volwassenen haalt de aanbevolen beweegnorm van 150 minuten matig tot hoog intensief bewegen per week. Iets minder dan de helft beweegt met andere woorden nog te weinig. Daar wil de Vlaamse overheid wat aan doen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven, Sport Vlaanderen, de Vlaamse Logo’s en het Agentschap Zorg en Gezondheid blazen daarom de komende vier jaar de alom bekende 10.000 stappen-campagne nieuw leven in. Stappen zetten is namelijk de laagdrempeligste manier om dagelijks tot de aanbevolen hoeveelheid beweging te komen.

Maar liefst 218 Vlaamse steden en gemeenten (73%) doen mee. Zij engageren zich om beweegvriendelijkere buurten uit te bouwen en om hun inwoners te motiveren om elke dag voldoende stappen te zetten. Het getal 10.000 is een streefdoel, maar ook als je dat cijfer niet haalt is elke stap extra al goed voor de gezondheid. Vandaar de slogan van de nieuwe campagne: ‘Elke stap telt!’.

Ministers Beke en Weyts zetten de eerste stap

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding, en Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs, Sport en Dierenwelzijn, scharen zich achter de campagne. Vandaag werd de aftrap gegeven in Tremelo, een van de deelnemende gemeenten.

“Samen bouwen aan zorgzame buurten, dat is waar ik de komende jaren in wil investeren. Een zorgzame buurt is een buurt waarin mensen elkaar kennen en leren kennen. Waar je boodschappen doet voor je buur die niet goed te been is, of waar je goeiedag zegt tegen de mensen die je tegenkomt als je gaat wandelen met je hond. Je buurt al wandelend leren kennen is alvast een eerste stap naar een zorgzame buurt”, zegt Vlaams minister Wouter Beke.

“Met deze campagne willen we mensen ervan bewust te maken dat elke stap telt, en liefst 10.000 per dag”, zegt minister Ben Weyts. “Stel elke verplaatsing in vraag: geraak ik bij de bakker, de slager of de supermarkt eigenlijk niet gezonder en misschien zelfs sneller te voet of met de fiets? Die reflexen moeten we aankweken.”

Subtiele duwtjes in de rug

Tijdens de campagne zal de focus elk jaar op een ander thema liggen. Zo zullen de steden en gemeenten aan de slag gaan met beweegroutes, gezonde mobiliteit en lokale beweegacties. In dit eerste jaar zullen ze de boodschap ‘Elke stap telt!’ zichtbaar maken in het straatbeeld. Straatsignalisaties laten zien dat kleine afstanden tussen nuttige locaties in de buurt ook extra stappen opleveren. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld zien hoeveel stappen ze zetten van de bibliotheek tot aan het gemeentehuis. Of tussen de bakker en de slager.

Annelies

“Door mensen via straatsignalisaties subtiele duwtjes in de rug te geven, motiveren we ze om meer te bewegen. Die succesvolle techniek heet nudging: via kleine aanpassingen in de omgeving ons gedrag richting gezonde keuzes sturen."

Annelies Vandenberghe, expert beweging van Gezond Leven.

Stap voor stap voldoende bewegen

Met de campagne hopen de organiserende partners meer Vlamingen de aanbevolen beweegnorm van wekelijks 150 minuten matig tot hoog intensief bewegen te laten behalen. Bij matig intensief bewegen horen bijvoorbeeld zwemmen, elektrisch fietsen of stappen aan een goed tempo. Hoog intensief bewegen is bijvoorbeeld joggen, stevig doorfietsen of spitten in de tuin. Hoe ouder we worden, hoe minder we bewegen. Nochtans is beweging een belangrijk element van een gezonde levensstijl. Het belang ervan is tijdens de coronacrisis nog maar eens bewezen: mensen met een ongezonde levensstijl lopen meer risico om ernstig ziek te worden bij een besmetting.

“Bovendien levert voldoende bewegen nog een heel pak andere voordelen op. Je voelt je beter in je vel en je slaapt beter. Al stappend krijg je meer sociaal contact, zorg je voor minder vervuiling en lawaai van auto’s en zo maak je de buurten en straten leefbaarder”, licht Annelies Vandenberghe van Gezond Leven toe.

Ook de Vlaming doet mee

Ook de Vlaming kan met deze campagne meer aandacht vragen voor een beweegvriendelijke buurt. Hoe? Er zijn leuke raamaffiches gemaakt die aangeven waarom elke stap telt. Inwoners kunnen ze ophangen en zo laten zien waarom elke stap voor hen telt.

Doe mee samen met je buren, je straat of zelfs de hele buurt. Neem meerdere affiches mee: hang een affiche achter je raam aan de straatkant en spoor je buren aan om hetzelfde te doen. Hoe meer affiches, hoe meer we elkaar kunnen motiveren”, zegt Annelies Vandenberghe.

De affiches zijn te verkrijgen in deelnemende gemeenten of op www.10000stappen.be.

Op de Facebookpagina’s van de steden en gemeenten en van Gezond Leven zijn er leuke wedstrijden te vinden. De initiatiefnemers belonen de leukste inzendingen.