SOS patat: hoe de aardappelsector steunen en toch gezond blijven

27.05.2020

Vanaf deze week is er 'SOS Patat', een oproep aan de consument om meer diepvriesfrieten en andere bereide aardappelproducten te eten. Een straffe samenwerking van Too Good To Go, de aardappelsector en de distributie om voedselverlies tegen te gaan en de lokale economie een hart onder de riem te steken. Maar kan dit ook gezond?

Het is fijn dat de website sospatat.be ook wat aandacht besteedt aan het gezondheidsaspect. Want ja, frieten en andere gefrituurde aardappelgerechten zitten helaas in de rode bol buiten de voedingsdriehoek. De frietjes eraf ‘sporten’ zoals wordt aangeraden, is niet de beste strategie om te veel of ongezond eten te compenseren. Wat kan je dan wel doen om een frietje met een gezond voedingspatroon te verzoenen? We geven graag enkele tips:

  • Check de hoeveelheid. Een normale portie is ongeveer een kwart van je bord en komt overeen met ongeveer 150g frieten of een 5-tal kroketten.
  • Combineer met een ruime portie groenten: een frisse salade, rauwe seizoensgroenten, gegrilde groenten op de barbecue, Provençaalse saus…
  • Frieten zonder saus is als een café… juist ja. Beschouw mayonaise en andere sauzen als een smaakmaker, een kleine hoeveelheid (een eetlepel) volstaat om je maaltijd af te maken.
  • Hoe vaak? Liefst niet meer dan één keer per week. Geniet er dan ook van en voel je niet schuldig!
  • Toch een keertje te veel van het goede gegeten? Dan kan je dit op andere dagen compenseren met lichte en gezonde gerechten. Inspiratie hiervoor vind je volop bij zekergezond.be.

Gekookte aardappelen of aardappelen in de schil zijn een veel gezondere keuze en kan je dus vaker op het menu zetten. Het type aardappelen waarvan momenteel een overschot is, is hiervoor echter minder geschikt. Ze zijn volledig bedoeld voor verwerking tot diepvriesproducten voor supermarkten en fastfoodketens.  

Loes

"We hebben alle begrip voor deze actie. Tegelijk pleiten we voor een toekomstgericht landbouw- en voedselbeleid met gezondheid als speerpunt."

Loes Neven, senior stafmedewerker gezonde voeding

Voedselverlies tegengaan is een nobel doel, zeker in crisistijd. We hebben dus alle begrip voor deze actie als een kortetermijnoplossing voor het aardappelprobleem. Maar er is ook een langetermijnvisie nodig. Vanuit Gezond leven pleiten we voor een toekomstgericht landbouw- en voedselbeleid waarin gezondheid als een speerpunt wordt meegenomen.

De Farm2Fork strategie die de Europese Commissie vorige week lanceerde, geeft alvast het goede voorbeeld. Ze kondigt een aantal strategieën aan die de consument kunnen helpen om gezonder en duurzamer te eten.