Tabakspreventieproject ‘Bullshit Free Generation’ bekroont scholen om hun rookbeleid

22.06.2020

‘Sigaretten maken je slank.’ ‘Vapen en shisha zijn gezond.’ ‘Roken helpt tegen stress.’ Allemaal bullshit! Het Vlaams Instituut Gezond Leven daagde alle secundaire scholen uit om zulke fabels te ontkrachten en werk te maken van een weerbare, kritische, rookvrije generatie. 150 scholen gingen die uitdaging aan. Deze week werden de verdiende winnaars bekroond!

Wedstrijd tabakspreventie

150 scholen, met meer dan 76.000 leerlingen, engageerden zich voor deze ‘Bullshit Free Generation’. Ze haalden het onderste uit de kan om 4 challenges te volbrengen. Zo moesten leerkrachten het thema ‘roken’ integreren in de les (les-challenge), samen met leerlingen acties bedenken om het rookbeleid op school te verbeteren (actie-challenge), zoveel mogelijk Bullshit Free-foto’s delen via sociale media (foto-challenge) en de lokale pers proberen te halen (pers-challenge). Deelname kon mooie prijzen opleveren.

Corona gooide roet in het eten

Door de coronacrisis was deelname dit jaar niet evident. Projectdagen vielen in het water, geplande lessen gingen niet door, leerkrachten en leerlingen vielen ziek en het afstandsonderwijs moest nog in zijn plooien vallen. De wedstrijd werd dan ook uitzonderlijk verlengd tot 31 mei, de Werelddag tegen Tabak.

Scholen bleven niet bij de pakken zitten

Dat bewijst het leerkrachtenteam van VTS3 Sint-Niklaas. In tijden van afstandsonderwijs gingen zij online aan de slag. “De lesmaterialen waren een enorme boost om een leuke online lessenreeks in elkaar te steken.” vertelt leerkracht Hannelore Van Eynde. Bij al hun acties bedachten ze de best passende oplossing voor hun ondervonden knelpunten. Zij vallen in de prijzen voor de actie-challenge en krijgen een cheque van €1.000 om te investeren in de gezondheid van hun leerlingen en leraren op school. Nog 4 andere scholen ontvangen zo’n een cheque van €1.000 voor de actie-challenge.

“De grote variatie van methodieken in vorm en inhoud maakte het mogelijk om op maat van de leerlingen te werken. De vele filmpjes sluiten perfect aan op de leefwereld van de leerlingen.”

PAV-leerkracht Annemie Costermans van GO! SO Lennik

PAV-leerkracht Annemie Costermans van GO! SO Lennik ontwikkelde een interactieve lesbundel via IXZO waarin ze o.a. Google Forms gebruikt om een interactieve les om te zetten naar een digitaal stellingenspel. “De grote variatie van methodieken in vorm en inhoud maakte het mogelijk om op maat van de leerlingen te werken. De vele filmpjes sluiten perfect aan op de leefwereld van de leerlingen.” Annemie wordt bekroond voor een les-challenge en kan genieten van een Bongo-bon ter waarde van €100. Nog 4 andere leerkrachten krijgen een Bongo-bon voor hun puike prestatie.

100 leerlingen die toffe Bullshit Free-foto’s instuurden via sociale media, krijgen een cinematicket. De leerlingen van Campus De Hellix van Maasmechelen haalden de meeste likes binnen op hun foto’s. KA Zelzate ontvangt de troostprijs gezien na een reeks mooie acties, hun grote slotactie niet is kunnen doorgaan door de coronacrisis.

Met de pers-challenge vielen er geen echte prijzen te rapen. Maar toch grepen verschillende scholen deze kans om het bullshitvrije imago van hun school in de schijnwerpers te plaatsen. Zo was de Hasseltse school Level X te zien op het regionale nieuws van TV Limburg en kwam Campus Het Spoor in Mol met hun gezondheidsdag in de Gazet van Antwerpen.

Sommige steden en gemeenten organiseerden ook lokaal nog een extra uitdaging in hun scholen. Zo daagde de stad Sint-Niklaas al haar scholen uit om nog een extra klas-challenge te doen. Drie klassen vielen daardoor in de prijzen met hun creatieve klaswerkjes.

En dat de prijzen welkom zijn, dat is zeker! “Het is een hart onder de riem voor het harde werk in tijden waar we onszelf hebben moeten heruitvinden als leerkracht!”, vertelt PAV-leerkracht Annemie Costermans. “Als leerkracht wil ik vooral nog onze leerlingen bedanken. Zij waren de grote voortrekkers van dit project. Dit bewijst hoe belangrijk het gezondheidsthema tabak wel is voor onze jongeren.” sluit leerkracht Hannelore Van Eynde van de school VTS3 af.

“Dit project maakt jongeren kritischer en weerbaarder tegen roken. Zo wordt de norm van een rookvrije samenleving versterkt en draagt Bullshit Free Generation mee aan de Vlaamse gezondheidsdoelstelling ‘De Vlaming leeft gezonder in 2025’.”

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Gezin Volksgezondheid en Armoedebestrijding

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn, Gezin Volksgezondheid en Armoedebestrijding: “Dit project maakt jongeren kritischer en weerbaarder tegen roken. Zo wordt de norm van een rookvrije samenleving versterkt en draagt Bullshit Free Generation mee aan de Vlaamse gezondheidsdoelstelling ‘De Vlaming leeft gezonder in 2025’.” Dat zoveel scholen met veel enthousiasme in het project stapten, vindt minister Beke een sterk signaal: “Dat toont dat het thema leeft onder de jongeren. Het is fijn om te zien dat het onderwijs hier op zo’n creatieve manier werk van maakt.