Is een stappenteller gevaarlijk?

05.09.2017

Stappentellers zijn niet alleen tijdverspilling maar ook gevaarlijk. Dat zegt dr. Greg Hager van de Johns Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten volgens verschillende media. Volgens hem doen apps die stappen tellen meer kwaad dan goed, omdat ze mensen aanzetten ambitieuze doelen te halen die ze niet op een gezonde manier kunnen bereiken. Hager vraagt zich dan ook af of het zetten van 10.000 stappen per dag – een doel dat de meeste fitnessapps vooropstellen - wel voor iedereen zo gezond is. Het Vlaams Instituut Gezond Leven legt uit.

Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor een goede gezondheid. Geregeld intensief sporten is een prima manier om voldoende beweging te krijgen. Maar sporten is niet voor iedereen weggelegd. Een handig alternatief om toch voldoende te bewegen is elke dag 10.000 stappen zetten. 

Internationaal onderzoek wijst uit dat 10.000 stappen per dag zetten hetzelfde positieve effect heeft op je gezondheid als elke dag een half uur extra bewegen. Let wel, het zetten van 10.000 stappen is enkel van toepassing op volwassenen; voor jongeren onder de 18 jaar en ouderen boven de 65 gelden er andere aanbevelingen of gezondheidsaanbeveling voor bewegingen

Elke stap telt

Wat als je er niet in slaagt om dagelijks 10.000 stappen te zetten? Ben je dan slecht bezig? Natuurlijk niet. De basisfilosofie van 10.000 stappen is immers ‘elke stap telt’: elke stap meer is een overwinning op zich. Want 10.000 stappen is niet voor iedereen haalbaar: mensen met een beperking, overgewicht, chronische aandoening of ouderen hebben nood aan een aangepast schema. Het zetten van 10.000 stappen per dag is dus niet het primaire doel.

Geleidelijk aan

Het VIGeZ raadt aan om je aantal stappen geleidelijk aan te verhogen, week na week terwijl je rekening houdt met je fysieke mogelijkheden en motivatie. Bepaal eerst je startniveau, zodat je weet hoeveel stappen je dagelijks ongeveer zet. Doe dit aan de hand van een betrouwbare stappenteller of activity tracker, of in tweede instantie op basis van een app op je smartphone. Een app is minder betrouwbaar dan een goede stappenteller. 

Haalbare doelen: jij kiest

Stel daarna haalbare doelen op die je helpen je aantal stappen geleidelijk aan te verhogen. Zet je bijvoorbeeld dagelijks gemiddeld 5.000 stappen per dag? Probeer dan in week één 500 stappen extra te zetten. Stel elke week een nieuw haalbaar doel op.

Draag de stappenteller elke dag gedurende een drietal maanden. Zo verhoog je de kans dat je meer blijft bewegen op lange termijn. Probeer elke avond bij te houden hoeveel stappen je hebt gezet, ofwel in het stappenboekje ofwel via de online stappenregistratietool. Op die manier vind je al snel trucjes en routines om meer stappen te zetten. 

10.000 stappen is niet ultieme doel

Lukt het na verloop van tijd niet meer om je aantal stappen nog te verhogen? Dat is geen probleem: een haalbare vooruitgang aanhouden op je basisniveau is belangrijker. Bewust zijn van het belang van bewegen, vervolgens stap per stap meer bewegen, en je ook goed voelen bij je actievere dagelijkse routine is belangrijker dan onmiddellijk naar die 10.000 stappen per dag te streven.

Aan de slag?

Wil je met stappen tellen aan de slag? Neem dan deze handleiding van het 10.000-stappen project erbij. Tips om op het werk, tijdens verplaatsingen, thuis en in je vrije tijd meer te bewegen? Surf dan naar www.10000stappen.be en behaal zo met succes je persoonlijke doelen. En onthoud: elke stap telt!