“Fietsen is gratis en geeft mij zoveel goede moed”
Zin om te bewegen? Maar wat als je budget, je persoonlijke of lichamelijke situatie van sporten een hele uitdaging maakt? Ook dan zijn er haalbare en betaalbare oplossingen, ontdekte Nathalie vanuit haar eigen ervaring. “Ik heb geen geld voor dure sportclubs en omwille van gezondheidsproblemen heb ik ook mijn fysieke beperkingen. Maar met de hulp van mijn arts en met wat creativiteit beweeg ik nu weer volop”, zegt ze.
Bewegen moet haalbaar en betaalbaar zijn. Klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het helaas niet voor iedereen. Sommige mensen moeten hiervoor immers heel wat drempels overwinnen, afhankelijk van hun financiële en/of fysieke situatie. “Bewegen wordt erg gestimuleerd omdat het gezond is. En dat is helemaal terecht. Maar daarbij wordt dikwijls vergeten dat je ook de kracht en de ruimte in je hoofd moet hebben om te bewegen”, zegt Nathalie Van Walleghem (49), alleenstaande mama van een 10-jarige zoon en ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. “Voor mensen in armoede is sporten niet evident. Zij hebben zoveel problemen en zorgen dat ze er zelfs niet aan dénken om meer te bewegen. Ze zijn vooral bezig met overleven, 24 uur op 24, 7 dagen op 7.”
Geen geld voor sport
Ook voor Nathalie was dit een tijdlang zo. “Ik zat samen met mijn zoontje in een heel moeilijke fase in mijn leven”, vertelt ze. “Gelukkig ben ik een positief iemand, dat is mijn redding geweest. Vroeger deed ik wel aan sport, maar daar had ik door omstandigheden opeens geen geld meer voor. En dus ben ik ermee gestopt.”
“Als je beweegt, creëer je extra ruimte in je hoofd en kan je beter nadenken”
Nathalie
“Maar toen ik opnieuw grip op mijn leven kreeg, begon ik het te missen. Als je beweegt, creëer je extra ruimte in je hoofd en kan je beter nadenken. Ik had het gevoel dat ik opgesloten zat in mezelf. Weer meer gaan bewegen, gaf mij vrijheid. Ik moest wel heel creatief zijn, want ik had nog steeds niet de financiële middelen om naar de fitness of een andere sportclub te gaan.”
Met hulp van de huisarts
Haar budget was ook niet het enige obstakel waarmee Nathalie werd geconfronteerd. Ook haar gezondheid maakt van bewegen een lastige klus. “Ik heb chronische artrose, waardoor een gewone fiets niet lukt. Dat vraagt te veel van mijn spieren. Lopen kan ik ook niet. Zelfs wandelen moet altijd op het gemak: de ene dag kan ik twee kilometer stappen, de andere amper tweehonderd meter. Ik heb het met mijn huisarts besproken en zij stelde voor om een elektrische fiets te kopen. Op die manier ben ik in beweging, maar krijg ik toch de nodige ondersteuning, waardoor mijn spieren niet worden overbelast.”
“Een e-bike is een grote investering, maar voor mij is het een heel goede oplossing. Dankzij die fiets beweeg ik niet alleen meer, ik ben ook veel mobieler”
Nathalie
“Omdat ik toen nog in schuldbemiddeling zat, heb ik al mijn moed samengeraapt en aan mijn advocate gevraagd om mij hiervoor het nodige geld ter beschikking te stellen. Ik heb haar een papier moeten bezorgen waarin de dokter stelt dat een elektrische fiets goed is voor mijn gezondheid en dan heeft zij dit geregeld. Een e-bike is een grote investering, maar voor mij is het een heel goede oplossing. Dankzij die fiets beweeg ik niet alleen meer, ik ben ook veel mobieler. Dit is mijn enige vervoermiddel. Soms ga ik gewoon voor het plezier langs het water fietsen, maar ik gebruik hem ook om naar het station te gaan, waar ik de trein neem naar mijn werk. Ik ga ermee boodschappen doen en mijn zoon naar school brengen. Vroeger moest alles al stappend of met de bus. Maar op het openbaar vervoer kan je niet altijd rekenen, nu ben ik veel vrijer. ’s Morgens zit ik al zingend op de fiets. Dat geeft mij zoveel kracht en goede moed.”
Nieuwe voetbaltrainer
Door haar elektrische fiets kreeg Nathalie de smaak helemaal te pakken. “Ik voelde me daar zo goed bij dat ik nog méér wilde bewegen”, zegt ze. “Mijn zoon voetbalt en op een dag zag ik dat ze in zijn club trainers zochten. Mijn broers hebben altijd gevoetbald dus ik ben er wel mee opgegroeid, maar van trainingen geven, wist ik niks. En toch heb ik de sprong gewaagd. Nu, ik train wel de kleine kinderen dus dat zijn eerder spelletjes dan echte trainingen. En ik probeer dan met hen mee te bewegen, op mijn eigen tempo. Dat geeft mij veel voldoening en het is de perfecte manier om na het werk te ontstressen. Ik hou er ook heel wat sociale contacten aan over en ik krijg veel vriendschap van de ouders. Plus: het kost mij letterlijk niéts.”
Meer reclame
“Bewegen is nodig maar het moet in de eerste plaats betaalbaar zijn én haalbaar. Kost het geld, dan haken mensen die het financieel niet breed hebben sowieso af”, aldus Nathalie nog. “Je moet er ook voor open staan, anders houd je niet vol. Of zal je er zelfs niet eens aan beginnen. De overheid en de sportclubs moeten sporten betaalbaarder maken. En meer reclame maken voor die sporten die geen of heel weinig geld kosten, waarvoor je geen abonnement of lidmaatschap nodig hebt. Niet alleen de mensen moeten hierin creatief zijn, maar ook de overheid.”
“Sporten zal er niet voor zorgen dat je uit een lastige situatie geraakt, maar het geeft je wél de energie om verdere stappen te zetten in je traject”
Nathalie
“Mijn beste tip? Vind de kracht in jezelf om die eerste stap te zetten. En wees tevreden met kleine dingen, bijvoorbeeld een keer gaan wandelen. Je hoeft niet meteen volle bak te gaan. Eens je begonnen bent, kan je jezelf altijd een beetje meer uitdagen. Sporten zal er niet voor zorgen dat je uit een lastige situatie geraakt, maar het geeft je wél ruimte in je hoofd om na te denken en de energie om verdere stappen te zetten in je traject.”
Hoe hou jij het haalbaar en betaalbaar?
Doe inspiratie op en deel je verhaal op gezondleven.be/hoedan!