Blijven zitten in de kleuterklas? Niet bij juf Sonia en juf Kim!

26.08.2020

Terwijl kleutertjes volop genieten van hun laatste vakantiedagen, zetten juffen en meesters achter de schoolschermen hun klassen klaar. Stoelen, banken, tafels … Alles wordt geschikt en verzet zodat kinderen er straks weer in kunnen vliegen. Ook juf Sonia en juf Kim die in de 3e kleuterklas in De Wijsneus (Oplinter) staan, zijn daar nu mee bezig. Ze vinden het belangrijk dat hun klasje de jongens en meisjes uitnodigt om recht te staan, te bewegen, om actief te zijn. Zelfs in deze coronatijden. Benieuwd hoe ze dat klaarspelen? Wij ook. Het Woogie Boogie klaspakket zette hen op weg!

Rechtstaan? Daar staat De Wijsneus op!

Tekenen, schilderen, naar verhaaltjes luisteren … Kinderen doen dat vaak zittend. Maar eigenlijk hoeft dat niet. Ze kunnen perfect tekenen of schilderen terwijl ze rechtstaan. En naar verhaaltjes luisteren … Daar kunnen ze misschien uitbeeldopdrachten of dansjes bij doen. Af en toe rechtstaan en bewegen is superbelangrijk en kinderen weten dat best al vroeg. Daarvan moet je juf Sonia niet overtuigen. Zij en de andere kleuterjuffen en -meesters van De Wijsneus doen er alles aan om het zitgedrag van kleuters te beperken. “We hebben gemerkt dat je met kleine aanpassingen echt grote verschillen kan maken.”

Foto 1

Kleuters verdienen een podium

In de klas van Sonia en Kim geen stoeltjes en bankjes overal. Wel schildersezels, vloerstickers, een podium … “Kinderen die willen schilderen kunnen dat aan de ezeltjes doen. Zo blijven ze rechtstaan terwijl ze creatief zijn.” Op de vloer kleven grote stickers in 8-vorm. “Kinderen moeten die vorm volgen met zelfgemaakte vliegtuigjes. Zo leren ze al bewegend het cijfer 8 kennen.” Er zijn ook verschillende themahoeken in Sonia’s klas. “In onze bouwhoek hangen bakjes tegen de muur. Zo staat niet alles op de grond en kunnen de kinderen hun bouwsels in de hoogte maken.” En in de ‘sociale hoek’ vinden we geen stoelen, maar een podium. “Kleuters vinden het geweldig om muziek te spelen. Daarom hebben we vorig jaar een podium gemaakt waarop ze kunnen optreden. Dat vinden ze superfijn”, vertelt Sonia.

Bouwhoek 2

Zandbak krijgt pootjes

De traditionele zandbak waarin kinderen urenlang figuurtjes & co kunnen maken op hun poep, komt er niet in bij Sonia. “We hebben een verhoogde zandbak ontworpen waar kindjes aan kunnen spelen terwijl ze rechtstaan. Die zandbak staat in de ‘doeklas’ van onze school en wordt ook gebruikt door de kinderen van eerste leerjaar.” Nog een schoolvoorbeeld van hoe je kinderen kan stimuleren om minder te zitten en meer actief te zijn!

Corona = spelbreker?

Kleuterscholen starten met code geel in september: “Kleuters moeten niet aan social distancing doen. Maar als we zien dat ze aan elkaar hangen, zeggen we dat ze dat beter niet doen. Hoewel er geen afstandsregels zijn, waak je er toch over dat kleuters zich meer gaan spreiden.” Corona maakt het opzet van een beweegvriendelijke klas niet onmogelijk in Oplinter. Integendeel. “We zagen de coronamaatregelen als opportuniteit. We hebben manieren gezocht om de aanpassingen die we moesten doen te koppelen aan minder zitten en meer bewegen in de klas.” Zo werd de buitenhoek plots extra interessant en extra populair. “Door corona moesten de deuren en ramen van de buitenhoek altijd openstaan. Kinderen gingen er bijgevolg vaker naartoe. In de buitenhoek staat materiaal om te kruipen en te klimmen, er staan fietsjes … Kinderen gingen op hun eigen tempo en ritme naar buiten, en dat vonden ze prima.”

Vroeger was de buitenhoek veel minder open. De hoek is nu extra nuttig omdat de groep zo veel meer gespreid wordt. Ook in het najaar zal Sonia de buitenhoek bewust meer gebruiken. “Ik zal de buitenhoek zoveel mogelijk open laten. Je voelt dat kinderen dat nodig hebben. En, de klas is zo wat ruimer voor kinderen die rustig willen schilderen aan de schildersezel. Kinderen die dat liever doen, krijgen zo ook die kans.”

Bewegingshoek buiten

Doe de handwaswandeling!

Ook het frequent en zorgvuldig handen wassen grijpen Sonia en Kim aan als extra opportuniteit om even recht te staan en te bewegen. “Een leerkracht heeft een wasgoot geïnstalleerd naast de toiletjes waar kinderen klassikaal hun handen kunnen gaan wassen. We onderbreken onze dag dus regelmatig om daarnaartoe te gaan, en dat zijn extra wandelpasjes voor de kinderen. En voor ons ook natuurlijk.”

In de Wijsneus blijven ze niet bij de hele coronakwestie zitten, dus. Ze gaan er over tot actie! Sta je ook in het kleuteronderwijs? En wil je jouw jongens en meisjes stimuleren tot minder zitten en meer beweging? Ga naar www.woogieboogie.be en bestel het klaspakket!