Recente leerlingenbevraging van VAD toont hoe essentieel Bullshit Free Generation is

17.02.2021

De daling van tabaksgebruik bij jongeren is voor het eerst in tien jaar gestopt. In het TSO en vooral BSO gebruiken leerlingen meer sigaretten dan in het ASO. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) voor het schooljaar 2018-2019. De cijfers onderstrepen het belang en de essentie van een project als Bullshit Free Generation.

Het probleem van roken door jongeren in het BSO en TSO blijft dus urgent. Voor de tweede keer werd ook de e-sigaret in de leerlingenbevraging opgenomen. Vergeleken met het vorige schooljaar is er geen stijging in het e-sigaretgebruik. Het laatste jaar gebruikte een op de zes leerlingen de e-sigaret, maar dan vooral om te experimenteren. De grote meerderheid stopt ook weer met experimenteren. Er zijn heel weinig regelmatige gebruikers bij de jongeren. Het e-sigaretgebruik bij Vlaamse jongeren zit dus niet in de lift, maar moet natuurlijk wel opgevolgd worden.

Als we de komende jaren cruciale vooruitgang willen boeken in het ontmoedigen van tabaksgebruik bij Vlaamse jongeren, dan moeten we een aantal macromaatregelen nemen. Want sigaretten blijven alomtegenwoordig in ons land. Welke maatregelen? Tabak veel duurder maken en het zichtbaar presenteren en uitstallen van tabaksproducten in de verkooppunten verbieden. Ook het aantal verkooppunten moet naar beneden en sterkere controles op de verkoop van sigaretten aan -18-jarigen zijn nodig. Die maatregelen hebben een groot effect op het rookgedrag van jongeren. Ze zijn nodig om ervoor te zorgen dat Vlaamse jongeren niet zo makkelijk meer aan sigaretten kunnen raken. Ook zijn campagnes op maat van jongeren een must en meer tabakspreventie in de scholen. Gezond Leven gaat door met 'Bullshit Free Generation'.

Lees het volledige persbericht met de resultaten van de VAD-leerlingenbevraging 2018-2019.