Brood, volkoren graanproducten en aardappelen

Volle granen zoals volkorenbrood, havermout, bruine rijst en volkorenpasta zijn goed voor je gezondheid. Ze zijn rijk aan voedingsvezels en nuttige voedingsstoffen. En dat kan niet worden gezegd van hun witte varianten, die geraffineerd zijn en dus ook een hogere milieu-impact hebben. Dit betekent dat bepaalde delen van de graankorrel, de kiem en zemel, zijn weg gezeefd. Wat overblijft, is witte bloem. Die bevat veel minder vezels en nuttige voedingsstoffen.

Samen met aardappelen zijn volle granen terug te vinden in de donkergroene groep van de voedingsdriehoek.

Hoe gezond zijn volle granen en aardappelen?

Volle granen zitten boordevol nuttige stoffen voor je lichaam:

Volle granen bevatten heel wat goede stoffen zoals vitamine B1, B2 en B3 (niacine). Mineralen die er het meest in voorkomen zijn ijzer, calcium en fosfor.

Het is afdoende bewezen: volle granen zijn goed voor je gezondheid. De voedingsvezels beïnvloeden je bloeddruk op gunstige wijze en verlagen zo de kans op hart- en vaatziekten. In haver zit een specifiek vezeltype: bèta-glucanen. Die vezels hebben een positief effect op het LDL -de ‘slechte cholesterol’. 

Vezels zorgen ook voor een gezonde darmtransit en een langer verzadigingsgevoel. Volle granen beschermen daardoor ook tegen darmkanker en diabetes type 2.  

Of aardappelen je gezondheid bevorderen, is minder goed bekend. Wel bewezen: gekookte of gepureerde aardappelen zijn niet slecht voor de gezondheid. En bevatten bovendien heel wat voedingsstoffen zoals:

 • Mineralen (kalium en fosfor)
 • Vitamine C
 • B-vitaminen

Aardappelen hebben al heel lang een vaste plaats in onze Vlaamse eetcultuur. Omdat ze vooral worden gebruikt als alternatief voor graanproducten zoals rijst en pasta, en niet in de plaats van groenten, kregen ze een plek bij de volle granen in de donkergroene groep van de voedingsdriehoek.

Gefrituurde aardappelen zijn mogelijk wel slecht voor de gezondheid. En je eet er ook snel te veel van. Daarom vind je ze terug in de rode restgroep.

Welke volle granen en aardappelen zijn het gezondst?

Om te weten welke volle granen en aardappelen het gezondst zijn, kijk je het best naar hoe ze bewerkt zijn. Kies weinig of niet -bewerkte volle granen en aardappelen, want die bevatten meer van deze voedingsstoffen:

 • Voedingsvezels
 • Vitaminen
 • Mineralen

Hoe wordt brood en pasta gemaakt? Door granen te drogen, malen en pletten tot meel. Als dit meel nog wordt gezeefd, krijg je witte bloem. Die bevat veel minder van deze voedingsstoffen in vergelijking met de niet-gezeefde bloem (of meel) die wordt gebruikt voor de volkoren varianten.

Producten zoals gebak, croissants en zoute snacks worden meestal gemaakt met geraffineerde bloem die nog amper vezels, vitaminen en mineralen bevat. Daardoor hebben ze maar weinig voedingswaarde. Bovendien komt er vaak veel suiker, zout en vet in voor waardoor ze ook nog eens een hoge energiedichtheid hebben. Deze producten zijn dus overbodig in een gezond voedingspatroon.

Kies bij voorkeur altijd volkorenontbijtgranen, –brood, –pasta of havermout. Koop liefst ook bruine rijst in plaats van witte.

Aardappelen eet je bij voorkeur gewoon gekookt. Je hoeft ze zelfs niet te schillen. Gefrituurde aardappelbereidingen zoals frieten, kroketten of chips beperk je beter - ook omdat je er al snel te veel van eet.

Hier vind je een handig overzicht. Gebruik het om gezond te kiezen.

Brood, beschuit en ontbijtgranen

Voorkeur

Volkoren of bruin met minstens 50% volle granen

 • Volkorenbrood, voltarwebrood, roggebrood 
 • Bruin brood, meergranenbrood (2)
 • Volkoren pistolet/piccolo/ stokbrood/ Turks brood/ pittabrood (2) 
 • Volkoren beschuit, volkoren crackers (2) 
 • Volkoren rijstwafel en volkoren varianten op basis van mais, spelt,… 
 • Havervlokken, havermout Muesli, granola zonder toevoeging van chocolade en/of suiker
 • Volkoren ontbijtgranen zonder toevoegingen (1)(2)
 • Meel en broodmix met meer dan 50% volle granen 

Geen voorkeur

Wit of bruin met minder dan 50% volle granen

 • Bruin brood, meergranenbrood (2)
 • Wit brood, toastbrood, rozijnenbrood, melkbrood, suikerbrood
 • Pistolet, piccolo, sandwich, Turks brood, pittabrood
 • Witte beschuit, crackers 
 • Witte rijstwafel en witte varianten op basis van mais, spelt,…
 • Muesli en/of granola met toevoeging van chocolade en/of suiker
 • Volkoren ontbijtgranen met toevoeging van chocolade en/of suiker (1)
 • Witte bloem, broodmix met minder dan 50% volle granen

Zo weinig mogelijk

 • Croissant, koffiekoeken 
 • Alle soorten koek en gebak
 • Ontbijtgranen met minder dan 50% volle granen en met toevoegingen (fantasie-ontbijtgranen), fantasieontbijtgranen

(1) Ontbijtgranen en muesli kunnen afhankelijk van hun samenstelling tot verschillende zones behoren. Controleer de hoeveelheid toegevoegde suikers en vet op de verpakking. De Nutri-Score geeft een globaal beeld van de voedingswaarde en kan je dus ook gebruiken om de betere keuze te maken.

(2) Voorkeur gaat naar varianten met meer dan 50% volkoren meel.

Graanproducten

Voorkeur

Volkoren of bruin met minstens 50% volle granen

 • Volkoren deegwaren, volkoren rijstnoedels
 • Bruine/volkoren rijst, zilvervliesrijst, bulgur, voorgekookte tarwekorrels, volkoren couscous, quinoa, gierst, gerst, boekweit, amarant, freekeh 

Geen voorkeur

Wit of bruin met minder dan 50% volle granen

 • Witte deegwaren 
 • Witte rijst 
 • Couscous

Zo weinig mogelijk

Aardappelen

Voorkeur

 • Gekookte aardappelen
 • Puree bereid zonder toevoeging van boter 

Geen voorkeur

 • Gebakken aardappelen 
 • Puree bereid met toevoeging van boter

Zo weinig mogelijk

 • Frieten, kroketten 
 • Chips, light chips 
 • Aardappelpuree in poedervorm

Hoeveel volle granen en aardappelen eet je best?

Naast tal van nuttige voedingsstoffen, zijn graanproducten en aardappelen een belangrijke bron van koolhydraten. Die zijn onze belangrijkste energieleveranciers.

De Hoge Gezondheidsraad publiceerde eind 2019 zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. De raad adviseert om dagelijks minstens 125 g volle graanproducten zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta en bruine rijst te eten. Voor pasta, rijst e.d. wordt uitgegaan van het ongekookte gewicht.

Wat de HGR aanraadt is dus een minimum. Je kan dit verder aanvullen met (bij voorkeur volle) graanproducten of gekookte aardappelen. Hoeveel jij zelf best eet, hangt dus vooral af van je persoonlijke behoefte aan energie. Ben je sportief of heb je een fysiek zware job? Dan verbruik je meer energie dan iemand met een kantoorjob.

Je eet het best volle granen of aardappelen bij elke hoofdmaaltijd. Vetrijke aardappelbereidingen zoals frieten beperk je beter tot maximaal één keer per twee weken.

Hoe milieuverantwoord zijn graanproducten en aardappelen?

Om te beoordelen hoe milieuverantwoord graanproducten en aardappelen zijn, kan je kijken naar de hoeveelheid water die nodig is om ze te produceren.

Rijst is een buitenbeentje binnen de groep van granen en heeft een hogere milieu-impact dan de rest. De teelt van rijst vereist niet alleen veel water, maar zorgt ook voor een hoge uitstoot van broeikasgassen. Natte rijstvelden stoten namelijk veel methaan uit. Dat is een krachtiger broeikasgas dan CO2.

Speelt enkel het soort product een rol bij het bepalen van de milieu-impact? Nee, want ook hoe ze bewerkt zijn, beïnvloedt de impact op het milieu. Hoe hoger de bewerkingsgraad van graanproducten, hoe groter de milieu-impact. Volkoren granen zijn het minst bewerkt en dus het meest aangewezen. En ze zijn ook nog eens gezonder: win-win!

Hoeveel brood en volle granen eet de Vlaming?

Te weinig aardappelen, volkoren rijst en pasta

We eten per dag gemiddeld drie aardappelen ter grootte van een ei. We krijgen dus eerder te weinig dan te veel aardappelen binnen. Als we pasta of rijst eten, kiezen we veel vaker voor de witte variant dan voor de gezondere volkoren versie. 

Meer bruin dan wit brood

We eten niét te veel brood of alternatieven zoals beschuit of ontbijtgranen. Mannen eten gemiddeld wel wat meer dan vrouwen.

Het goede nieuws is dat we al meer bruin dan wit brood eten.

Veelgestelde vragen

Welk brood is het gezondst?

Er is maar één broodspecialist en dat is de bakker. Hij biedt ons een heel ruim assortiment aan, maar daardoor hebben we het vaak moeilijk om te kiezen. Is het donkerste brood altijd het gezondste?

Lees meer

Mag iedereen glutenvrij eten?

Glutenvrij eten is een trend, ook als je wel gluten verdraagt. Maar wat zijn gluten eigenlijk?

 • Het zijn eiwitten.
 • Ze komen voor in tarwe, gerst, rogge, enkele andere granen, en in vele dagelijkse voedingsmiddelen (brood, gebak, pasta, bindmiddel voor sauzen of soepen).

Gluten zijn niet noodzakelijk en je kan dus zonder. Toch is het niet altijd een goed idee om glutenvrij te eten. Zo kan je heel wat nuttige voedingsstoffen mislopen omdat je glutenbevattende producten zoals volkoren brood en pasta schrapt.

Je kunt ook glutenvrije alternatieven kiezen, maar die zijn duurder en zeker niet altijd gezonder. Glutenvrije koekjes of glutenvrij wit brood bevatten ook niet minder calorieën dan de gewone variant.

Ben je gezond en eet je glutenvrij? Hou er dan rekening mee dat de nadelen groter zijn dan de voordelen. Heb je problemen met je spijsvertering? Pas nooit zelf je voeding aan, maar overleg eerst met een arts of diëtist.

Eet je beter speltbrood als je diabetes hebt?

Je kunt speltbrood nog het beste vergelijken met tarwebrood. Het wordt gemaakt van spelt, de oudere variant van tarwe. Er zitten evenveel koolhydraten in en ze hebben allebei hetzelfde effect op je bloedsuikerspiegel. Kies wel steeds voor de volkorenversie van beide broodsoorten. Heb je diabetes? Dan is speltbrood dus niet meteen gezonder. Het is wel zo dat speltbrood meer mineralen zoals zink, ijzer, magnesium en fosfor bevat. Zo bekeken, is speltbrood dan weer wel wat gezonder.

Meer info over speltbrood

Mag je ’s morgens een pakje ontbijtkoekjes eten in plaats van brood?

Ontbijtkoekjes zijn gemaakt van volkorengranen en worden door fabrikanten aangeboden als alternatief voor een broodontbijt. Toch vormen ze geen volwaardig ontbijt. Want ze horen – net als andere koeken die niet specifiek voor het ontbijt zijn ontwikkeld – thuis in de te vermijden groep buiten de voedingsdriehoek. Een koekje als ontbijt is niet aan te raden, kies liever voor volkoren brood, havermout, …

 • Ze bevatten veel suiker en vet.
 • Ze hebben weinig vitaminen en mineralen.

Ze draaien je een rad voor de ogen: een koekje als ontbijt blijft niet oké...

Budgetvriendelijk brood, volkoren graanproducten en aardappelen

Bruin of volkorenbrood is een gezondere keuze dan witbrood en het kost evenveel. Het vult ook beter. Hou je niet van uitgedroogde sneden? Vermijd dat je ze moet weggooien: vries brood in porties in. Opgelet: meergranenbrood kan wel duurder uitvallen en is niet per se volkoren.

Aardappelen zijn budgetvriendelijk, bewaren lang, zijn veelzijdig in gebruik en een goede bron van koolhydraten.

Volkoren rijst, pasta, haver, boekweit, quinoa en andere ongeraffineerde volle granen zijn lang houdbaar, makkelijk te bereiden en een goede bron van vezels. Ze zijn soms ietsje duurder, maar vullen beter waardoor je er minder van nodig hebt.

Meer tips om betaalbaar én gezond te koken.

Waarom wordt biologische voeding niet meegenomen in de aanbevelingen bij de voedingsdriehoek?

Meer weten?