Halle loopt wild van Bewegen Op Verwijzing

17.09.2019

In Gezonde Stad Halle zijn ze helemaal overtuigd van Bewegen Op Verwijzing. “Je krijgt er mensen mee in beweging die je via het gewone aanbod moeilijk of gewoon niet aan het bewegen krijgt”, vertelt Bea Paternot, clusterverantwoordelijke Welzijn bij de stad. Ze deelt met plezier en enthousiasme haar ervaringen met ons.

“Je bereikt er méér mee”

In Halle hebben ze niet getwijfeld toen ze er voor het eerst over Bewegen Op Verwijzing hoorden. Ze sprongen meteen op de kar. “Wij staan meer dan 100% achter dit project”, begint Bea. “Ik geloof dat het een grotere gezondheidswinst oplevert dan vele andere initiatieven. Wat natuurlijk niet betekent dat die andere initiatieven niet belangrijk zijn.” 

Bewegen Op Verwijzing haalt mensen uit hun isolement. “Mensen die amper nog buitenkomen, krijg je de deur niet uit met het gewone sportaanbod. Je moet die mensen een duwtje in de rug geven om opnieuw meer te bewegen, op een laagdrempelige manier. Hen aanzetten om bijvoorbeeld zelf naar de winkel te gaan, te gaan wandelen met de kleinkinderen, hen een stappenteller aanreiken en een haalbaar stappenplan ... Al die dingen kunnen een sedentaire en dus ongezonde levensstijl doorbreken.” 

De coach maakt ‘reclame’

Om het project onder de aandacht van de inwoners te brengen en deelnemers aan te trekken, moest er natuurlijk wat reclame worden gemaakt. “We hebben eerst folders verspreid via de deelnemende huisartsen. Zo bereikten we al wat mensen. Maar wat bij ons vooral gewerkt heeft, is dat onze Bewegen Op Verwijzing-coach Dirk het project en de werking is gaan voorstellen bij organisaties die werken met kwetsbare groepen. Zo ging Dirk bijvoorbeeld langs bij Open armen vzw, een vereniging waar armen het woord nemen, in het inloopcentrum van het CAW, de buurtwerking … We zijn ook echt content met onze coach Dirk. Hij is superenthousiast, velt geen oordelen en hij pakt het echt laagdrempelig aan. En dat stimuleert mensen om nadien nog eens bij hem langs te gaan en in het traject te stappen.” 

Extra budget

Intussen organiseert Halle al twee jaar het Bewegen Op Verwijzing-project. Het werd recent ook meegenomen in het meerjarenplan binnen het kader van Gezonde Gemeente. Bea geeft graag tips voor andere lokale besturen die ermee willen starten: “Ik zou aanraden dat ze een financiële incentive voorzien voor de deelnemers. De mensen die deelnemen, bevinden zich meestal wel in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Of dat nu komt door een scheiding, een overlijden van een partner, een gezondheidsprobleem ... Ons stadsbestuur oordeelde dat het financiële aspect niet zou mogen meespelen in de beslissing om naar de Bewegen Op Verwijzing-coach te stappen. Een tussenkomst door de stad zelf is volgens ons echt nodig. Wij voorzagen een extra budget van 1250 euro hiervoor. Hierdoor kunnen mensen die genieten van een verhoogde tegemoetkoming al voor 2 euro een individuele sessie volgen van een uur bij een beweegcoach en voor 1 euro een groepssessie.” 

En het project loopt goed. “In onze regio konden wij vlot van start gaan. Dat danken we aan de trekkersrol die RISO Vlaams-Brabant opnam, de vlotte samenwerking met de collega’s van de omringende gemeenten en een zeer gedreven coach. Maar ook de samenwerking met andere partners, waaronder zeker de artsenkring, ging heel goed. En natuurlijk kwamen er knelpunten op ons pad, ik denk bijvoorbeeld aan het zoeken van locaties. Die knelpunten horen er nu eenmaal bij en we hebben die toch altijd goed kunnen wegwerken.”

Terug naar de supermarkt

In Halle hebben ze gemerkt dat Bewegen Op Verwijzing echt wel het verschil kan maken voor de inwoners. “Vooral omdat we er mensen mee bereiken die we anders niet bereiken. Ik hoorde van onze coach bijvoorbeeld dat er deelnemers zijn die al lange tijd niet meer buiten waren gekomen. Hen overtuigen om eens mee te gaan naar de supermarkt is al een hele stap! Dus ja, ik geloof echt wel dat we een wezenlijk verschil kunnen maken.”

3 ideeën om Bewegen Op Verwijzing onder de aandacht te brengen in je gemeente: 

  1. Stuur een persbericht naar de lokale pers bij de start van het project, maar ook bij de 50ste of 100ste deelnemer. Kader dit project binnen Gezonde Gemeente. 
  2. Stel het project voor op groepswerkingen van organisaties die werken met kwetsbare groepen. 
  3. Presenteer Bewegen Op Verwijzing op een stand zoals de jaarlijkse braderie, welzijnsbeurs … Lok mensen naar je stand aan de hand van een prijzen-quiz. 

Meer inspiratie over hoe lokaal te communiceren over Bewegen Op Verwijzing