Sport Vlaanderen maakt zijn sportcentrum in Hofstade rookvrij

22.11.2018

Sport Vlaanderen maakt zijn sportcentrum in Hofstade rookvrij. Dat doet het op vraag van Kom op tegen Kanker en met de steun van het Vlaams Instituut Gezond Leven. Daarmee is het domein in Hofstade de pionier van de 14 centra van Sport Vlaanderen: de overige 13 centra volgen in het voorjaar van 2019.

Met Generatie Rookvrij willen organisaties als het Vlaams Instituut Gezond Leven en Kom op tegen Kanker kinderen die vanaf 2019 geboren worden, een rookvrij leven beloven. Sport Vlaanderen engageerde zich begin 2018 al om zijn sportcentra rookvrij te maken.

Engagement

De eerste stap in dat engagement is een rookvrijsportcentrum in Hofstade. De andere sportcentra volgen in het voorjaar van 2019. Hofstade is veruit het meest ambitieuze sportcentrum om rookvrij te maken: het is 172 hectare groot, en we ontvangen er jaarlijks om en bij de 380.000 bezoekers. En dat zijn alleen de deelnemers die we tellen: de kinderen van de sportkampen en sportklassen en de bezoekers van het hoogtouwenparcours en de sporthal. De wandelaars, fietsers en joggers komen daar nog eens bij. 

Sport Vlaanderen Hofstade bevat niet alleen openlucht-sportinfrastructuur maar ook een groot bosrijk gebied, vele zitbanken, een speeltuin en een strandzone. Ook de terrassen van het Bootshuis, de cafetaria van de sport- en gymhal en het Sportimonium worden rookvrij. Als het ons in Hofstade lukt, dan lukt het ons overal.

In zeven jaar tijd is het rookverbod in de horeca en op het werk echt vanzelfsprekend geworden. Onze houding ten opzichte van roken is sterk gewijzigd, ik denk dat het tijd is om een stapje verder te zetten. We willen dat kinderen kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving. Het domein in Hofstade wordt het eerste waar we de bezoekers zullen overtuigen om niet meer te roken, ook niet in de buitenlucht. Want sporten, kinderen en roken gaan echt niet samen.

Minister van Sport, Philippe Muyters

Gezond verstand

Voor alle duidelijkheid: met Generatie Rookvrij voeren we geen repressief rookverbod in, maar appelleren we vooral aan het gezond verstand van onze bezoekers. Door Hofstade en later de andere 13 domeinen rookvrij te maken en roken alleen nog toe te laten in rookzones onttrokken aan het zicht van kinderen, geven we het signaal dat roken niet oké is. Daardoor wordt het voor kinderen en jongeren makkelijker om aan roken te weerstaan. We installeren dan ook rookvrije centra met duidelijke signalisatie van de rookzones, uit de buurt van kinderen.

Vandaag hebben minister van Sport Philippe Muyters, Marc Michils, directeur van Kom op tegen Kanker, en Philippe Paquay, directeur-generaal van Sport Vlaanderen, samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven het centrum van Hofstade officieel rookvrij verklaard.

Kom op tegen Kanker is bijzonder opgetogen met de voortrekkersrol die Sport Vlaanderen neemt voor Generatie Rookvrij. Generatie Rookvrij wil dat ieder kind rookvrij kan opgroeien en wil daarom zoveel mogelijk plekken waar veel kinderen komen rookvrij maken. Want zien roken, doet roken. Als rookvrij de norm is, zullen kinderen en jongeren weerbaarder zijn en minder snel geneigd om zelf een sigaret op te steken. Het beschermt hen tegen tabaksverslaving. Door hun sportcentra rookvrij te maken, levert Sport Vlaanderen daartoe een belangrijke bijdrage. Kom op tegen Kanker roept samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven pretparken, dierentuinen, recreatiedomeinen en kinderboerderijen op om dit voorbeeld te volgen.

Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker