Is 10.000 stappen per dag achterhaald?

06.06.2018

Volgens verschillende media heeft dagelijks 10.000 stappen zetten geen zin. Beter zou zijn om 10 minuten stevig door te stappen. Gooien we de 10.000-stappenaanbeveling beter in de prullenmand? Volgens Gezond Leven zeker niet. Het klopt dat stevig doorwandelen meer gezondheidsvoordelen oplevert dan aan een rustig tempo te stappen. Maar niet iedereen slaagt erin om wekelijks stevig te wandelen (of een andere vorm van matig intensief bewegen). Voor hen blijft de 10.000-stappenaanbeveling nuttig en gezond!

Een gezonde levensstijl vraagt om een gezonde mix van bewegen, staan en zitten. De bewegingsdriehoek geeft het helder weer: het grootste deel van de dag beweeg je best licht intensief tijdens je taken, door bijvoorbeeld te stappen op je werk of door thuis licht huishoudelijke taken te doen. 

Ook 10.000 stappen zetten is licht intensief: je ademt niet sneller, je hartslag blijft normaal en je kan gewoon praten. 

Matig intensief bewegen

Nog beter is om een versnelling hoger te schakelen en de dagelijkse lichtintensieve activiteiten deels te vervangen door matig intensieve bezigheden zoals stevig wandelen, fietsen naar je werk of recreatief zwemmen. Dat levert immers meer gezondheidsvoordelen op. 

Hoe weet je of je matig intensief beweegt? Je gaat sneller ademen en je hart slaat sneller, maar je bent niet buiten adem en je kan nog gewoon praten. 

Ideaal is als je wekelijks 150 minuten matig intensief beweegt, al dan niet opgesplitst in blokken van 10 minuten aan één stuk. 

10.000 stappen is gezond én motiveert

Niet iedereen slaagt echter erin om wekelijks matig intensief te bewegen. Voor hen blijft de 10.000-stappenaanbeveling dan ook nuttig en gezond: je kan op verschillende momenten een beetje bewegen.

Raak je niet meteen aan die 10.000 stappen? Introduceer dan met mondjesmaat meer beweging in je leven, en dat in je eigen tempo. Elke stap vooruit, richting de gezondheidsaanbevelingen, is een overwinning. Elke stap telt!