Lang leve 1 april! (want humor is meer dan een mopje)

01.04.2024

Stuur vandaag, op 1 april, je collega eens om knoopsgaten, vraag je partner om een boeketje aprilbloemen of ga in een doe-het-zelf-zaak op zoek naar een glazen hamer of verfzaad. Het zal je gegarandeerd op een verbaasde blik én een brede glimlach komen te staan. En dat is meer dan zomaar een mop, want humor zorgt voor positieve gevoelens en die geven je lichamelijke en mentale gezondheid een boost.

Mensen met een goedgevonden frats voor de gek houden: dat is de kern van 1 april, een traditie die teruggaat tot in de vroege middeleeuwen. Ook de media deden er in het verleden gretig aan mee. Zo meldde het Nederlandse journaal in 1960 bij wijze van grap dat de toren van Pisa was omgevallen. En schreef de Gazet van Antwerpen in 1973 dat de zoo wegens plaatsgebrek dieren zou wegdoen. Elke lezer zou één dier krijgen. Tweehonderd lezers kwamen naar de dierentuin om hun gratis huisdier op te halen. Zelfs autofabrikant BMW lanceerde ooit een aprilvis: twee jaar geleden kondigden zij aan dat ze wagens zonder knipperlichten gingen produceren omdat dat de minst gebruikte functie van een auto is.

Creatiever en flexibeler

Het zijn onschuldige grapjes die ons op z’n minst even doen glimlachen. En dat is niet zo betekenisloos als het misschien lijkt. Want die kleine glimlach zet een heel proces van positiviteit in gang. Volgens de Amerikaanse professor Barbara Fredrickson zorgen positieve emoties, zoals lachen, ervoor dat je je niet op specifieke situaties richt, maar dat er in je hoofd net ruimte wordt gemaakt voor verschillende gedachten en gedragingen. Het maakt je creatiever en nieuwsgieriger. Je gaat je omgeving verkennen en je gaat op zoek naar nieuwe mensen en/of informatie. Positieve emoties zorgen er ook voor dat je flexibeler kunt reageren en handelen. Je vergroot er dus ook je veerkracht mee voor die momenten waarop het even moeilijker is.

Positiviteit voedt positiviteit

Het positieve blijven zien, ook in lastige tijden, en positieve situaties opzoeken, zorgt voor meer positieve emoties. Positiviteit voedt dus positiviteit! Je wordt optimistischer en je relaties worden versterkt. Positieve gevoelens hebben ook een geweldige invloed op je lichamelijke gezondheid: ze herstellen de negatieve effecten van negatieve emoties op hart- en bloedvaten. En dat heeft dus ook op lange termijn veel waarde.

Jammer genoeg hebben wij mensen nogal eens de neiging om meer te focussen op het negatieve, iets wat voorkomt uit onze drang naar overleven. Onze voorouders konden als holbewoners immers enkel overleven door onaangename prikkels, zoals een naderende tijger, te vermijden. Daarom is ons brein ook vandaag nog steeds op zoek naar slecht nieuws, dat bovendien sneller wordt opgeslagen in ons geheugen. Traumatische ervaringen blijven om die reden ook langer in onze herinnering hangen, terwijl vrolijke momenten vlugger vervagen. Negatief zijn is dus perfect normaal.

Leer positief denken

Toch kan je leren om positief te denken. Niet door te doen alsof, maar door anders te leren kijken naar negatieve gebeurtenissen. En ondertussen positieve emoties te versterken. Het gaat om het vinden van een balans tussen optimisme en pessimisme, zodat niet enkel het negatieve doorweegt. Hierdoor heb je meer veerkracht in moeilijke tijden. Probeer het eens met deze oefeningen:

  • ‘Savouring’ of je aandacht specifiek richten op positieve gebeurtenissen of emoties kan helpen om deze te verlengen. Dit doe je bijvoorbeeld door je verhaal aan iemand te vertellen, foto’s van leuke momenten opnieuw te bekijken en bewust terug te genieten van wat je toen beleefde. Of positieve gebeurtenissen in een dagboekje op te schrijven en ze af en toe te herlezen.
  • Doe aan mindfulness of meditatie. Bij mindfulness richt je je aandacht op het hier en nu en oordeel je niet over gedachten en gevoelens die in je hoofd opkomen. Door extra stil te staan bij positieve gebeurtenissen en emoties kan je ze versterken. Een speciale soort meditatie (loving-kindness-meditatie) helpt je om na te denken over je warme gevoelens voor anderen en voor jezelf.
  • Maak aandachtig/mindful foto’s van dingen in je omgeving. Door dit zo mooi of creatief mogelijk te doen, kan je een positiever humeur krijgen.
  • Bedenk je ‘best mogelijke zelf’: stel jezelf voor dat je hard hebt gewerkt en belangrijke dingen in je leven hebt bereikt. Probeer hiervan te genieten en fantaseer over wat je nog allemaal wil doen. Dit helpt om positiever te denken. Maar doe het rustig aan. Elk stapje dat je zet, is er één. Het is niet de bedoeling dat je probeert om perfect te zijn. Dat is niemand en dat is ook helemaal niet nodig.
  • Schrijf over je eigen rol in een succes of prestatie. Dat helpt niet alleen om positiever te denken, maar brengt ook meer positieve emoties teweeg.
  • Ga voor meer humor! Humor zorgt voor luchtigheid, waardoor je positiever tegen dingen kan aankijken en positieve emoties meer ruimte krijgen.
  • Behandel jezelf met liefde. En wees niet te kritisch voor jezelf.