Zo eenvoudig kan meer bewegen zijn!

13.02.2024

Meer bewegen en minder lang stilzitten? Klinkt dit als een uitdaging? Lees dan vooral verder. Want een zittende levensstijl doorbreken, hoeft écht geen opgave te zijn. Zo kan je de 8 tips bij de bewegingsdriehoek op een heel eenvoudige en originele manier invullen. Met een pauzebokaal, een wandelbuddy of een agenda wordt het een waar plezier om op geregelde tijdstippen uit die bureaustoel/schoolbank/luie zetel te komen.

Maak een pauzebokaal

  • Kies een tijdstip.
  • Neem 1 kaartje uit je pauzebokaal.
  • Voer dat beweegmoment uit.

Zoek een wandelbuddy

Maak van jouw middagwandeling de activiteit van de week.

  • Kies een vaste dag in de week.
  • Maak zoveel mogelijk reclame voor je wandeling.
  • Zoek routes van 15 minuten in de omgeving van je werk of je woonplaats.
  • Wandel elke week met je collega’s, buren, vrienden of familie een route. Woont je buddy niet in de buurt? Bel elkaar dan op en wandel al bellend samen.

Houd een agenda bij

Noteer al je wandelingen in een agenda. Dit zorgt ervoor dat je kunt terugblikken op wat je al allemaal gedaan hebt. Terugkijken op je successen geeft je genoeg motivatie om door te gaan.

Plak post-its

Plak een post-it op je computer of op de muur van de kamer waar je al zittend veel tijd doorbrengt om jezelf eraan te herinneren om meer te bewegen. Verander die boodschap om de paar weken. Mogelijke boodschappen aan jezelf:

  • Beantwoord vragen van collega’s rechtstaand. Of doe de strijk terwijl je tv kijkt.
  • Bel al wandelend.
  • Gebruik de printer op de bovenste/onderste verdieping en neem de trap.
  • Ga te voet naar de bakker/groenteboer/slager/buurtwinkel.

Zet een wekker

Vergeet je altijd te bewegen doorheen de dag of tijdens het werk? Zet dan een keukenwekker of een timer en stel die in op een specifiek tijdstip. Zodra het belletje rinkelt, is het tijd om recht te staan.

De truc met de knikkers en de vaas

Ken je de truc met de knikkers en de vaas al? Nee, dit is niet het begin van een sprookje, maar een manier om je vorderingen bij te houden. We kennen het allemaal: het zetten van die eerste stapjes kan soms als een heel langzaam proces aanvoelen. Maar als je je vooruitgang op een visuele manier bijhoudt, wordt het opeens een stuk leuker.

Neem een kleine vaas of een glazen pot, samen met een aantal knikkers. Stel je beweegdoel vast, bijvoorbeeld 3 keer per week wandelen. Elke keer als je wandelt, voeg je een knikker toe aan de pot. Na verloop van tijd zal je merken dat de pot steeds voller raakt. Door het visueel te maken, wordt je vooruitgang pas echt duidelijk. Als je al die knikkers in die pot ziet, besef je dat élke wandeling ertoe doet. Deze truc en die van de wekker zijn originele voorbeelden van hoe het veranderen van je omgeving en het maken van plannen aanzetten tot beweging.

Kan je wat ondersteuning gebruiken om meer beweging in je leven te brengen? Misschien ben jij dan wel gebaat met een Bewegen Op Verwijzing-coach. Meer info vind je hier. Of ga aan de slag met de 8 tips van de bewegingsdriehoek.