Mechelen, Oostkamp, Poperinge & Halen zijn de actiefste gemeenten van Vlaanderen

05.06.2018

De winnaars van de 3de 10.000-stappenclash zijn bekend. Halen, Poperinge, Oostkamp & Mechelen zijn de actiefste gemeenten van Vlaanderen. Tussen 1 en 31 mei namen zo’n 49.000 inwoners uit 207 Vlaamse steden en gemeenten het al stappend tegen elkaar op. Doel van deze wedstrijd? Om het meeste stappen zetten en zo dus meer bewegen!

De 10.000-stappenclash is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s met steun van de Vlaamse overheid. De campagne wil mensen aanzetten om voldoende te bewegen door dagelijks 10.000 stappen te zetten.

De 4 winnaars van de 10.000-stappenclash

Om de strijd eerlijk te houden, werden de 207 steden en gemeenten onderverdeeld in vier categorieën, gebaseerd op het aantal inwoners. Zo komen we bij vier winnaars.

In de categorie met grote steden (+ 50.000 inwoners) nam Mechelen al meteen een mooie voorsprong. Ze hebben deze kunnen vasthouden en eindigen met 103 miljoen stappen (gelijk aan 72.519 km) op de eerste plaats. De top drie wordt vervolledigd door Kortrijk en Brugge

Met een totaal van 64 miljoen stappen, wat overeenkomt met 46.063 km, kaapt Oostkamp de overwinning weg in categorie 3 (- 50.000 inwoners). Oostkamp houdt daarmee Maldegem en Zemst achter zich, respectievelijk op plaatsen 2 en 3.

Poperinge is de winnaar van de tweede categorie (- 20.000 inwoners) met 67 miljoen stappen of 46.999 km. Kortemark en Diksmuide hebben het tot op het einde spannend gehouden. Maar het is uiteindelijk Kortemark die 2de eindigt en Diksmuide 3de. 

Het rijtje winnaars wordt afgesloten door Halen. Met 93 miljoen stappen legden de inwoners van Halen 65.778 km af en halen het zo vlot van Lichtervelde en Herne.

In totaal hebben 49.227 Vlamingen stappen geregistreerd en 1,5 miljoen km afgelegd. Dat komt neer op iets meer dan 2 miljard stappen.

Mooie prijs

De steden en gemeenten ontvangen een mooie beker om mee te pronken. Ze ontvangen ook stickers, zodat ze ook op andere plaatsen hun overwinning kunnen showen. Maar niet alleen zij vallen in de prijzen. Enkele individuele stappers worden ook beloond.

  • De oudste deelnemer: Josephine Van Bos uit Mechelen. Zij wordt later deze maand 98 jaar!
  • Deelnemer met het leukste Facebookbericht: Indra Smeyers uit Ham
  • De actiefste deelnemer: Tinneke Vereenooghe uit Lichtervelde, met bijna 1,5 miljoen stappen!
  • Vier actieve stappers uit de winnende steden en gemeenten:
    • Paul Bellon uit Mechelen
    • Viviane Van Roelen uit Halen
    • Ludo Huyghe uit Poperinge
    • Rachel Vanneste uit Oostkamp

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin “Het uitgangspunt van de 10.000-stappenclash is: ‘bewegen is gezond’. Het is dan ook geweldig om vast te stellen dat niet minder dan 207 gemeenten in Vlaanderen hun inwoners hebben gemobiliseerd om die 10.000 stappen te zetten per dag. Zo maken we met z’n allen stukje bij beetje de doelstelling ‘de Vlaming leeft gezonder in 2025’ waar.”

Online stappendagboek

Via www.10000stappen.be of via de 10.000-stappenapp konden de inwoners van de deelnemende steden en gemeenten een stappendagboek bijhouden. Het totaal aantal stappen die alle stappers samen verzamelden of het aantal afgelegde kilometers, zowel in de hele tool als per groep werden automatisch berekend. Met een stappenteller, activity tracker of goede smartphone-app was het makkelijk om je stappen te tellen.

Trotse peter Sven Ornelis

Niemand minder dan Sven Ornelis zette zijn schouders onder de campagne. Hij heeft de afgelopen jaren zelf het positieve effect van wandelen ervaren en wil anderen daar graag warm voor maken. Tijdens de clash legde Ornelis zelf 3620 km af met 517.134 stappen:

“De voorbije maand heb ik in het kader van de 10.000-stappenclash nog meer dan anders geprobeerd om m’n volgers op sociale media te overtuigen om meer te wandelen. Het was echt bijzonder om te merken hoeveel mensen ook in de ban van deze clash zijn geraakt en mij lieten weten hoeveel stappen ze elke dag hebben gezet. Zelf blijf ik natuurlijk doorgaan met wandelen en ik hoop dat vele andere de microbe ook te pakken hebben en de komende maanden en jaren zullen blijven bewegen.”

Positief effect op gezondheid

Onderzoek wijst uit dat 10.000 stappen per dag zetten hetzelfde positieve effect op je gezondheid heeft als elke dag een half uur extra bewegen. Dat kan zelfs door dagdagelijkse activiteiten zoals tuinieren of het huishouden. Het unieke aan het 10.000-stappenproject is dat het er is voor iedereen, ook voor wie minder van sport houdt of voor wie te weinig tijd heeft.