Korting op tabakswaren om lokale economie te steunen: fout signaal

23.09.2020

Verschillende Vlaamse steden en gemeentes bieden hun inwoners kortingsbonnen aan om in lokale winkels en horecazaken te gebruiken. Die kortingsbonnen zijn deel van een herstelplan dat zowel de lokale economie als de meest kwetsbare Vlamingen een financieel duwtje in de rug moet geven in deze coronacrisis. Op sommige plekken kan je met deze bonnen ook tabaksproducten kopen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven benadrukt dat dit niet de bedoeling kan zijn. “Korting op tabak is zelfs bij wet verboden.”

Heel wat handelaars en horecazaken kampen met financiële problemen als gevolg van de coronacrisis. Tijdens de lockdown moesten zij noodgedwongen hun deuren sluiten en vandaag draaien ze nog altijd minder omzet dan ‘normaal’. Maar ook sommige gezinnen – en dan vooral de kwetsbare gezinnen – verloren een groot deel van hun inkomen. Kwetsbare gezinnen werden harder geraakt door de coronacrisis en waren vaker slachtoffer van technische werkloosheid.

Lokale besturen schieten te hulp

Om de lokale economie te ondersteunen en inwoners een financieel duwtje in de rug te geven, verdelen verschillende lokale besturen sinds enkele weken of maanden kortings- en waardebonnen onder hun inwoners. Die kunnen ze besteden bij lokale handelaars en horecazaken. Maar in de gemeente Koekelare bijvoorbeeld – dat schrijft Het Nieuwsblad op 19 september 2020 – kunnen inwoners er ook tabakswaren mee kopen in supermarkten en krantenwinkels. Uit een kleine rondvraag blijkt dat dit in sommige andere steden en gemeenten eveneens het geval is. Dat was initieel natuurlijk niet het doel van deze bonnen, maar uit de realiteit blijkt dat het wordt gedaan. Er is dus dringend meer kadering nodig.

Bij wet verboden

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft alle begrip voor de herstelmaatregelen die verschillende lokale besturen in het leven hebben geroepen. Maar het instituut vindt wel dat het gezondheidsaspect meegenomen moet worden. En dat gebeurt nu dus niet overal.

“Elk jaar investeren de federale, Vlaamse maar ook lokale overheden in middelen om mensen te helpen om te stoppen met roken. Want roken is enorm schadelijk voor de gezondheid. Het zou jammer zijn dat lokale maatregelen deze inspanningen terugschroeven”, zegt Dries Vandenbempt, tabaksexpert bij Gezond Leven. “Bovendien zijn gratis tabak en kortingen op tabak bij wet verboden.”

Het Vlaams Instituut Gezond Leven vraagt daarom met aandrang aan de lokale besturen om duidelijk vast te leggen dat inwoners met deze bonnen geen tabakswaren kunnen kopen.

Subsidies om te roken?

“Het zou vreemd zijn dat een lokale overheid schadelijke producten zoals tabak subsidieert”, zegt Vandenbempt. “Bovendien maakt de coronacrisis duidelijk hoe belangrijk een gezonde levensstijl is. Mensen die roken en corona krijgen, hebben over het algemeen zwaardere symptomen en een grotere kans op overlijden."

“Het zou vreemd zijn dat een lokale overheid schadelijke producten zoals tabak subsidieert”

Dries Vandenbempt, stafmedewerker tabak, Vlaams Instituut Gezond Leven