Scholen helpen rookfabels uit de wereld

29.04.2019

Flink wat Vlaamse jongeren roken omdat ze geloven dat het helpt tegen stress, één sigaret geen kwaad kan of e-sigaretten gezond zijn. Allemaal onzin. Met het gloednieuwe project ‘Bullshit Free Generation’ wil het Vlaams Instituut Gezond Leven, alle secundaire scholen in Vlaanderen oproepen en uitdagen om komaf te maken met die fabels. Het doel? Een generatie doen ontwaken die, als het over roken gaat, kritischer en weerbaarder is dan ooit.

Ook fabels doen roken

De helft van de Vlaamse jongeren begint voor zijn 18 jaar te roken. Experimenteergedrag in de puberjaren, goedkope en voor minderjarigen gemakkelijk verkrijgbare tabak in België en positieve beeldvorming in de media zijn hiervan onder meer de oorzaak. Maar ook het geloof in fabels. Dat blijkt uit een kwalitatieve bevraging van het Vlaams Instituut Gezond Leven bij 105 jongeren van 12 tot 20 jaar, voornamelijk uit het BSO en TSO.

‘Roken helpt tegen de stress’, ‘Shisha en vapen zijn gezond’, ‘stoppen met roken is easy’. Allemaal fabels die er vaak voor zorgen dat jongeren beginnen met roken, vapen en shisha en dat ze de sigaretten, e-sigaretten of waterpijp blijven gebruiken. Ook blijven jongeren met heel wat vragen zitten als het gaat over roken. Vragen die hun keuze om al dan niet te roken beïnvloeden.

Tijd dus om meer duidelijkheid te bieden en alle bullshit over roken de wereld uit te helpen. Dat is de opzet van het gloednieuwe tabakspreventieproject ‘Bullshit Free Generation’. 

Vanaf volgend schooljaar: alle Vlaamse scholen uitgedaagd

Met het project ‘Bullshit Free Generation’ daagt het Vlaams Instituut Gezond Leven, in samenwerking met o.a. de Vlaamse Logo’s, vanaf volgend schooljaar alle Vlaamse secundaire scholen uit om een kritische, weerbare en rookvrije generatie te doen ontwaken. Vier uitdagingen moedigen leerkrachten, directie en leerlingen aan om:

  • het thema ‘roken’ te integreren in de les,
  • het rookbeleid op school verder uit te werken,
  • de fabels over roken te ontkrachten via sociale media en
  • het bullshitvrije imago van de school in de (lokale) pers in de verf te zetten.

Voor elk van de uitdagingen is er een mooie prijs voorzien. 

Roken als belangrijk thema op school

Met het project wil het Vlaams Instituut Gezond Leven scholen aanmoedigen om tabakspreventie en stoppen met roken op de agenda te zetten. Niet éénmalig. Niet door één leerkracht. Maar structureel, ingebed in een sterk rookbeleid op school.

“Dat is ook waar de onderwijspartners voor de volle 100% achter staan”, zegt Eline De Decker, stafmedewerker op het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Alleen zo zal de school een verschil maken en een nieuwe generatie zelfbewuste kritische burgers vormgeven.” Kritische jongeren die hun eigen mening over roken vormen op basis van feiten en die voor zichzelf opkomen: een Bullshit Free Generation.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin vult aan: "1 op 5 Vlaamse jongeren rookt in het laatste jaar secundair maandelijks. Verontrustende cijfers, zeker als je weet dat wie jong start, vaak blijft roken. Daarom verwelkom ik het project 'Bullshit Free Generation'. Door met de school deel te nemen aan het project werken we met z’n allen samen aan de doelstelling om tegen 2025 gezonder te leven.”

Ook Hilde Crevits, Vlaams minister van Onderwijs, schaart zich achter het initiatief: “Sinds dit schooljaar zijn scholen volledig rookvrij, 7 dagen op 7. Scholen kunnen dit wettelijk verbod signaleren door gebruik te maken van het gratis signalisatiemateriaal van Generatie Rookvrij. Het project ‘Bullshit Free Generation’ versterkt het signaal dat roken geen plaats krijgt op school.” 

Uitgetest in 29 pioniersscholen

Van januari 2019 tot april 2019 werd het project in 29 pioniersscholen en bij 10.737 leerlingen voor de eerste keer uitgetest. 7 op 10 scholen slaagden erin om een of meerdere uitdagingen te volbrengen en maakten kans op één van de prijzen uit de prijzenpot. De scholen die in de prijzen zijn gevallen, zijn: GO! Campus Kompas (Wetteren), Maria-Boodschaplyceum (Brussel), GO! Atheneum Calmeyn (De Panne), Campus Sint-Ursula (Lier), GO! Atheneum Ninove, PTI Hamme, SVSL Zomergem, Instituut Stella Matutina (Brakel), KA Zottegem, VTI Waregem, RHIZO Lifestyle- en sportschool (Kortrijk), Middenschool Sint-Lutgart (Beernem), Sint-Jan Berchmans Instituut (Puurs), Instituut Anneessens-Funck (Brussel), GO! Centrum Leren en Werken Westhoek (Nieuwpoort), KA Beveren en Annuntiata-Instituut (Veurne). 

Lees meer over: