Onze luchtkwaliteit in vraag gesteld

14.03.2018

Greenpeace stelt onze luchtkwaliteit in vraag. En terecht! Kinderen zijn extra kwetsbaar voor luchtverontreiniging en verdienen dus gezonde scholen in gezonde gemeenten en steden. De luchtkwaliteit in Vlaanderen kan verbeteren en jij, als beleidsmaker, of als individu kan daar mee aan werken.

Kies voor beweging of openbaar vervoer

Verplaats je meer met de fiets, te voet of neem het openbaar vervoer. Zéker voor korte afstanden kan je besparen op onnodige uitlaatgassen en het is bovendien goed voor je fysieke en mentale gezondheid.  Zowel op het platteland, als in de steden.  Word een voorbeeld voor anderen of voor je kinderen, start bijvoorbeeld met één dag per week zonder auto de verplaatsingen van je gezin te realiseren.  Het project 10.000 stappen en een stappenteller geven je alvast een duwtje in de rug.

Zet in op gezonde publieke ruimte

Zet in op een gezonde publieke ruimte én maak zo actieve verplaatsing toegankelijker. De stap om meer te bewegen zal kleiner worden als beleidsmakers er voor zorgen dat verschillende plaatsen, waar burgers wensen te vertoeven, ook effectief in hun buurt zijn en goed bereikbaar via veilige en goed ingerichte wegen. Zo realiseren we samen gezonde gemeenten en steden.

Slim wonen: ook dichter bij elkaar wonen

Het is belangrijk dat we dichter bij elkaar gaan wonen en ook daar naar school kunnen gaan.  Een hogere woningdensiteit in combinatie met voldoende functies en een goede stratenconnectiviteit stimuleert meer actieve verplaatsingen en maakt ons minder afhankelijk van de auto, toch een belangrijke bron van lucht- en geluidshinder. Niet onbelangrijk, iedereen, maar ook zeker kinderen zullen er mentaal gezonder van worden: de kansen op ontmoeting stijgen immers sterk en ze ontwikkelen meer sociale vaardigheden.  Ze worden zelfstandiger en ze zullen meer bewegen.

Neem deel aan burgeronderzoek

Recent ging het onderzoek CurieuzeNeuzen Vlaanderen van start. Een initiatief van Universiteit Antwerpen, De Standaard en Vlaamse Milieumaatschappij. Spring mee op de kar en stimuleer zo verandering.

Laat je verder inspireren

Op die manier kan iedereen samen werken aan gezondheid, die door veel meer bepaald wordt dan enkel luchtkwaliteit.  Help zo ook onze kinderen.  Zet vooral in op een mix van maatregelen die onze gezondheid en levenskwaliteit bevorderen. Lokale politici met ambitie vinden inspiratie in het partijprogramma van de Partij voor een Gezonde Gemeente. Ook Pano maakte een reportage omtrent dit topic. Dit kan je herbekijken op https://www.een.be/pano/ongezo...