​Help goede (beweeg)voornemens concreet te maken

14.01.2019

‘Ik ga meer bewegen!’ is een klassiek voornemen van veel mensen bij het nieuwe jaar. Help je familielid, vriend of partner door concreet te peilen naar de wijze waarop hij/zij meer wil bewegen, waar hij/zij dat wil doen en wanneer. Plannen op die manier mee ondersteunen, verhoogt de kans dat mensen hun beweegintenties effectief zullen uitvoeren en volhouden, blijkt uit een systematische review en meta-analyse

Uit een analyse van 13 relevante studies blijkt dat de groep die ondersteuning kreeg bij de concrete planning van meer beweging 25% meer kans heeft om effectief meer te bewegen in vergelijking met een groep die geen ondersteuning kreeg. ‘Ondersteuning’ betekent hier vragen op welke manier ze meer willen bewegen, waar ze dat willen doen, en wanneer.

Intenties onmiddellijk vertalen

Gezondheidsbevorderaars noemen dit implementatie-intentie; een techniek waarbij je je intenties onmiddellijk omzet in zo concreet mogelijke plannen: als ik morgen om 18u thuiskom van het werk, ga ik joggen in het park om de hoek. Als het regent op dat moment, trek ik een regenjas aan, ik leg die jas nu al klaar. 

Eén van de tips in de bewegingsdriehoek weerspiegelt dit principe mooi: ‘denk vooruit en plan’. Ook binnen het project bewegen op verwijzing wordt volgens hetzelfde principe gewerkt.

Twee onderzoekers screenden alle beschikbare studies (tot september 2016) over dit onderwerp en beslisten of ze opgenomen werden in hun review en meta-analyse. Uiteindelijk bleven er 13 studies over met proefpersonen tussen de 18 en 76 jaar. De duur van de studies wisselde sterk; van 2 tot 32 weken. 

De proefpersonen in de controlegroep werden steeds gemotiveerd om meer te bewegen met behulp van filmpjes, folders, brieven, sms’en en/of persoonlijk contact. De interventiegroep kreeg aanvullend aanmoedigingen om een concreet actieplan te maken en/of na te denken over barrières en oplossingen voor deze barrières. En die aanmoedigingen blijken dus te werken. Steun dus je familielid of vriend(in) in zijn/haar goede voornemens. Het zal hen helpen om sneller tot effectieve actie over te gaan.