Jeugdbewegingen gaan voor rookvrij: FOS De Havik uit De Pinte vertelt

22.12.2020

Niets leuker dan ravotten in de jeugdbeweging, toch? En als leiding de kinderen een geweldige tijd bezorgen? Voor FOS Open Scouting De Havik hoort roken daar niet bij. FOS De Havik heeft vandaag een rookvrij terrein en daar zijn ze ontzettend blij mee én trots op. David Lenaerts, voorzitter van het ondersteund comité, legt ons uit waarom.

Logische stap naar een rookvrije omgeving

Generatie Rookvrij sprong meteen in het oog bij David. Verschillende organisaties die zich engageren om plekken waar veel kinderen komen rookvrij te maken… Dat vond hij ronduit inspirerend. “We vonden het niet meer dan logisch om onze terreinen ook rookvrij te maken voor onze scouts. Al jaren hebben we de regel dat leiders die roken dat doen uit het zicht van de kinderen. De uitdaging voor ons lag vooral bij de ouders. Wanneer zij blijven plakken aan de lokalen of komen helpen, steken de rokers onder hen al eens een sigaret op. Dat wilden we veranderen.”

Een visie die velen delen

Om het terrein rookvrij te maken, was het belangrijk om iedereen te betrekken. Van leden en leiding over ouders tot bestuur. FOS De Havik hanteerde vroeger al enkele afspraken omtrent roken. Een rookvrij terrein in het kader van Generatie Rookvrij was dan ook de perfecte volgende stap.

Onder het motto ‘wat maakt ons sterk, teamwerk’ werd het rookvrij terrein stap voor stap en met veel enthousiasme concreter gemaakt. “Na een korte uitleg over het concept van Generatie Rookvrij was iedereen onmiddellijk akkoord dat de leiding en ouders het goede voorbeeld moeten geven aan de kinderen en jongeren. Want zien roken, doet roken. Nu slingeren er op ons terrein geen peuken meer rond. Da’s mooi meegenomen.”

Tijdens een overleg met het ondersteunend comité werden de goede intenties omgezet naar een concreet actieplan. David: “Hierbij moesten we wel rekening houden met enkele praktische zaken die wat denkwerk vroegen. Zoals ‘Hoe kunnen we dit het beste communiceren naar leden en ouders? Waar zullen we de rookzone plaatsen? Gaan ouders zich wel houden aan de afspraken?’ Voor al die zaken zochten we samen naar een oplossing. En die hebben we ook samen gevonden.”

Sleutelen tot perfectie

David vertelt ons dat ze met enkele kleine inspanningen tot een mooi resultaat zijn gekomen. “We hebben gecommuniceerd via verschillende kanalen en dat verliep eigenlijk wel vrij vlot. We hebben signalisatieborden en stickers van Generatie Rookvrij bevestigd op ons terrein en in onze gebouwen. Die werken als subtiele reminders. Handig want je kan niet elke ouder van onze +350 leden individueel aanspreken. Slechts tot drie weken na de aanpassingen hebben we mensen moeten aanspreken op hun rookgedrag, daarna ging het vanzelf.” David is ervan overtuigd dat je tot een nieuwe, gezonde norm kan komen met slechts enkele aanpassingen en duidelijke communicatie.

Een rookvrije toekomst

FOS De Havik is ambitieus. Voor hen stopt het niet bij hun eigen rookvrije scoutsterrein. Zo willen ze inspirerend werken naar andere jeugdbewegingen en de gemeente zelf. Dit alles met een blik op een rookvrije toekomst!