“Ik laat m'n weekmenu afhangen van promoties en vries zoveel mogelijk in”
Op een haalbare en betaalbare manier gezond koken? Als alleenstaande mama met 2 kinderen en een beperkt budget weet Deblie precies hoe je dat aanpakt. “Fruit met een deukje in of verspakketten in de supermarkt waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is: als je het meteen opeet, is het nog altijd lekker. Hou promo’s in het oog en investeer in goede bewaardozen, zodat je verse producten langer goed kan houden.”
Vijftien jaar geleden had Deblie Vanoutrive nog een voedingsbudget van amper 25 euro per week voor haar en haar twee kinderen, Aiko (nu 16) en Seppe (nu 20). Ondertussen gaat het financieel een stuk beter en kan ze wekelijks 100 euro spenderen aan voeding, samen met de maaltijdcheques die ze krijgt als orderpicker/heftruckchauffeur bij Lidl. “En aan dat budget hou ik mij. Ik betaal alles cash, zodat ik exact weet wat ik uitgeef”, zegt ze. “Ik heb ook het geluk dat ik gezond én goedkoop op mijn werk kan eten. Voor een kom verse soep betalen we 80 cent, voor een slaatje met kaas of vis 2,50 euro.”
Lees het voedingsetiket
Al kookt Deblie nog het liefst zelf, en dan zo gezond mogelijk. Gezonde, onbewerkte voeding is zeer belangrijk voor mij. Mijn dochter en ik hebben allebei ADHD en ik merk hoeveel effect gezonde voeding op ons heeft. Dan voelen we ons beter, we zijn minder opgejaagd en minder snel geprikkeld. Daarom gebeurt het echt heel zelden dat er een kant-en-klare lasagne in de oven wordt geschoven. En ik denk dat we maar vier of vijf keer per jaar naar de frituur gaan.”

"Vanaf het moment dat ik genoeg budget had voor groenten en fruit, ging er een wereld voor mij open”
“Toen ik nog moest rondkomen met 25 euro per week, kocht ik veel vaker van die ongezonde dingen. Want wat kost een doos frikandellen? 3 euro? En daar heb je drie dagen eten van. Met alleen groenten en fruit vul je je maag niet, zeker niet die van opgroeiende kinderen. Ik ging in die periode ook wel naar de voedselbank, maar in die pakketten zaten vaak heel wat dingen die de kinderen niet lustten. En wat heb je aan een stronkje witlof als je met z’n drieën bent? Of aan een verlepte sla, waarvan je de helft moet weggooien? We hebben toen heel vaak ’s morgens, ’s middags en ‘s avonds een snede brood met wat goedkope confituur gegeten. Vanaf het moment dat ik meer budget had voor groenten en fruit, ging er een wereld voor mij open.”
Kies voor onbewerkte voeding
“Gezonde voeding betekent voor mij veel groenten en fruit en onbewerkte voeding”, gaat Deblie verder. “Ik lees altijd het etiket op de verpakking. Staat daar een ellenlange ingrediëntenlijst, dan leg ik dat product meteen weer terug. En als de verpakking verandert, wees dan maar zeker dat de samenstelling van dat product ook anders is.”

“Soms snappen mensen niet hoe het kan dat een zak diepvriesfriet net zoals een appel Nutri-Score A heeft. Maar je mag die twee niet met elkaar vergelijken”
Deblie
“Ik kijk ook altijd naar de Nutri-Score. Want als de Nutri-Score A is, heb je meestal ook een product met weinig toevoegingen. Die Nutri-Score is een geweldige uitvinding, maar je moet wel weten hoe je ze moet gebruiken. In het begin snapte ik niet hoe het kan dat een zak diepvriesfriet net zoals een appel Nutri-Score A heeft. Maar je mag die twee niet met elkaar vergelijken. Je moet frieten met frieten vergelijken en appels met appels. Het is het gezondste product binnen één en dezelfde categorie dat een A-score krijgt. Hoe ik dat zo goed weet? Door het tv-programma ‘Factcheckers’.” (lacht)
Baseer je menu op promoties
Maar Deblie denkt niet alleen aan de Nutri-Score als ze gaat winkelen, ook haar portemonnee verliest ze niet uit het oog. En dat betekent: zoveel mogelijk in promotie kopen en invriezen voor later. “Ik heb drie diepvriezers die vol zitten en een grote voorraadkast”, zegt ze. “Ik doe één keer per week boodschappen, meestal in de Aldi en de Lidl. En heel sporadisch een thuislevering van Albert Heijn, als zij een goede promo hebben. Die winkel is voor mij redelijk ver. Benzine kost ook geld, dus dan ben ik goedkoper af als ik het laat brengen.”

“Op de app PromoPromo kan je je favoriete winkels ingeven en dan zie je meteen in welke winkel ze interessante acties hebben”
Deblie
“Ik vergelijk altijd de prijs per kilo, per liter of per stuk. En daarvoor hoef ik niet urenlang door reclamefolders te bladeren. Op de app PromoPromo geef ik mijn favoriete winkels in en dan zie ik meteen in welke winkel ze interessante acties hebben. Ik maak geen weeklijstje: ik laat mijn menu afhangen van wat ik in reclame heb kunnen kopen.”
Gebruik Too Good To Go
“Ik ben ook een grote voorstander van Too Good To Go”, gaat Deblie verder. “Ik had daar een reportage over gezien op tv en ik heb die app meteen op mijn telefoon gezet. We hebben hier veel winkels in een straal van tien kilometer die hun overschotten via Too Good To Go aan een sterk verminderde prijs verkopen: slagers, bakkers, supermarkten, maar ook een chocolatier, een viswinkel en een traiteur. Ik heb gelukkig wel een auto dus ik kan gemakkelijk achter die pakketten. Want als je het met het openbaar vervoer moet doen, is dat niet zo evident.”
Groentencolli’s zijn goedkoper
“Groenten en fruit zijn moeilijker met korting te vinden. Als je ze toch in afslag vindt, is het omdat de houdbaarheidsdatum bijna verstreken is. Maar vaak zijn ze dan niet echt meer consumeerbaar. Een zakje wokgroenten of sla bijvoorbeeld, moet je echt de dag zelf opeten, anders is het slecht. Probleem is dat je die afslagartikelen in de supermarkt pas tegen sluitingstijd kan kopen en dan hebben wij al gegeten. Soms lukt het dan niet om het de dag zelf te maken, wegens tijdsgebrek bijvoorbeeld. Dan moet ik het wegsmijten en dat voelt niet goed.”

“In de groentewinkel koop ik een colli met een tros tomaten, raapjes, champignons, veldsla, wortelen, komkommer en een kilo ajuin voor slechts 10 euro”
Deblie
“De maaltijdboxen/verspakketten die bijna vervallen zijn en dus aan de helft van de prijs worden verkocht, haal ik wel regelmatig. Dan heb je alle basisingrediënten voor bijvoorbeeld chili con carne of moussaka aan pakweg 2,50 euro en moet je alleen nog vlees bijkopen. Via Too Good To Go kan ik ook licht beschadigde groenten en fruit afhalen en ook die zijn nog altijd lekker. Ik verwerk de groenten dan meteen en vries ze in. Soms koop ik ook een pakket in de groentewinkel in de buurt. Dan heb je een tros tomaten, raapjes, champignons, veldsla, wortelen, komkommer en een kilo ajuin voor slechts 10 euro. Naar de markt ga ik niet. Daar vind ik het te duur.”
Koop buitenbeentjes
“Soms vind je ook groenten of fruit die niet de juiste vorm hebben en daardoor moeilijk verkocht geraken. Die ‘buitenbeentjes’ kan je ook voor een goedkopere prijs op de kop tikken. Ik heb bij de boer ooit eens meer dan drie kilo paprika met een deukje in gekocht voor amper 5 euro. Helaas zijn die misvormde groenten almaar minder gemakkelijk te vinden. Boeren geven ze tegenwoordig liever aan hun dieren omdat het te veel moeite kost en te weinig opbrengt om ze te verkopen.”
Investeer in goede bewaardozen
Geen plaats meer in je diepvries? Ook dan heeft Deblie een goede tip. “Investeer in luchtdichte Tupperwaredozen”, zegt ze. “Die kosten wat meer, maar je kan er je groenten en fruit ook veel beter in bewaren. Als ik mijn verse krop sla kuis en was, er vochtig keukenpapier op leg en zo in die doos steek, kan ik die makkelijk twee tot drie weken houden.”
Probeer de pluktuin eens
“Weinig geld is voor mij geen reden om geen groenten en fruit te eten. Maar ik ga geen 5 euro aan een bloemkool geven”, aldus Deblie nog. “Er zijn altijd andere opties, zoals diepvriesfruit en -groenten. Dat is heel betaalbaar. Tot vorig jaar ging ik zelfs naar de pluktuin. Eén keer per jaar betaalde je een bepaald bedrag en dan mocht je je groenten zelf van het veld halen. Ik heb dat drie jaar gedaan, want omdat wij zoveel groenten en fruit eten, haalde ik die kosten er wel uit. Maar sinds mijn moeder overleden is én mijn zoon het volwassenentarief moest betalen, ben ik ermee gestopt. Mijn moeder was immers degene die de groenten kuiste en sneed. Maar nu moet ik dat zelf doen en daar kruipt enorm veel tijd in. Groenten recht van het veld zijn immers niet zo proper als die uit de supermarkt. Die moet je vier, vijf keer wassen. Als je dat werk met iemand kan verdelen, is het haalbaar, anders is het voor een alleenstaande lastig. En nog een nadeel: omdat het zo seizoensgebonden is, eet je veel van hetzelfde. En als er een tegenvallende oogst is, heb je niets en ben je je geld toch kwijt. Voor wie al een beperkt budget heeft, is dat echt een domper.”
Hoe hou jij het haalbaar en betaalbaar?
Doe inspiratie op en deel je verhaal op gezondleven.be/hoedan!