Sinterklaasstress? Zes tips om je kind gerust te stellen
Zie ginds komt de stoomboot… En dat is voor de meeste kinderen supergoed nieuws! Maar als je allerkleinste niet zo goed om kan met de spanning en de verwachtingen die bij Sinterklaas horen, kan het nuttig zijn om daar even over te praten.
Lieve Sint,
Ik ben dit jaar meestal wel, maar toch niet altijd braaf geweest…
Toen ik gelogen had over het opruimen van mijn kamer, zei papa dat u alles ziet en dat u enkel cadeautjes brengt als mijn kamer netjes is.
Ik ben dus een beetje bang dat u niet gaat komen dit jaar.
Als u toch komt zou ik graag een smartphone krijgen. Dat lijkt me echt cool.
Maar mama zegt dat de sint moet besparen en dat ik niet gulzig mag zijn door zo’n duur geschenk te vragen.
Ik ben dus een beetje verdrietig omdat Tobias uit mijn klas wel een smartphone kreeg van u.
Voor mijn zusje Leanne zou ik een grote knuffelbeer willen vragen.
Leanne is boos en bang omdat ze haar fopspeen aan u moet afgeven.
Ik ben dus een beetje bezorgd omdat Leanne elke avond weent, maar ik hoop dat de beer haar kan troosten.
Ik moet u ook nog vertellen dat ons dak heel stijl is en glad als het regent.
U moet echt oppassen dat u niet naar beneden valt met uw paard en uw cadeautjes.
Ik ben dus een beetje ongerust dat u naar het ziekhuis moet en niet meer op bezoek kan komen.
De laatste weken lig ik vaak wakker in mijn bed als ik aan u denk.
Ik heb zoveel vragen. Ik ben zo benieuwd. Ik tel af naar 6 december, maar dat duurt zo lang.
Ik voel dus een beetje stress in mijn buik omdat ik niet meer kan wachten.
Tot slot wil ik nog zeggen hoe supertof ik u, uw paard en uw pieten vind.
Ik droom er soms van dat jullie mijn echte vrienden zijn en dat we samen op vakantie gaan.
Ik voel me dus heel blij omdat jullie mij en mijn zus elk jaar verrassen!
Groetjes, Billie
Feit en fictie
Snoepjes, cadeautjes in de schoen, liedjes en verhalen over de man die alles ziet en weet … De sinterklaasperiode kan voor jonge kinderen overweldigend zijn. Ze begrijpen niet altijd goed wat fictie en werkelijkheid is, waardoor ze de verhalen over stoute kinderen die in de zak van de roetpiet verdwijnen ernstig nemen. Ook de spanning van ‘komt er iets in mijn schoen?’ of ‘ben ik wel braaf genoeg geweest?’ kan voor onrust zorgen. Daarnaast spelen ook de groepsdruk en verwachtingen een rol. In de klas wordt veel gepraat over verlanglijstjes en cadeaus, wat kan leiden tot angst om niet hetzelfde te krijgen als de vriendjes, of om teleurgesteld te worden.
Mix van gevoelens
Net zoals Billie en zijn ouders, ervaren daardoor nogal wat families rond die magische 6 december een mix van gevoelens. De komst van de goedheilige man zorgt voor onvergetelijke gezinsmomenten en brengt veel blijdschap en verwondering. Maar soms gaat het ook gepaard met stress, slapeloze nachten en grote opwinding, waar ouders en kinderen niet altijd blijf mee weten. Wat maakt dat ze uit balans kunnen geraken: de oranje bol brengt de bouwblokken van hun geluksdriehoek eventjes aan het wankelen. Weet dat die mix van gevoelens helemaal oké is en vertel dat ook aan je kind. Met deze tips stel je je kroost gerust en zorg je ervoor dat 6 december één groot feest wordt.
1. Normaliseer de gevoelens van je kind
Misschien was jij vroeger ook bang of opgewonden als je je schoentje mocht zetten? Deel dat dan met je kind en geef aan dat jij er altijd bent. Dus ook wanneer Sinterklaas komt. Zeg iets als: “Ik snap dat het spannend is, dat had ik vroeger ook.” Zo weet je kind dat het niet raar is om zich zo te voelen. Een brief, zoals die van Billie, kan een mooie aanleiding zijn om te praten over gevoelens.
2. Beperk prikkels
Zorg ervoor dat je niet overdrijft. Beperk bijvoorbeeld het aantal keren dat de schoen mag gezet worden. En kies een paar momenten om het feest echt te vieren in plaats van wekenlang sinterklaasactiviteiten te plannen. Probeer de focus van het gezinsgebeuren niet voor honderd procent bij de komst van de sint te leggen.
3. Stel gerust
Is je kind bang? Stel het dan gerust door uit te leggen dat Sinterklaas niemand straft. Vermijd verhalen over ‘stoute kinderen’ in de zak. Als je kind heel heftige gevoelens heeft, kan je proberen om er iets creatiefs rond te doen. Misschien kan je kind zijn emoties uiten in een tekening of misschien kunnen jullie samen zingen of dansen om angst of stress los te laten. Er bestaan ook tal van boeken en verhalen over Sinterklaas die rust of antwoorden kunnen bieden.
4. Bouw rustmomenten in
Bouw rustmomentjes in waar je samen over andere dingen praat. Of doe iets leuks samen. Lees een boek voor, speel een rustig spelletje of maak een wandeling. Zo kan je kind even ontladen.
5. Creëer realistische verwachtingen
Voorkom teleurstellingen door het al op voorhand over de cadeautjes te hebben. Bijvoorbeeld door te zeggen: “De sint kiest altijd iets wat bij jou past, maar het gaat niet om hoeveel cadeautjes je krijgt.”
6. Sluit de dag in alle rust af
Het is beter om voor het slapengaan niet over Sinterklaas te praten, zodat je kind beter tot rust kan komen. Een vast avondritueel kan daarbij helpen.