Huisarts Els Bartholomeeusen ziet veel voordelen in Bewegen Op Verwijzing

27.10.2017
Huisarts Els Bewegen Op Verwijzing

“Bewegen is meer dan een duur fitnessabonnement”

Els Bartholomeeusen is huisarts in het wijkgezondheidscentrum De Ridderbuurt in Leuven. Zij stond mee aan de wieg van Bewegen Op Verwijzing.

Jij gelooft al langer in het nut van Bewegen op Verwijzing.

Els Bartholomeeusen: “Zeker. Ik merkte dat bij psychosociale klachten of pijn bewegen vaak goed doet. Patiënten die aan het bewegen gingen, voelden zich beter in hun vel. Gezondheidsboodschappen gaan vaak over verbieden, zoals stoppen met roken of stoppen met suiker. Maar bewegen is iets heel positief, daar kan je veel plezier aan koppelen.”

Zagen jouw patiënten dat ook meteen zo?

Els Bartholomeeusen: “Iedereen weet dat bewegen goed is voor je gezondheid, maar om er ook echt mee te beginnen, dat is een paar andere mouwen. Veel gehoorde excuses zijn te weinig tijd of geen zin om naar een sportclub te gaan. Maar bewegen is veel meer dan dat, het gaat om gewoontes zoals met de fiets naar de winkel gaan of een halte vroeger afstappen als je met de bus bent. En heel gek: bij sporten denken heel veel mensen blijkbaar aan een duur fitnessabonnement. Vraag me niet waarom (lacht).” 

Sommige mensen moest je over de streep trekken?

Els Bartholomeeusen: “Niet bij iedereen ging dat even vlot. Maar ik heb wel gemerkt dat eens ze in gang zijn, het wel goed loopt. Je ziet ook duidelijk dat de beweging goed doet. Door deze activiteiten slaan ook andere gezondheidsboodschappen aan. Ik heb gezien dat mensen die deelnemen ook veel sneller proberen te stoppen met roken of op hun voeding letten. Volgens mij is dat niet toevallig. Eens je gemotiveerd bent om iets aan je gezondheid te doen, gaan er vele poorten open.”

Wat houdt mensen nog tegen om de stap te zetten?

Els Bartholomeeusen: “Soms zijn dat heel praktische zaken. We hebben nu een groepje vrouwen dat gaat zwemmen. Een reden om niet mee te gaan was omdat ze niet wisten hoe het allemaal in zijn werk ging. Waar moesten ze zijn, waar zijn de kleedkamers, hoe geraken we er? Een coach die hen vergezelde heeft hen over de drempel geholpen. Nu gaat het vanzelf. Niet iedereen engageert zich ook meteen graag in een groep.”

Bewegen Op Verwijzing draait niet enkel om beweging?

Els Bartholomeeusen: “Neen, het sociale aspect is minstens zo belangrijk. Je hebt mensen die vroeger niet buitenkwamen en nu mee in groep gaan sporten. Mensen leren kennen betekent ook veel voor je gezondheid. Samenzijn geeft energie.”

Hoe verloopt het contact met de coaches?

Els Bartholomeeusen: “De coach is een belangrijke schakel. Als arts volg ik de patiënten op, maar een coach kan verder gaan. Ze sturen bijvoorbeeld ook een sms als mensen in een dipje zitten. Ik heb wel gemerkt dat een externe coach (het wijkgezondheidscentrum werkt met interne coaches, n.v.d.r.) niet altijd evident is. Zeker bij psychisch kwetsbare groepen is een bekend vertrouwensfiguur belangrijk.” 

Vraagt het voor jou meer werk als huisarts?

Els Bartholomeeusen: “Het vraagt meer tijd, ja. Maar eens je ermee vertrouwd bent, merk je snel dat het ook iets oplevert. Je ziet mensen ook evolueren. Het is fijn om te merken dat je patiënt beter in zijn vel zit door te bewegen. De dames die het moeilijk vonden om te gaan zwemmen staan nu op de eerste rij bij onze zomerse aquafun. Het loont. Daar moeten we als arts tijd voor maken.”