Eerstelijnszorg speelt grote rol in aanzetten tot bewegen

06.07.2023

Je patiënten meer laten bewegen? Dan kan je hen als zorgprofessional een duwtje in de rug geven door ze aan te spreken en te motiveren om meer te bewegen. Uit een nieuwe review blijkt dat extra ondersteuning, zoals een 'Bewegen Op Verwijzing'-coach, een meerwaarde is. In Vlaanderen helpen deze coaches hun patiënten verder met een beweegplan en weten ze goed welke laagdrempelige activiteiten in de gemeente toegankelijk zijn.

Dat zorgprofessionals een cruciale rol spelen bij het aanzetten tot beweging, blijkt uit een nieuwe review van 46 onderzoeken, met in totaal 16.198 deelnemers. Deze analyse toont aan dat interventies van zorgprofessionals maken dat patiënten gemiddeld 14 minuten per week méér bewegen. Deelnemers van de interventiegroepen hadden 33% meer kans op het behalen van de aanbeveling om 150 minuten per week matig tot intensief actief te zijn. Hoewel dit effect misschien bescheiden lijkt, is dit klinisch toch belangrijk. Want de meeste gezondheidswinst is er bij mensen die niet bewegen, naar een beetje meer beweging te brengen. Er is een omgekeerde dosis-responsrelatie. In 18 studies werd ook het gewicht bestudeerd. En wat blijkt? Er is zelfs gewichtsverlies bij de groep die aangesproken en ondersteund werd om meer te bewegen.

Welk type interventie werkt het best?

Uit deze review blijkt dat meerdere contactmomenten beter werken. Eén van die contactmomenten is bij voorkeur met een gezondheidsprofessional uit de eerstelijnszorg. Dat is vaak ook het eerste contact. Wanneer er meer dan 5 korte contactmomenten zijn, zijn patiënten nog actiever.

Laat je ondersteunen als zorgverlener

Het goede nieuws is dat er in de eerstelijnszorg elke maand miljoenen interacties zijn tussen patiënten en gezondheidsprofessionals. Op die manier worden veel mensen bereikt. De zorgverleners kunnen vanuit hun unieke rol veel betekenen voor hun patiënten. Daarenboven kunnen zorgverleners in Vlaanderen en Brussel worden ondersteund zodat ze hier zelf niet veel tijd in moeten steken. Dankzij 'Bewegen Op Verwijzing' kan de patiënt namelijk op regelmatige basis (tot 7uur) begeleid en ondersteund worden. Dankzij de financiering van de Vlaamse overheid is dit ook betaalbaar voor patiënten.