Anke is vrijwilliger: “Dit werk geeft mij zoveel kracht en energie”

27.02.2023

Vrijwilligerswerk is niet alleen onmisbaar voor de maatschappij, je wordt er zelf ook gelukkiger van. Want betrokken zijn bij de mensen om je heen, geeft je mentaal welbevinden een echte boost. Daarom zet het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk van 25 februari tot en met 5 maart alle vrijwilligers, waaronder ook Anke, lesgever bij Sportpret vzw, in de bloemetjes.

Niet iedereen kan een verschil maken in de wereld, maar we kunnen wel allemaal een verschil maken in de wereld van de mensen rondom ons. Vrijwilligerswerk is daarvoor een uitstekend startpunt. Want door je talenten te gebruiken, creëer je meer verbondenheid en zorg je ervoor dat de mensen in je omgeving zich goed omringd voelen. En dat is uitstekend voor ieders geluksgevoel, want niet toevallig is ‘goed omringd zijn’ één van de bouwblokken van de geluksdriehoek. Ben je een geweldige klusser? Een fantastische dansleraar? Of heb je een geduldig luisterend oor? Wat je sterkte is, maakt niet uit. Iets betekenen voor een ander hoeft zelfs niet groots of ingewikkeld te zijn. Het zit ook in de kleine dingen. Elk talent kan je inzetten om mensen te helpen. Niet alleen in je eigen omgeving, maar ook daarbuiten. Bij goede doelen bijvoorbeeld, of bij verenigingen die mensen die het moeilijk hebben, ondersteunen. Zo is Anke Van Camp (23) al enkele jaren vrijwilliger bij Sportpret, een vzw die ervoor zorgt dat kinderen die opgroeien in een maatschappelijk kwetsbare situatie gratis of aan een heel lage prijs kunnen deelnemen aan georganiseerde sport- en vrijetijdsactiviteiten.

Verkocht vanaf dag één

“Een vriendin die al vrijwilligerswerk deed bij Sportpret, vroeg een paar jaar geleden of ik zin had om tijdens de paasvakantie een zieke collega te vervangen. Ik had op dat moment geen andere plannen dus ben ik met haar meegegaan”, vertelt Anke. “En vanaf dag één was ik verkocht omdat ik meteen begreep hoeveel ik kan betekenen voor die kinderen. Het is niet altijd het gemakkelijkste publiek, maar je krijgt er zoveel liefde van terug. Oók van de ouders, zelfs al was ik voor hen in het begin een heel nieuw gezicht.”

Sportpret Anke

“Ik heb als kind van mijn ouders de kans gekregen om van alle mogelijke hobby’s te proeven. Ik vind het zo jammer dat niet elk kind dat kan”

De vrijwilligers van Sportpret zorgen voor een sport- en spelaanbod, maar geven bijvoorbeeld ook fietslessen aan kinderen in een maatschappelijk kwetsbare situatie. “Vrijwilligerswerk kies je meestal op basis van je eigen interesses. Ik ben zelf graag bezig met sport en spel dus dit is mij op het lijf geschreven”, zegt Anke. “En: ik heb als kind van mijn ouders de kans gekregen om van alle mogelijke hobby’s te proeven. Ik vind het zo jammer dat niet elk kind dat kan. Want als ik terugdenk aan mijn jeugd, denk ik vooral aan het ravotten met anderen en dat is net waar Sportpret voor staat. Ik wil dat élk kind de mogelijkheid heeft om zich uit te leven. Bovendien is het zo belangrijk dat kinderen gemotiveerd worden om te bewegen. Sport is goed voor hun gezondheid, het is een ontspanning, een uitlaatklep. Zéker voor kinderen die in zo’n moeilijke situatie leven. Door mijn vrijwilligerswerk hoop ik hieraan te kunnen bijdragen en de drempel om te bewegen voor die kinderen te verlagen.”

Eigen talenten gebruiken

Maar niet alleen de jonge deelnemertjes zijn gebaat bij vrijwilligerswerk, ook Anke haalt er heel wat voordelen uit. “Ik ben bezig met wat ik graag doe. In de uitwerking van de spelletjes kan ik mijn creativiteit kwijt. Ik heb ook geleerd hoe je kinderen die omwille van hun thuissituatie een zware rugzak dragen, het best benadert. Mijn vrijwilligerswerk heeft ook mijn maatschappelijke kijk enorm verruimd. Je weet wel dat niet iedereen het zo goed heeft als jij, je ziet dat op tv, je leest dat in de krant. Maar dat is toch nog wat anders dan er rechtstreeks mee geconfronteerd te worden. Dat is echt wel een reality check.”

Sportpret Anke

“Door mijn vrijwilligerswerk kan ik mijn tijd zinvol invullen en maak ik tegelijkertijd mooie herinneringen”

Watergevecht

“Door dit vrijwilligerswerk kan ik mijn tijd ook zinvol invullen en maak ik tegelijkertijd mooie herinneringen”, gaat Anke verder. “Ik heb bijvoorbeeld een herinneringsdoos waarin ik de tekeningen bewaar die ik van de kindjes krijg. Ik schrijf er altijd hun naam op zodat ik zeker niet vergeet van wie de tekening kwam. Ook andere momenten blijven me altijd bij, zoals een watergevecht bij de fonteintjes in Park Spoor Noord in Antwerpen. Ik haal hier heel veel energie en voldoening uit. En als je als vrijwilliger zelf eens een moeilijke dag hebt, wees dan maar zeker dat de kinderen je gedachten zullen verzetten. (lacht) Bovendien kunnen we ook altijd terugvallen op een heel geëngageerd team van vrijwilligers. Je staat er nooit alleen voor.”

Goed mens

“Ik kan iedereen alleen maar aanraden om ook vrijwilligerswerk te doen, al is het maar voor één week. Probeer het tenminste, dan weet je of het iets voor jou is. Als je twee weken vrij hebt, kan je die tijd aan Netflix spenderen. Maar wat draagt dat bingewatchen bij aan wie je echt wilt zijn en waar je gelukkig van wordt? Dan zijn er andere manieren om zin te geven aan je leven. Als ik naar huis ga na een dag bij Sportpret voel ik mij een goed mens. Ik heb die dag iets bijgedragen aan deze wereld en dat geeft een fijn gevoel. Je hoeft als vrijwilliger ook helemaal niks speciaals te kunnen. Die mensen zijn blij met elk paar helpende handen. En voor wie toch nog twijfelt: wacht maar tot je daar staat en voelt wat échte dankbaarheid is. Je moet het proberen om het te weten dus go for it!”