WHO slaat alarm: ruim 1 op 3 Belgen beweegt te weinig

19.09.2018

Wereldwijd zijn meer dan 1 op 4 mensen te weinig fysiek actief. Met 37% is het aandeel inactieve mensen in Westerse landen nog een pak hoger. Ook België scoort slecht. Dat blijkt uit een grootschalige studie in 168 landen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) luidt de alarmbel. Overheden moeten méér doen om het probleem aan te pakken. Anders halen we nooit de vooropgestelde doelstelling om fysieke inactiviteit wereldwijd in te dijken met 10% tegen 2025.

Experten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerden hun studie  in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet. Ze bundelden de gegevens van maar liefst 1,9 miljoen respondenten uit 168 landen uit alle werelddelen. Tussen 2001 en 2016 bleef het wereldgemiddelde van volwassenen die onvoldoende bewegen stabiel rond 27%. In de Westerse landen met hoge inkomens is het aandeel inactieve mensen echter wel gestegen tot 37%. België volgt dit gemiddelde met 35,7%. Nederland scoort beter en nestelt zich rond het mondiale gemiddelde van 27%. Opvallend: Belgische vrouwen (41%) zijn vaker inactief dan Belgische mannen (31%).  Een gekend pijnpunt, dat ook al vastgesteld werd in andere studies.

Wat is onvoldoende?

Onvoldoende bewegen betekent minder dan 150 minuten matig intensief, of minder dan 75 minuten hoog intensief bewegen per week, of minder dan een combinatie van beide (doe je 1 minuut hoog intensief bewegen, dan telt die dubbel) . Die WHO- maatstaf komt dus overeen met de vernieuwde Vlaamse  gezondheidsaanbevelingen.

De WHO roept alle landen op, inclusief België en haar regio’s, om fysieke (in)activiteit als absolute prioriteit op de beleidsagenda te zetten. Dit betekent concreet de versnelde invoering van grootschalige maatregelen. Zowel het federale als Vlaamse niveau moeten sterker inzetten op een omgeving die mensen van alle leeftijden en achtergronden meer kansen en keuzes geeft om elke dag fysiek actief te zijn. Dat kan volgens de WHO enkel via een verregaande samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid tussen de beleidsdomeinen zoals Gezondheid en Welzijn, Sport, Mobiliteit, Omgeving en Onderwijs  2025.

Bewegingsdriehoek toont de weg

Ook Gezond Leven roept overheden op om versneld werk te maken van zo’n samenwerking, onder andere met het oog op een gezonde publieke ruimte voor iedereen. Op 20 september wijdt Gezond Leven hier speciaal een studiedag aan. Ook de bewegingsdriehoek moet als betrouwbaar beweegkompas breed verspreid worden in het onderwijs, op de werkvloer, en in gemeenten.

Als overheden blijven talmen, ondermijnen ze volgens de WHO de levensbelangrijke doelstelling om tegen 2025  tot 10% minder fysieke inactiviteit te komen.

De WHO-boodschap trok de aandacht van de internationale én Vlaamse pers: De VRT verspreidde meteen een reactie van Gezond Leven op het radionieuws en zette een uitgebreide infografiek online. Ook andere media zoals VTM Nieuws, De Standaard , en het Nieuwsblad pikten de boodschap op.