Campagne ‘Jouw huis, mijn werkplek’ wil passief roken op de werkplek bespreekbaar maken

27.09.2018

Wie als poetshulp of verzorgende bij mensen thuis werkt moet dat kunnen doen in een rookvrije omgeving. Met de campagne ‘Jouw huis, mijn werkplek’ engageren dienstenchequebedrijven en diensten voor gezinszorg zich om hun medewerkers zo goed mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van passief roken.

Met de steun van Gezond Leven en Kom op tegen Kanker willen deze diensten passief roken bespreekbaar maken. Dat kan met onder andere een handleiding, opleidingsvideo én rolletje pepermuntjes.

Onzichtbare giftige stoffen 

Tabaksrook bevat meer dan 4.000 chemische stoffen. Minstens 250 van die stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid en meer dan 50 ervan zijn kankerverwekkend. De giftige rookdeeltjes verdwijnen niet als de sigaret uit is. Ze blijven lang in de lucht hangen. Ze zijn onzichtbaar en soms geurloos, maar nog altijd schadelijk. De tabaksrook van anderen inademen is met andere woorden ongezond.  

Rookverbod op het werk 

Daarom mag er sinds 2006 niet meer gerookt worden op de werkplek. Maar het verbod geldt niet in privéwoningen, waar onder meer huishoudhulpen, poetshulpen en verzorgden aan het werk zijn. 

De werkgevers- en werknemersorganisaties binnen de sector voor dienstenchequebedrijven en de diensten voor gezinszorg engageren zich daarom om hun medewerkers zo goed mogelijk te beschermen tegen tabaksrook.

We informeren onze werkgevers, medewerkers én klanten over de gevolgen van passief roken in huis. Ook vragen we aan de klant om niet binnen te roken als onze medewerker aan het werk is en om vooraf en tijdens het werk de woning voldoende te verluchten. Je kan je klanten niet verbieden om in hun eigen huis te roken, maar je kan het probleem wel bespreekbaar maken en samen tot afspraken komen.

Stefaan Berteloot - directeur van de Vereniging van diensten voor gezinszorg (VVDG)

Ondersteuningsmateriaal 

Ook de medewerkers kunnen de problematiek van het meeroken aankaarten. “Voor hen is er een opleidingsvideo die hen leert hoe ze er het best met hun rokende klanten over praten. Om dat gesprek vlot te doen verlopen, krijgen ze een folder met uitleg mee. En een rolletje pepermuntjes om het ijs te breken”, licht Peter Van de Veire, directeur van het Vormingsfonds Dienstencheques toe.

Naast de opleidingsvideo, ontwikkelde het Vlaams Instituut Gezond Leven ook een handleiding voor de werkgevers van de dienstenchequebedrijven en de diensten voor gezinszorg om hen te helpen een rookbeleid te ontwikkelen.  

“Zo vind je meer info over de manier waarop je de klant het best kan overtuigen om niet meer binnen te roken wanneer een medewerker op dat moment aan het werk is”, zegt Silvia Van Cauter, stafmedewerker gezond werken bij het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Meeroken schaadt de gezondheid ernstig. Daarom zet Kom op tegen Kanker graag zijn schouders onder deze campagne. Iedereen heeft het recht op een rookvrije werkplek, ook zij die bij andere mensen thuis werken. We hopen dat de werkgevers massaal gebruikmaken van het aangeboden materiaal.

Marc Michils - algemeen directeur Kom op tegen Kanker

De folder kwam tot stand dankzij Kom op tegen Kanker. 

Meer info www.jouwhuismijnwerkplek.be