Wat als topsporters vandaag reclame zouden maken voor sigaretten?

31.01.2018

Een rokend nieuwsanker of dokter met sigaret in de mond? Het VRT-programma ‘Van algemeen nut’ toonde deze week archiefbeelden die duidelijk maken hoe doodnormaal roken vroeger was. Zelfs Eddy Merckx die als profrenner reclame maakt voor sigaretten bleek heel gewoon. 

In 2017 rookt nog 1 op 3 werknemers

Het zijn beelden die vandaag de wenkbrauwen doen fronsen en op de lachspieren werken. Oef, dat was vroeger. Maar hoe gaat het er vandaag aan toe, nu roken niet langer de norm is? Volgens nieuwe cijfers van Mensura rookte in 2017 nog steeds 1 op de 3 werknemers. Dat is een hoog cijfer. De afgelopen 10 jaar zijn die cijfers maar lichtjes gedaald.

Gezondheidsongelijkheid

Roken is vandaag sterk gelinkt aan socio-economische achtergrond: laaggeschoolden roken veel meer. Roken is wellicht de sterkste leefstijlfactor in het ontstaan van gezondheidsongelijkheid. In de bouw- en horecasector rookt volgens Mensura nog steeds 42% van de werknemers.

Rookverbod op de werkvloer

Cijfers die om een trendbreuk vragen. Het rookverbod op de werkvloer, dat in 2006 werd ingevoerd, heeft gezorgd voor een verdere ‘denormalisatie’ van roken. Een rookverbod als dit moedigt rokers ook aan om een stoppoging te ondernemen. Maar een rookverbod op zich is voor de meeste rokers wellicht niet voldoende om te stoppen.

Duurzaam tabaksbeleid

Bedrijven zouden daarom meer moeten investeren in een duurzaam en kwaliteitsvol tabaksbeleid. Zo maken bedrijven en werknemers nog veel te weinig gebruik van het kwaliteitsvolle rookstopaanbod dat in Vlaanderen voorhanden is.  

Daar zetten we met het Vlaams Instituut Gezond Leven de komende jaren verder op in.

Lees meer over: