8 tips om je fuif rookvrij te houden (en boetes te vermijden )

23.10.2017

Sinds 22 december 2009 mag je niet meer roken in gesloten publieke ruimten. Hieronder vallen ook feestzalen, jeugdhuizen, (feest)tenten… Dit geldt overigens ook voor elektronische sigaretten en shisha-pennen. Daarom 8 tips om je fuif rookvrij te houden.

1.    Ken de wetgeving

Binnen mag je nooit roken (tenzij in een rookkamer). In een fuifzaal, loods of tent (waarvan er minder dan 1 kant open staat), mag dus ook niet gerookt worden.  Ook niet in tenten, tenzij dus één of meer zijkanten ervan open staan. De gezondheidsinspecteurs van de overheid controleren onverwacht en de boetes kunnen de volledige fuifwinst tenietdoen (boetes voor zowel de roker als voor de organisator kunnen oplopen tot 6000 euro).

Deze wet heeft als doel om te voorkomen dat mensen in de rook zitten. Meeroken of passief roken is namelijk erg schadelijk voor de gezondheid.

2.    Informeer alle medewerkers

Hoe meer mensen op de hoogte zijn dat er niet gerookt mag worden, hoe beter. Vermeld het rookverbod zeker tijdens de briefing van de mensen achter de bar. 

3.    Plaats voldoende rookverbodstekens

Het moet duidelijk zijn voor de fuifgangers dat er niet gerookt mag worden. Plaats voldoende rookverbodstekens op goed zichtbare plaatsen. Dit is wettelijk verplicht. Zorg ervoor dat iedereen de tekens kan zien en vergeet hierbij zeker niet om er ook eentje (of meerdere) aan de ingang en in de toiletten te plaatsen.

4.    Plaats geen asbakken

Dit is simpel. Zet geen asbakken, anders geef je het signaal dat roken kan.

5.    Spreek rokers aan

Zie je toch iemand roken. Ga er naartoe, wijs hem erop dat roken hier niet is toegelaten en verwijs hem naar een plaats waar je wel mag roken.

6.    Wat met een e-sigaret?

Een elektronische sigaret valt ook onder het wettelijk rookverbod. Je mag ze dus ook niet gebruiken op plaatsen waar er niet mag gerookt worden.

7.    Geef informatie over stoppen met roken

Hang aan de ingang of aan de toiletten een affiche op van Tabakstop. Op een jongerenfuif kan je ook een affiche van Smartstop ophangen. Dit zijn diensten die mensen helpen om te stoppen met roken. Hang de affiches bijvoorbeeld goed zichtbaar aan de ingang.

8.    Helemaal klaar? Check maar!

Ben je er helemaal klaar voor? Via deze checklist kan je afvinken hoever je staat en wat je nog allemaal kan doen om er een rookvrije fuif van te maken en in orde te zijn met de wetgeving.

Lees meer over: