2020: hét jaar van de gezonde (brood)lunch

24.01.2020

Wist je dat 4 op de 10 Vlamingen wat minder vlees wil eten? Dat blijkt uit een enquête die we afnamen in de zomer van 2018. De meerderheid van de respondenten (53%) at toen minstens één keer per dag vlees.

We eten vaak al vlees bij de warme maaltijd. En dan ook nog eens beleg zoals salami, vleessalade, kippenwit, … bij de (brood)lunch. Da’s echt véél vlees. Ons advies? Eet maximaal 1 keer per dag vlees, en begin alvast met minderen bij de boterham. Zet charcuterie zoals salami of hesp niet dagelijks op tafel: bewerkte vleeswaren zijn minder gezond   en staan in de rode restgroep – buiten de voedingsdriehoek.

Wat mag dan wél op onze boterham? 

Da’s een goeie vraag! En Gezond Leven helpt je daar het komende jaar graag mee verder. Want in 2020 zetten we ons volop in om de (brood)lunch van Vlamingen gezonder te maken! Ook de jouwe dus.   

Test: hoe gezond is jouw lunch vandaag? 

Wat je eerst kan doen om je lunch gezonder te maken? Uitvissen hoe het er vandaag mee zit. Dat doe je makkelijk met onze onlinetest ‘Hoe gezond is jouw (brood)lunch?’. Daarmee breng je jouw huidige gewoontes in kaart en krijg je persoonlijk advies. Met onze tips en tricks kan je daarna ook een SMART-plan maken om stap voor stap te gaan voor een lekkere lunch die ook gezond is! Win-win.

4 pijlers voor een gezonde lunchbox

Benieuwd wat we nog zullen doen dit jaar? Hou onze kanalen maar goed in de gaten 😉. In 2020 hoor je zeker nog van ons om je verder op weg te helpen naar dé ideale maaltijd! Hier alvast de 4 pijlers voor een gezonde (brood)lunch:

  1. Kies voor volkoren of bruine graanproducten (boterhammen, broodjes, pistolets, sandwiches, wraps, rijst, pasta, couscous,- …). Het hoeft niet altijd een klassieke boterham te zijn, zolang je het maar volkoren houdt!  
  2. Varieer tussen verschillende belegsoorten van peulvruchten- en groentespreads, notenpasta, fruit, groenten, kaas, ei, vis tot gebakken kip en kalkoen. Verandering van spijs doet … Ja, je weet het wel.
  3. Kies vooral voor vetstof die rijk is aan onverzadigde vetzuren bij je (brood)lunch. Denk aan een mespunt zachte margarine of minarine per sneetje brood, of een lepel olijfolie of koolzaadolie bij een salade of bereiding.
  4. Ga voor extra groenten! Naast groentespreads als beleg kan je ook kiezen voor rauwe of gegrilde groenten. Andere opties? Eet een salade met een flinke portie groenten. Of leg wat gegrilde of gekookte groenten op je bord. Ook soep is een goede bron van groentjes.