Stoppen met roken? Tot 4 maal meer kans op succes via begeleiding.

03.05.2019

66% van de rokers wil stoppen met roken, maar slechts 2% doet beroep op begeleiding door een tabakoloog. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting tegen Kanker. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen start vanaf 3 mei een sensibiliseringscampagne om rookstopbegeleiding door een tabakoloog te promoten.

Kerncijfers

  • 66% van de rokers wil stoppen met roken
  • Slechts 2% doet beroep op tabakoloog
  • Grote sociale ‘rookkloof’: 28% rokers binnen de laagste socio-economische positie, 18% in de hoogste socio-economische positie

Meer kans op succes via rookstopbegeleiding door tabakoloog

2 op de 3 rokers in ons land wil stoppen met roken, 1 op de 3 onderneemt ook daadwerkelijk een poging, maar slechts 2% van de mensen die willen stoppen doet beroep op begeleiding door een tabakoloog. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting tegen Kanker. 

“Nochtans tonen studies aan dat je 3 tot 4 maal meer kans hebt op succes al je je laat begeleiden” zegt Christine Plets van de Stichting tegen Kanker”. De tabakoloog is een rookstopspecialist, een arts, psycholoog of andere gezondheidsprofessional, die speciaal is opgeleid om mensen te begeleiden doorheen alle aspecten van het rookstopproces. Die begeleiding gebeurt alleen of in groep, afhankelijk van de voorkeur van de patiënt.

Studies tonen aan dat je 3 tot 4 maal meer kans hebt op succes om te stoppen met roken als je je laat begeleiden.

Christne Plets, senior tabakoloog van de Stichting tegen Kanker

Bekendmaking tabakoloog bij het grote publiek

“Rookstopbegeleiding werkt”, zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen. “Daarom starten we, in het kader van de doelstelling om tegen 2025 gezonder te leven, een campagne om rookstopbegeleiding door een tabakoloog te promoten. Onder het motto “Stoppen met roken doe je niet alleen” wil de campagne de tabakoloog bij het grote publiek bekend maken.”

Uit de cijfers van Stichting tegen Kanker blijkt dat er een grote sociale kloof is wat roken betreft. Zo zijn er in de groep met de laagste socio-economische positie 28% rokers, tegenover 18% in de groep met de hoogste socio-economische positie. 

De campagne wil dan ook inzetten op het bekend maken van tabakologen bij alle lagen van de bevolking door laagdrempelige communicatiemiddelen te gebruiken en een beroep te doen op personen die een vertrouwensrelatie hebben met de deelnemers zoals (huis)artsen. Om de drempel tot deelname te verlagen betalen inwoners van Vlaanderen maar een deel van de kosten van rookstopbegeleiding zelf, de Vlaamse overheid betaalt de rest rechtstreeks aan de tabakoloog.

Campagnekanalen en -materialen

De campagne start op 3 mei 2019 en loopt door tot oktober van dit jaar. Behalve via folders en affiches zal de campagne gedurende die periode ook uitgedragen worden via een tv-spot op de regionale zenders, social media en advertenties online en in printmedia. Voor meer info is er ook het gratis telefoonnummer 0800 111 00 van Tabakstop.

Meer informatie over de campagne en rookstopbegeleiding door een tabakoloog vind je op www.tabakstop.be.

Lees meer over: