Fit en gezond op vakantie? Zo doe je het!

03.07.2023

Natuurlijk mag tijdens de vakantie de riem eraf. Maar dat betekent niet dat je wekenlang in die hangmat hoeft te blijven liggen. Bewegen is immers niet alleen goed voor je lichaam, ook je geest vaart er wel bij: fysieke activiteit is een wondermiddel tegen stress en helpt ons ontspannen. En is dat niet net de reden waarom we allemaal op tijd en stond nood hebben aan een break?

Met de fiets naar kantoor, een spurtje om de trein naar huis te halen of een wandelingetje in de lunchpauze: tijdens de vakantie valt dat allemaal eventjes weg, waardoor onze dagelijkse beweegroutine wordt doorbroken. Maar dat is geen reden om plots niet meer actief te zijn. Integendeel zelfs! Vertoef je enkele dagen of weken in het buitenland, aan onze kust of in de Ardennen? Maak dan van de gelegenheid gebruik om nieuwe activiteiten te ontdekken. Je vakantie zal er alleen maar leuker door worden. Door te bewegen stijgt immers de hoeveelheid dopamine – het gelukshormoon - in ons lichaam, waardoor ons humeur verbetert en ons mentaal welbevinden een opkikker krijgt.

Wees creatief

Lopen en wandelen is natuurlijk prima, maar dat kan ook onder je eigen kerktoren. Dus waarom niet eens de avontuurlijke toer opgaan tijdens je vakantie? Stap je graag? Ga dan trekken met de rugzak, hiken in de bergen of doe een oriëntatieloop. Laat de metro tijdens een citytrip zoveel mogelijk links liggen en doorkruis de stad te voet. Voordeel: je ziet nog veel meer van de omgeving en je zit zó aan je 10.000 stappen per dag. Liever de fiets op? Met een mountainbike leer je je vakantiebestemming op een heel andere manier kennen. Extra plus: je bent in de natuur, wat óók een weldadig effect heeft op je mentaal welbevinden.

Overal water

Water dient niet alleen om in te zwemmen. Huur een kano of ga pedellen, suppen of snorkelen in plaats van baantjes te trekken in het zwembad. Nog zo’n supertoffe activiteit voor als je aan zee bent, is een partijtje beachvolley of beachsoccer. Ideaal om je met de hele familie uit te leven. Ambiance verzekerd! Of maak eens een strandwandeling. Met de voetjes in de zee als je wil relaxen, in het losse zand als het wat meer inspanning mag kosten. Hou een stevig tempo aan en je dagelijkse work-out is meteen in the pocket.

Liever rustig?

Zelfs wie tijdens de vakantie liever met een boek op het terras zit, kan met een minimum aan inspanning toch nog bewegen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de mogelijkheden van je bestemming. Logeer je in een hotel dat elke dag een uurtje aquagym, tai chi of yoga organiseert? Doe dan zeker mee. Misschien vind je het wel zo leuk dat je er ook thuis mee verder wil. Duik ook eens in de couleur locale en probeer een typische activiteit van je vakantiebestemming uit. Petanque, iemand?