Rapport: de impact van deelauto’s onderzocht

20.09.2022

Deelwagens komen de laatste jaren steeds meer voor in het verkeer. Maar welke invloed hebben ze op onze gezondheid? Op onze publieke ruimte? En hoe passen ze in een duurzaam mobiliteitsbeleid? Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek en het Agentschap Zorg & Gezondheid gingen op zoek naar antwoorden.

Mobiliteit biedt kansen, ook voor onze gezondheid. Verplaatsingen te voet, met de fiets of het openbaar vervoer dragen bij aan een actieve leefstijl en zorgen voor ontmoetingskansen. Door ons te verplaatsten krijgen we ook toegang tot zorg en werk. Toch springen we al té snel in de wagen. Zelfs voor korte afstanden die we perfect te voet of met de fiets kunnen doen. Gevolg: we zitten meer én we missen heel wat beweeg- en ontmoetingskansen. Bovendien zorgen wagens voor luchtvervuiling en geluidshinder, en nemen ze veel van onze publieke ruimte in beslag.

Deelauto’s kunnen die pijnpunten voor een stuk wegnemen, zo blijkt uit het rapport. 1 deelwagen vervangt tot 12 privéauto’s. Daardoor hebben ze een positief effect op de gezondheid en de publieke ruimte. Ze zorgen immers voor:

  • meer beweging
  • minder uitlaatgassen, geluidsoverlast en materiaalgebruik
  • meer publieke ruimte die ook beter benut kan worden, inclusief ontharding en vergroening
  • een verkleining van de gezondheidsongelijkheid

Deelwagens hebben dus heel wat voordelen ten opzichte van de privéwagen. Maar in een gezond mobiliteitsbeleid blijft autorijden toch altijd de laatste stap.

Driehoek mobiliteit

(In 2020 deden we dezelfde oefening voor elektrische wagens, dat lees je in dit rapport https://www.zorg-en-gezondheid.be/sites/default/files/2022-04/GL_VITO_EW_DOSSIER_VF.pdf )