Het notitieboekje van coach Kristof Budts

30.11.2017

“Mooi om te zien hoe mensen zich beter in hun vel voelen”

Kristof Budts is coach voor Bewegen Op Verwijzing in Mechelen. Speciaal voor ons doet hij zijn (notitie)boekje open. 

“Als begeleider werkte ik jaren in een fitnesscentrum. Ik had dus wel ervaring om persoonlijke gesprekken met mensen te voeren en te motiveren.  Maar voor Bewegen Op Verwijzing is de doelgroep anders. Hier gaat het ook om oog hebben voor mensen die bijvoorbeeld in een isolement zitten of letterlijk moeilijk in de sporthal geraken.

De driedaagse vorming die ik op voorhand bij Gezond Leven volgde, opende mijn ogen. Elke dag kwam er een ander thema aan bod. We kregen heldere info over Bewegen Op Verwijzing en nuttige praktische tips. Je leert tijdens de vorming ook meer over kwetsbare groepen en technieken om te motiveren. Een verrijkende ervaring.

Samen met de deelnemer kijk ik welke activiteiten bij ze past. Samen stellen we een beweegplan op. Niet iedereen is hetzelfde, een beweegplan is dus heel persoonlijk. Trek je liever je plan alleen of heb je het meer voor groepsactiviteiten? Hoe passen de bewegingsmomenten in je agenda? De ervaringen noteren ze in hun bekende ‘beweegschriftje’.

We houden het bij laagdrempelige activiteiten. We leiden voor alle duidelijkheid geen topsporters op (lacht). Met wandelen of fietsen kan je al veel aan je gezondheid doen.

Kristof

“Zelfs KV Mechelen wil met ons samenwerken”

Kristof Budts

Sommige deelnemers aarzelen en ervaren drempels om te bewegen. Soms loopt het leven even niet lekker en dan is het moeilijk om je te engageren. Sportactiviteiten zijn voor sommige mensen ook te duur. Als je voor een sportabonnement meteen lid moet worden voor een jaar, dan haken velen af. Toch zijn er heel wat betaalbare bewegingsactiviteiten, maar niet iedereen is op de hoogte. Er zijn ook mensen die door een fysieke beperking bang zijn om bijvoorbeeld nek of rug pijn te doen tijdens het bewegen. Als ze onder begeleiding aan de slag kunnen met iemand die ze vertrouwen, dan is de drempel minder groot.

Om het project te doen slagen is een netwerk zeer belangrijk. Zo is voetbalclub KV Mechelen zelf met een voorstel gekomen. Zij organiseerden wandelvoetbal, een vorm van voetbal waarbij je dus wandelt en niet loopt. Toegankelijk én amusant! Een netwerk uitbouwen binnen je regio is dus een pluspunt. Stad Mechelen is hierin een grote ‘aanmoediger’, ik hoop dat ook andere steden ons voorbeeld volgen.

Ook huisartsen bereiken is een must. Het zijn de huisartsen die moeten doorverwijzen, het is dus belangrijk dat zij op de hoogte zijn van het project. Zelf trek ik de boer op om onze boodschap te gaan verkondigen. Want als huisartsen Bewegen Op Verwijzen niet kennen, dan gebeurt er natuurlijk niks. Daarnaast is het ook goed als deelnemers het project kennen. Zodat ze zelf aan hun arts de vraag kunnen stellen.

Andere coaches wil ik zeggen dat mensen motiveren veel deugd doet. Hoe klein je groep ook is, het is de moeite waard om ze op de goede weg te helpen. Het is mooi om te zien als mensen zich beter voelen door meer te bewegen of door de sociale contacten die ze opbouwen. Laat deze mensen niet los. Geef ze het duwtje in de rug dat ze nodig hebben. Zeker op moeilijke momenten, het is net dan dat een sms’je of aanmoediging het verschil maakt.”