Rookvrij werken in privéwoningen: corona en thuiswerk beletten dat misschien

12.10.2020

Door de coronacrisis is thuiswerken vandaag nog in veel bedrijven de norm. Hierdoor gaan misschien ook méér mensen thuis roken terwijl hun poetshulp of hun verzorgende aanwezig is. Een realiteit als deze maakt het project ‘Jouw huis, mijn werkplek’ alleen nog belangrijker. Met deze campagne willen organisaties zoals het Vlaams Instituut Gezond Leven rokers sensibiliseren om niet te roken in hun woning als daar mensen aan de slag zijn. “Want iedereen heeft recht op een rookvrije werkplek.”

De goede kant op

Verschillende organisaties hebben de laatste jaren hun krachten gebundeld om een rookvrije werkomgeving te creëren voor zij die bij mensen thuis werken. Organisaties als Federgon en Zorggezind, vakbonden van dienstenchequebedrijven en diensten voor gezinszorg, Kom op tegen Kanker en Gezond Leven. Mét resultaat. “Uit een bevraging die we begin 2020 deden, weten we dat bijna 70% van de medewerkers van gezinszorgdiensten en dienstenchequebedrijven aangeeft dat klanten minder roken in hun bijzijn. En 93% van de medewerkers zegt dat ze naar hun verantwoordelijken kunnen stappen als er toch in hun bijzijn wordt gerookt tijdens de werkuren”, vertelt Dries Vandenbempt, tabaksexpert bij Gezond Leven. Een toe te juichen evolutie: iedereen verdient een rookvrije werkomgeving, ook zij die in privéwoningen werken.

Corona vraagt om extra sensibilisering

Ondanks de betere cijfers geven medewerkers van dienstenchequebedrijven en gezinszorgdiensten aan dat 10% van hun klanten of cliënten nog altijd rookt in hun bijzijn. En deze bevraging werd gedaan voordat thuiswerk de norm werd door corona. Gezond Leven en de partners blijven zich met het project ‘Jouw huis, mijn werkplek’ inzetten om bedrijven te ondersteunen om hun medewerkers te beschermen en klanten op te roepen om niet in hun bijzijn te roken.
Op jouwhuismijnwerkplek.be vinden bedrijven stappenplannen, voorbeeldprocedures en artikels en kunnen ze ook materiaal (brochures, muntjes, buttons) bestellen om medewerkers en klanten/cliënten te informeren.

De wet beschermt niet iedereen

Iederéén heeft recht op een gezonde werkplek. Daarom mag je sinds 2006 niet meer roken op het werk. Logisch dat roken daar niet meer mag: in tabaksrook zitten meer dan 4.000 chemische stoffen, waarvan minstens 50 kanker veroorzaken. Toch zijn er vandaag nog altijd mensen die op hun werkplek aan tabaksrook worden blootgesteld, zoals huishoudhulpen en verzorgenden. Zij worden niet bij wet beschermd, want het is onmogelijk om roken in privéwoningen te verbieden.

Dries

We willen een beroep doen op de verantwoordelijkheidszin en goodwill van rokers die een verzorgende of huishoudhulp over de vloer krijgen. We vragen hen om niét te roken als er iemand in hun huis aan het werk is en om goed te verluchten op voorhand.

Dries Vandenbempt

Lees meer over: